Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jak co roku po zimie zabrałem się za naprawę zawieszenia i mam dylemat :mad2: a mianowicie jakie kupić wachacze ?? w handlu występują aluminiowe za ok 130 zł i stalowe za ok 200 oryginalne są aluminiowe może jakiś producent pomyślał o Polskich drogach i wymyślił stalowe :idea: (ponoć mniej podatne na odkształcenia)pojęcia nie mam które lepsze bo różnica w cenie niewielka i jeszcze jedno w górnych wahaczach wysiadły mi tylko tuleje metalowo-gumowe wymienić tylko tuleje czy lepiej całe wahacze :?: Z góry dziekuje za podpowiedzi.
Opublikowano

Jeśli chodzi o wahacze to kupuj tylko te który były na pierwszym montażu czyli Lemforder. Z tego co wiem to dolne zawsze były aluminiowe a górne stalowe. Tuleje kupisz do 50 zł jak pisał mój poprzednik, a co do gałek to polecałbym Ci regenerację pod warunkiem, że mają luż wyczuwalny luz. Dobry zakład (np. w Krakowie) zregeneruje gałki za góra 60 zł i są one wytrzymalsze od nowych.

Pozdr.

Darek

Opublikowano
Serdeczne dzięki za podpowiedzi :D wymienie całe wachacze gora i dół bez zabawy z tulejami. Poszukam firmy Lemforder. Czy możecie mi jeszcze doradzić co z końcowkami kierowniczymi :?: też Lemforder :?: Zgóry dzięki. :cool2:
Opublikowano
Czy może ktoś podać adres takiego zakładu

Nie znam na Śląsku, a w Krakowie jest na Centralnej.

Pozdr.

Darek

Opublikowano
Serdeczne dzięki za podpowiedzi :D wymienie całe wachacze gora i dół bez zabawy z tulejami. Poszukam firmy Lemforder. Czy możecie mi jeszcze doradzić co z końcowkami kierowniczymi :?: też Lemforder :?: Zgóry dzięki. :cool2:

Części metalowo-gumowe Lemfoerdera występowały też pod nazwą Elastmetall ale rozgarnięty sprzedawca powienien to wiedzieć. :lol:

Pozdr.

Darek

Opublikowano

mam podobny dylemat - jedna galka mi sie tłucze - problem w tym ze tam gdzie zawsze regenerowalem wahacze ( w krakowie na ul. klasztornej )- robia to w sposob nie budzacy mojego zaufania - galka po regeneracji jest skrecana .... usluga kosztyuje 60zł

nowy wahacz na allegro mozna kupic za ok 120zł ( dolny ) - tylko jaka jest jego jakosc i wytrzymalosc ( firma jakas tekntrot )

DarioKa - masz dokladny adres tego zakladu na centralnej ?? w jaki sposob oni regeneruja te galki ??

a co do wytrzymalosci - wahacze aluminiowe sa faktycznie miekkie , natomias metalowe sa duzo bardziej wytrzymale

Opublikowano

Nie znam dokładnego adresu (chyba Centralna 53), ale łatwo tam trafić. Wjedź w Centralną od strony M1 i skręć w prawo w główną bramę byłego Prefabetu (ok. 100m od skrzyżowania z Nowohucką). Dalej zaprowadzą Cię szyldy "regeneracja części samochodowych" albo coś podobnego.

A propos jakości usługi to słyszałem same dobre opinie, aczkolwiek sam nie kożystałem. Czeka mnie to już na dniach i uwazam, że 60 zł mogę zaryzykować bo podobno są wytrzymalsze od nowych i chyba nawet gwarancję roczną dają. Co do nowych to sam bym kupił tylko Lemfoerdera, a kosztuje on (myślę o stalowym, czyli górnym) ok. 170 zł.

Podam mailika, boe nie zawsze zaglądam na forum [email protected]

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano
Tuleje kupisz do 50 zł jak pisał mój poprzednik, a co do gałek to polecałbym Ci regenerację pod warunkiem, że mają luż wyczuwalny luz. Dobry zakład (np. w Krakowie) zregeneruje gałki za góra 60 zł i są one wytrzymalsze od nowych.

Pozdr.

Darek

Mi regeneracja starczyła na 17.000km drugi raz bym tego nie robił.

kiedyś

E32 730

E36 318