Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam, mam pewien problem, zgłupiał mi klimatronik, nie wiem czym to jest spowodowane, ale dorzeczy, najpierw objawy:

Z tyłu mam kratkę z regulacją ciepło-zimno, niestety wieje tylko chłodem, wcześniej przesuwanie kółka ciepło-zimno powodowało że coś w nagrzewnicy się przestawiało i leciało ciepłe, lub zimne powietrze, teraz dmucha tylko zimne, ale odłączenie kostki od kratki powoduje że zaczyna wiać ciepłem.

Drugi problem jest trochę dziwniejszy, poprawne działanie wygląda tak, że jadę powiedzmy od 0-->100km/h, wraz ze wzrostem prędkości słychać że domyka czy tam uchyla się jakaś klapa w nagrzewnicy, jak wyhamowuje to znowu ją słyszę, i prawdopodobnie to te klapy które puszczają powietrze do samochodu.

Teraz wygląda to tak, że do 60km/h jest okej, a po przekroczeniu ginie nadmuch, wentylator dmucha, ale coś blokuje dopływ powietrza, jeśli wtedy zamknę obieg i otworze to zacznie normalnie dmuchać, i tak za każdym razem.

Błędy są takie:

http://images70.fotosik.pl/681/4a18cdba8bf55ab6.jpg

Pierwszy błąd jest od webasto, ale to mam inaczej rozwiązane, więc spoko, nim się nie przejmuje.

2 i 3 wygląda tak jakby od potencjometru w tej kratce z tyłu, ale co tam by się miało popsuć?

Na czasie będę miał kratkę na podmianę, mam nadzieję że to jej wina.

4 nie mam bladego pojęcia, jakiś czujnik, ale nie wiadomo jaki, podpowiecie?

5 jest chyba właśnie od silniczka do tych klap, i tu pytanie, co mogło się z nim stać? Dostanę się do niego bez rozwalania połowy deski?

Opublikowano
Hej, odpisałem Ci już na forum BMW5er, ale tu też powtórzę :D : błąd nr 8 w dosłownym tłumaczeniu wychodzi "prawy czujnik wymiennika ciepła"(zwarcie do plusa) , nr 45 potencjometr komory tylnej czyli jak pisałeś kratka z tyłu(zwarcie do masy), 43 problem z napięciem zasilania(zwarcie do plusa) - wszystkie błędy są obecnie dostępne
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki Bonzo, czyli ten niewiadomy błąd pewnie dotyczy się czujnika temperatury w kanale powietrznym. :cool2:

Tylko zastanawiam się skąd tyle błędów naraz wyskoczyło, i to tak nagle.

Obawiam się że mógł zdechnąć panel klimy, na szczęście mam drugi na podmianę, ogarnę to w poniedziałek, może coś naprawie, albo bardziej popsuję :mrgreen:

Opublikowano
Patrząc na częstotliwość występowania tych błędów to musiało już wcześniej Się coś dziać. Zobacz błąd 41 wywaliło już 255 razy, nr 8 tak samo reszta nieco mniej, więc wg. mnie nie zrobiło Się to tak z dnia na dzień
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Shadow,na początek o.p.r ci się należy,masz numer i nie dzwonisz tylko piszesz na forum. Zadzwoń to coś zaradzimy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Patrząc na częstotliwość występowania tych błędów to musiało już wcześniej Się coś dziać. Zobacz błąd 41 wywaliło już 255 razy, nr 8 tak samo reszta nieco mniej, więc wg. mnie nie zrobiło Się to tak z dnia na dzień

Ale w sensie że popsuło się z dnia na dzień, błędy mogły być wcześniej, codziennie nie podpinam kompa pod auto, z dnia na dzień to przestał klimatronik działać tak jak powinien, i to mnie martwi, żadnych objawów wcześniej nie zauważyłem. :roll:

Shadow,na początek o.p.r ci się należy,masz numer i nie dzwonisz tylko piszesz na forum. Zadzwoń to coś zaradzimy.

Wybacz Maćku, nie chciałem ciągle głowy zawracać, złapię chwilkę wolnego i początkiem tygodnia zadzwonię :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Problem rozwiązany, zasadniczo wyciągnąłem panel klimatronika, tylną kratkę, sprawdziłem czy nic nie blokuje klapek świeżego powietrza, przebadałem wiązkę od tylnej kratki do panelu, zmontowałem wszystko ponownie, profilaktycznie założyłem nową kratkę (sądziłem że może potencjometr padł) i wszystko działa.

Nawet na próbę założyłem starą kratkę i też działa poprawnie.

Także jednoznacznie ciężko określić przyczynę.

Może gdzieś był słaby styk czy coś.

W każdym razie problem rozwiązany. :8)

Opublikowano
zmontowałem wszystko ponownie, profilaktycznie założyłem nową kratkę (sądziłem że może potencjometr padł) i wszystko działa.

Nawet na próbę założyłem starą kratkę i też działa poprawnie.

Także jednoznacznie ciężko określić przyczynę

Taa po prostu niechcąco naprawiłeś usterkę i teraz sam nie wiesz w jaki sposób to Się stało :mrgreen: Najważniejsze,że wszystko śmiga jak należy

Opublikowano

A ja dodam od siebie, że

Zobacz błąd 41 wywaliło już 255 razy, nr 8 tak samo reszta nieco mniej,
jest związane z buforem pamięci. Widział ktoś kiedyś gdzieś większą liczbę niż 255? :)

Informatyka i tyle.

Kurde, też łapię 41 i może wyciągnę i wsadzę klimatronik i się naprawi? :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kurde, też łapię 41 i może wyciągnę i wsadzę klimatronik i się naprawi? :)

No nie popadajmy w takie skrajności, ten błąd dla mnie jest nie istotny, moim webastem nie steruje elektronika z samochodu, tylko prosta radiolinia, przełącznik i stycznik załączający się poniżej 5 stopni.

Także on sobie będzie, ale za to pozostałe błędy poznikały.

Taa po prostu niechcąco naprawiłeś usterkę i teraz sam nie wiesz w jaki sposób to Się stało :mrgreen: Najważniejsze,że wszystko śmiga jak należy

Tak by to najkrócej można ująć :mrgreen:

Opublikowano
A ja dodam od siebie, że
jest związane z buforem pamięci. Widział ktoś kiedyś gdzieś większą liczbę niż 255? :)

Tak. Dwubajtowe 65535 :mrgreen:

Opublikowano
A ja dodam od siebie, że

Tak. Dwubajtowe 65535 :mrgreen:

ale nie z odczytu sterownika :mrgreen:

Opublikowano
qty błędów może i nie, ale widziałem jak ogłupiały sterownik wpisał przebieg 65535 i dołożył 0 :), czyli ponad pól mln.