Skocz do zawartości

Silnik m40 1.6 problem z odcieciem przy 3000 obrotow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Tak jak w temacie, podczas jazdy, na rozgrzanym silniku, przy przyspieszaniu, na obtotach 2500-3000 obrotow, silnik odcina i szarpie. Nie wkreca powyzej tej granicy. Na luzie tak samo. Czym może to byc spowodowane?
Opublikowano

Raczej nie odcina tylko nie ma mocy

Jeżeli objawy takie na bp to możliwe, że pompa paliwa siada lub zapchany filtr bądź czujnik wałka do wymiany przyczyn może być kilka dlatego diagnoza komputerowa wskazana

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
  • Autor
Filtr paliwa wymienilem. Pompa sprawdzona. Sprawdze czujnik w takim razie.
Opublikowano
po za tymi objawiami silnik pracuje normalnie czy skacza obroty?
Opublikowano
  • Autor
Raz czy dwa za falowalo przy odpaleniu silnika. A tak to nic poza tym.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie. Odświerzam post. Byłem na komputerze i żadnego błędu nie było. Przepływomierz, kable i przepustnica zostały zmienione i poprawy brak. czujnik jeszcze nie był zmieniany. Sprawdziłem jeszcze raz ciśnienie paliwa było w porządku. A objawy są takie:

-przy rozgrzanym silniku, przyspieszając zaczyna przerywać silnik, nie zwiększa prędkości, szarpie i się dławi. Dzieje się tak przy 3,5 tys. obrotów, a z czasem spada i już przy 2 tys. obrotów przerywa.

-na zimnym silniku tego nie ma.

-pod kolektorem zobaczyłem że z wężyka doprowadzającego paliwo do listwy wycieka go trochę.

Opublikowano
Uszczelnij wycieki i podmień cewkę może ona przerywać przy dużym obciążeniu jak jest uszkodzona i sprawdz aparat zapłonowy może styki przypieczone, ale bardziej obstawiam na cewke, ale też przy padniętej sondzie lambda też mogą być takie efekty, odpnij sonde i pojeździj, będzie chodził w trybie awaryjnym i więcej palił ale powinno być lepiej
Opublikowano
  • Autor
Witam. Dokręciłem zacisk i jest już ok, nie ma wycieku. :) ale nadal odcina i teraz niestety już przy 2 tys. odcina na rozgrzanym :/
Opublikowano
Miałem tak ale u mnie to była wina pompy paliwa. Niby wszystko ok ale jednak za słabe ciśnienie robiła. Wymieniłem na używkę i się poprawiło. Teraz tamta pompa pracuje w polonezie hehe
Opublikowano
  • Autor
A miałeś tak dopiero po przejechaniu kilku kilometrów czy od razu po odpaleniu silnika?
Opublikowano
  • Autor
Sondę odpiąłem i nadal przycina. :/ niedługo zmienię cewkę i kopułkę z palcem. :)
Opublikowano
  • Autor
A moze byc to wszystko wina wytartego wałka?
Opublikowano
  • Autor
Witam. Zamykam temat. Awariu ulegl czujnik temepratury, dlatego podawał silnik zbyt dużą mieszankę i sie zacinał :) Pozdrawiam i dzięki za pomoc.