Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem ze temat mocno już oklepany, ale gdy teraz sam stanąłem przed widmem zakupu nowych felg to okazuje sie ze nie wszystko jest takie jasne...

Na chwile obecna moja e39 śmiga na pieknych AC Schnitzerach Type II 18 '', są to chyba jedne z ładniejszych felg dla e39 niestety mam problem z jedna felga, która była już naprawiana, spawana - niestety podczas prostowania pojawiło się kilka wlosowatych pęknięć na rancie wewnętrznym. Zostały one "połapane" spawami i niby się wszystko trzyma ale niestety kolo nie trzyma ciśnienia, myślałem z uda się ja uratować ale już mi szkoda wydawać na nią kasy.

W tej chwili po tygodniu mam 1.4 bara i trzeba pompować, sytuacja trwa ok. pol roku i myślałem ze uda mi się kupić gdzieś jedna taka felgę - niestety na allegro widziałem, ale same 17 i powoli tracę nadzieje ze znajdę taka 18, wiec zacząłem rozglądać się za czymś innym. Na pewno chce pozostać przy 18. Z racji tego ze moje obecne felgi bardzo mi się podobają szukałem tez coś z efektem "wklęsłości" niestety mam ograniczony budżet wiec szukałem czegoś za ok 2 tys. i już na wstępie nie moglem ogarnąć jednej rzeczy dlaczego te modele felg "wklęsłych" po mimo niskiego ET np 15,20,25 i 8,5 cala szerokości, wcale nie są tak wklęsłe jak oryginalne po mimo podobnych parametrów ???

To felgi za ok 2 tys. które brałem pod uwagę:

1. http://alucenter.eu/pl/p/142-HB-FELGI-18-5x120-DO-BMW-5-7-E60-E65-E90-MPOWER-E61/33680

2. http://alucenter.eu/pl/p/9135-MS-ET25-FELGI-18-5x120-DO-BMW-5-7-F10-F11/37147

3. http://alucenter.eu/pl/p/492-MG-ET20-FELGI-MARINA-18-5x120-DO-BMW-5-7-F01-F10-F11/16298

4. http://alucenter.eu/pl/p/086-S-NOWE-FELGI-18-5x120-DO-BMW-5-7-E60-E61-E65/15622

Wiem ze 4 pozycja są faktycznie fajnie wklęsłe, i faktycznie ładnie się prezentują ale mi jakoś nie do końca podoba się ich wygląd. Te pod 2 mi się podobają są trochę podobne do http://z-performance.com/index.php?route=product/product&product_id=85 i to jest właśnie to o czym pisałem wyżej 8,5'' ET35 a te pod 2. 8'' Et25, teoretycznie powinny być jeszcze bardziej wklesle, a na foto widać ze jest zupełnie inaczej. Prosiłbym zęby ktoś mi naświetlił sprawę i pomógł wybrać coś, chyba ze może ktoś posiada 1 felgę Ac schnitzera 18'' type II ?

I jeszcze jedno wiem ze pewnie wielu z was zaraz powie ze felgi za 2 kola to bubel, badziew itd. itp., ale niestety nie stać mnie na felgi za 1/4 lub 1/3 ceny e39. Bo najchętniej kupiłbym sobie takie Zperformance lub ori BMW używki i było by po sprawie.

Dla niewtajemniczonych, to jest link do felg które obecnie posiadam: http://bimmers.no/topic/759454-orginale-ac-schitzer-type-ii/

Opublikowano
Witam, wiem ze temat mocno już oklepany, ale gdy teraz sam stanąłem przed widmem zakupu nowych felg to okazuje sie ze nie wszystko jest takie jasne...

Na chwile obecna moja e39 śmiga na pieknych AC Schnitzerach Type II 18 '', są to chyba jedne z ładniejszych felg dla e39 niestety mam problem z jedna felga, która była już naprawiana, spawana - niestety podczas prostowania pojawiło się kilka wlosowatych pęknięć na rancie wewnętrznym. Zostały one "połapane" spawami i niby się wszystko trzyma ale niestety kolo nie trzyma ciśnienia, myślałem z uda się ja uratować ale już mi szkoda wydawać na nią kasy.

Nie naprawisz juz tej felgi, te losowe pekniecia wynikaja oslabienia felgi podczas przegrzania przy spawaniu.

wcale nie są tak wklęsłe jak oryginalne po mimo podobnych parametrów ???

Sprzedawca nie umie odpowiedziec na to pytanie w rzeczowy sposob?

I jeszcze jedno wiem ze pewnie wielu z was zaraz powie ze felgi za 2 kola to bubel, badziew itd. itp., ale niestety nie stać mnie na felgi za 1/4 lub 1/3 ceny e39. Bo najchętniej kupiłbym sobie takie Zperformance lub ori BMW używki i było by po sprawie.

Bedzie bubel, wiec zastanow sie czy warto wywalac 2 tys. na cos takiego. Skoro masz ograniczony budzet, to lepiej wyjdziesz na bardziej racjonalnym dysponowaniu nim, nie chce mi sie wierzyc, ze nie znajdziesz dobrych, oryginalnych uzywanych felg do E39 ponizej 2 tys.

Opublikowano
Niestety z używanych ori, za 2 kola nie kupie takich jakbym chciał. Te najbardziej wklęsłe używane kosztują po 4-5 tys. Co do naprawy felgi to wiem co i jak dlatego zacząłem rozglądać się za felgami. Niestety w rozmowach ze sprzedawcami odnoszę wrażanie ze wiedza mniej ode mnie i chcą opchnąć Ci co cokolwiek...
Opublikowano
Niestety w rozmowach ze sprzedawcami odnoszę wrażanie ze wiedza mniej ode mnie i chcą opchnąć Ci co cokolwiek...

I nie masz z tego powodu watpliwosci co do jakosc felg, ktore znalazles? Sprzedaz felg to nie jest handel cebula i pietruszka.

Opublikowano

Te felgi pochodzą z sklepów, a sklepy prowadzone są przez pracowników, a jak coś czaisz z danego tematu to czujesz czy osoba z która rozmawiasz ma jakieś pojecie i wie o czym mówi. Co ma niewykwalifikowany pracownik do jakości towaru ?

Ja nie mowie ze te felgi są jakieś super jakości to raz a po drugie zadałem konkretne pytania i jak coś odpowiedz na nie, bo nie prosiłem o ocenę ich jakości felg które wybrałem.

Opublikowano
Te felgi pochodzą z sklepów, a sklepy prowadzone są przez pracowników, a jak coś czaisz z danego tematu to czujesz czy osoba z która rozmawiasz ma jakieś pojecie i wie o czym mówi. Co ma niewykwalifikowany pracownik do jakości towaru ?

Mam dwie uwagi do Twojego toku myslenia, skoro ktos nie zna sie na czyms co robi, to po co to robi? Felgi to dosyc krytyczny element samochodu i kupowanie ich u kogos kto nie ma o tym pojecia to chyba zly pomysl?

A druga sprawa jest taka, skoro pracownik jest az tak bardzo niewykwalifikowany, to jak mozesz ufac w jego zapewnienia co do jakosci produktu, ktory sprzedaje

Ja nie mowie ze te felgi są jakieś super jakości to raz a po drugie zadałem konkretne pytania i jak coś odpowiedz na nie, bo nie prosiłem o ocenę ich jakości felg które wybrałem.

Ja tez nie mysle o super jakosci, bo takie felgi kosztowalyby 10-15 krotnosc tego co pokazales, mysle o przyzwoitej[/b] jakosci, o produkcie na, ktorym nie bedzie strachu poruszac sie po drodze i ktorego zakup nie bedzie kasa wywalona w bloto.

Opublikowano

To standardowa sytuacja w Polsce gdzie ktoś wykonuje zawód do którego się w ogolę nie nadaje, wiec to mnie jakoś specjalnie nie dziwi... Co do jakości , której tak bardzo się czepiasz to powiem ci tak, rozmawiałem kiedyś z kolesiem który zajmuje się profesjonalnie naprawa felg i przyjeżdżają do niego kolesie naprawdę fajnymi autami. Zdarzają się tez praktycznie nowe auta typu bmw i inne gdzie potrzebne jest dowarzenie kol bo występują jakieś drgania itd itp. Rozmawiałem z nim kiedyś na temat jakości i niestety, więcej zależy od stylu jazdy i po prostu pilnowania się trochę, bo drogi mamy jakie mamy - zwłaszcza kiedy mamy kolo 18-19 i oponę 40. Nawet nowa felga oryginalna niestety nie da rady w konfrontacji z krawężnikiem lub dyza dziura jeśli wpakujemy się na nią przy dużej prędkości, lub kiedy zona doda trochę więcej gazu przy wjeżdżaniu na krawężnik. Znam osoby które kopiły felgi w podobnej cenie i maja je już parę lat i nic się nie dzieje, za pewne są gorszej jakości ale przecież z papieru nie są zrobione.

Niestety główna role gra tu cena za 2 tys. nie kupie ori takich jak bym chciał, wiadomo ze liczy się dla mnie wygląd auta i nie będę kupował felg które niezbyt lub w ogolę mi się nie podobają tylko dlatego ze sa ori.

Po za tym znalazłem tez felgi za ok 2000- 2500, tez zamienniki oczywiście ale produkowane w Niemczech przez Alutec z certufikatem TUV (przynajmniej tak jest napisane na feldze i aukcji), wiec to tez jest jakaś alternatywa.

Opublikowano
To standardowa sytuacja w Polsce gdzie ktoś wykonuje zawód do którego się w ogolę nie nadaje, wiec to mnie jakoś specjalnie nie dziwi...

Nie wiem jak Ty, ale ja staram sie omijac takie miejsca. W kazdej dziedzinie.

Co do jakości , której tak bardzo się czepiasz to powiem ci tak, rozmawiałem kiedyś z kolesiem który zajmuje się profesjonalnie naprawa felg i przyjeżdżają do niego kolesie naprawdę fajnymi autami.

Jezeli zajmuje sie tak profesjonalnie jak opisales to po naprawie swojej felgi, to nie, tez nie ma o tym pojecia. Robi bo robi, a efekt jest jaki jest.

Nie czepiam sie jakosci, zwrocilem Ci uwage na to, ze sam na wlasne zyczenie, chcesz wywalic kase w bloto, bo tanio :mad2: Ale rob jak uwazasz, Twoje auto, Ty bedziesz sie pozniej z tym meczyl.

Nawet nowa felga oryginalna niestety nie da rady w konfrontacji z krawężnikiem lub dyza dziura jeśli wpakujemy się na nią przy dużej prędkości, lub kiedy zona doda trochę więcej gazu przy wjeżdżaniu na krawężnik. Znam osoby które kopiły felgi w podobnej cenie i maja je już parę lat i nic się nie dzieje, za pewne są gorszej jakości ale przecież z papieru nie są zrobione.

Zadna felga aluminiowa nie bedzie mocniejsza od kraweznika, nie wazne w jakiej technologii wykonana. Ale znowu, popadasz od skrajnosci w skrajnosc. Napisalem Ci o przyzwoitej jakosci, czyli feldze tak zaprojektowanej i wykonanej, ze pomimo uderzenia w kraweznik (przy w miare rozsadnej predkosci), nadal utrzyma cisnienie powietrza, a Ty panowanie nad autem. Felga nie bedzie tez krzywa po wyjeciu z kartonu, czy nie bedzie przepuszczac powietrza przez mikropory w strukturze.

Niestety główna role gra tu cena za 2 tys. nie kupie ori takich jak bym chciał, wiadomo ze liczy się dla mnie wygląd auta i nie będę kupował felg które niezbyt lub w ogolę mi się nie podobają tylko dlatego ze sa ori.

Po za tym znalazłem tez felgi za ok 2000- 2500, tez zamienniki oczywiście ale produkowane w Niemczech przez Alutec z certufikatem TUV (przynajmniej tak jest napisane na feldze i aukcji), wiec to tez jest jakaś alternatywa.

To kup Aluteci. Wiesz czemu? Bierzesz pod uwage, ze w cenie chinskich felg, jest dosyc duze clo antydumpingowe? To teraz pomysl za ile to zostalo wyprodukowane, a aluminium potrzebne do wykonania sensownej jakosci felgi, kosztuje na calym swiecie podobnie.