Skocz do zawartości

530 i e60 błąd skrzyni automatycznej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bmw 2003r e60 silnik m54 3.0 benzyna mam problem od pewnego czasu ze skrzynią podczas jazdy wrzuca mi awarię (zębatka i transmision fault)

Co do samej skrzyni dobrze chodzi biegi ładnie wskakują nie szarpie podczas zmiany na postoju nawet nie czuć zmiany biegu na D , co jest grane olej sprawdziłem w skrzyni jest, Bylem u mechanika i na kompie wyszło ze ..... i własnie tego nie mogę zrozumieć . W kompie pokazuje mu ze ręcznie zmienia biegi ( P . N , D , S) a w skrzyni tego nie widzi ??? co jest grane ? ładowanie sprawdzałem ale na akumulatorze max jest 15 czyli ok raczej bo choinki nie robi, czy mial cos ktoś takiego i co robił

Opublikowano
mam tez podobny problem od jakiegos czasu tylko ze zapala sie zebatka zolta po zgaszeniu i odpaleniu znika opisalem to juz na forum ale widac ze malo kto wie co to z tym zrobic wiekszosc tylko umie napisac podepnij pod kompa to bedziesz wiedzial .Od 2 dni ani razu sie nie zapalil ten blad wiec niewiem co o tym sadzic w ciagu tygodnia bede sprawdzal olej w skrzyni to morze sie wyjasni.A propo forum odkad jestem posiadaczem e60 to wydaje mi sie ze malo jest znawcow tego modelu mam jeszcze e39 i nigdy nie bylo problemu zeby ktos rozsadnie podpowiedzial co i jak zrobic . :D Pozdrawiam
Opublikowano

Tutaj na forum dowiedziec sie cos na temat e60 graniczy z cudem.Ogolnie jakoś malo aktywne jest...

Co d zebatki i trybu awaryjnego.Czytajac kiedys watki wiekszosc ludzi musialo wymienic skrzynie,nikt nigdy nei sprezyzowal co bylo powodem.Domnieniam ze koszt robocizny byl wiekszy,wiec cos grubszego w srodku skrzyni(tarczki,kosze)

Opublikowano
  • Autor
mi wyskakuje co tydzień czasami nawet dłużnej jest ok i już normalnie głupi jestem pasuje do kogoś oddać a jak pól rozbiorą i rzeczy wymienią nie potrzebnie ??? znam paru mechaników np kolega w mercedesie wymienił wszystkie łożyska w koalach a okazało sie ze dyfer szumi ale klient myślał ze wszystko było popsute i bać tu mądry . Dam 2 przykład co większość pewnie nie uwierzy albo mi pojedzie jak sie to na forach zdarza . Kumpel kupil e 46 moj silnik m54 3,0 benzyna i wszystko ładnie własnie maluje mu dziś maskę i co potrafiła wziasc mu litr oleju na 100 km .... mechanik mowi targamy silnik pierścienie itp .... poczty talem trochę na necie co z tym zrobić i do dzielą silnik teoretycznie zlon to co zaszkodzi sprubowac odkrecilem swiece spuscilem olej stary i zalalem go nafta (przez swiece ) dolewając co jakis czas zabieg trwal od 5 do 5 24 godziny , pokręciliśmy wydmuchałem zakręciłem swiece wlany nowy olej i palimy .... dym bialy ze hohoho , po pol godz juz coraz mnie zalaliśmy cerami zer , pokasowałem bledy na sondach i możecie wieżyc czy nie zrobił juz 700 km i ubylo tylko ciut oleju .w kieszenie kolo 4 tys pewnie za remont.
Opublikowano

Jeśli skrzynia chodzi idealnie to może tylko coś tam z wtyczką elektryczną się dzieje, więc może wystarczy wymiana hilzy wtyku elektrycznego. Inna sprawa że jak hilza daje ciała to raczej olej tamtędy sobie po trochu może uciekać a jak już skrzynie sprawdzałeś to pewnie każdy wyciek byłby zauważony. Niemniej jednak hilza kosztuje grosze i ewentualnie od niej bym zaczął..

Drugie pytanie.. Jaki przebieg? Olej był już wymieniany?

Opublikowano
  • Autor
przebieg 300 tys juz licznikowo hehe ale możliwe ze jest tyle bo to salon polska i jeździło 2 właścicieli tylko , oleju nie wymieniałem jeszcze wygląda ładnie ale i tak będę musial wymienić tylko myślałem ze jak wszystko sie ściągnie to wtedy odrazu , w inpie dziś sprawdzałem i wygląda tak działa lewarek bo pisze ze zmienia ale niżej pisze error na P i na N, skasowałem bledy fajnie dzis jeździło i nie wyskoczyło nic a gdzie ten wtyk dostać mogę prosić o linka ?? ,
Opublikowano

przeważnie ta hilza jest w zestawach z miską.. np.:

http://allegro.pl/olej-miska-tuleja-zf-6hp26-6hp28-6hp32-6hp34-i5113241603.html

Jak jeszcze nie wymieniałeś oleju a zamierzasz to powyższy komplet + adapter mechatronica (może również dobrze on puszczać ciśnienie i bardzo możliwe że przez niego masz problemy ze skrzynią jako że bardzo często jest on wadliwy) + tłoczki mechatronica + płyta separacyjna powinno być jak amen w pacierzu :)

Amerykanie jeszcze wymieniają 4 uszczelki gumowe, ktore podobno też potrafią puszczać ciśnienie, ale nie widziałem u naszych dostawców tego wynalazku w żadnym zestawie (ma na myśli nr 5,6,7 z poniższego diagramu):

http://www.bmwlogicseven.com/wp-content/uploads/2014/08/6hp26Z_selas.png

Opublikowano
40 tys km temu byl wymieniany olej z miska,teraz widze ze zaczelo mi cieknac z hilzy czy musze znow nowa miske zakladacy,czy tylko olej i ewentualne czesci mechatronika i hilza???
Opublikowano
  • Autor
tak myślałem własnie to zamawiam olej i tłoczki mnie bardzo kusza jak widzę po zdjęciach niektórych to masakra heh, a konieczna jest wymiana płyty separacyjnej ??? . Mam pomysł nagram filmik w inpie jak błąd się objawia wy skladamy i zobaczymy może się uda poradnik zrobić dla innych
Opublikowano
Panowie nie chce nikogo straszyć ale w listopadzie przerabiałem temat. Wszystko wydawało sie byc wporzadku aż tu nagle 1 listopada zapalił sie komunikat skrzyni (koło zębate). Po odczekaniu (zgaszeniu auta) było wszystko ok ale pozniej znowu. Odstawilem auto, umówilem sie na diagnostykę. Jechałem 60km i wszystko grało, błędu brak. Wyniki diagnostyki: do wymiany konwerter. Przyznamy szczerze ze nie czułem zeby skrzynia szarpala ale to mój pierwszy automat. W każdym razie po wymianie wszystko gra;) stało sie to przy przebiegu nieco ponad 300tys. Niestety portfel troszkę oberwał ale da sie przeżyć.
Opublikowano
  • Autor
Witam ponownie chce się podzielić tą informacja bo może komuś pomoże, wyskakiwał mi co jakiś czas błąd skrzyni jak pisałem w watku który założyłem , 2 tyg temu podniosłem auto i wypiąłem wiązkę od skrzyni (fachowo nie znam nazwy) i wpiolem błąd skasowałem wcześniej i mija 2 tydz i jeszcze ani razu nic nie wyskoczyło pytanie mogło coś nie łączyć czy jak ??
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
witam wlasnie dzis wypielem wtyczke ze skrzyni przeciscilem wpiolem i tu zaczol sie problem czrwona zebatka i tryb awaryjny wypielismy poraz drugi skasowalem blad i bylo dobrze ale tylko na chwile i znowu tryb awaryjny. ale w trakcie jazdy pare razy pokazywal sie blad i znikal az zostal na stale na R niezalacza czujnkow parkowania po podlaczeniu kompa nie widzi skrzyni moim skomnym zdaniem cos nie laczy na gniedzie Jakies pomysly zamowilem w serwisie kabel z wtykiem maly koszt 58zl.i teraz jak to wymienic :mad2: :mad2: :mad2:
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam u mnie jest podobny problem ze skrzynią. Błąd wyskoczył po raz drugi. Sprawa się ma na zimnym silniku podczas przyśpieszania jest zima i w momencie kiedy koła są w poślizguu i zjadą ze śliskiej nawierzchni na suchą jest szarpnięcie zapala się dts i wyskakuje błąd. Dzieje się to podczas zmiany z 1 na 2 bieg. Po wyskoczeniu błędu skrzynia nie zmienia biegów i zostaje na jedynce. Po wyłączniu silnika i odczekaniu minuty temat znika. Aż strach dynamicznie jezdzić. Proszę o pomoc i poradę co dalej z tym robić. E60 mam z 2004 roku silnik M54 2.5 benzyna.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam u mnie jest podobny problem ze skrzynią. Błąd wyskoczył po raz drugi. Sprawa się ma na zimnym silniku podczas przyśpieszania jest zima i w momencie kiedy koła są w poślizguu i zjadą ze śliskiej nawierzchni na suchą jest szarpnięcie zapala się dts i wyskakuje błąd. Dzieje się to podczas zmiany z 1 na 2 bieg. Po wyskoczeniu błędu skrzynia nie zmienia biegów i zostaje na jedynce. Po wyłączniu silnika i odczekaniu minuty temat znika. Aż strach dynamicznie jezdzić. Proszę o pomoc i poradę co dalej z tym robić. E60 mam z 2004 roku silnik M54 2.5 benzyna.

Odkopie temat. Czy rozwiązałes problem? Mam chyba to samo.