Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jak w temacie postanowiłem przedmuchać i przemyć elektrozawory od vanosa .Po demontażu okazało się to wręcz konieczne ze względu na zabrudzenia.Po złożeniu wszystkiego do kupy po przejechaniu ok 1 km zapaliła się lampka żółtego silnika i silnik stracił trochę mocy.Czy jest potrzeba jechać na komp wykasować błąd czy jest inny sposób na tę usterkę.Przed tą operacją wszystko było ok. BMW E90 320i rok 2006 125 000 tyś. Dzięki za pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A skad wiesz co to za blad ? Odczytales chociaz bledy ? Czyszczenie nic nie daje bo zazwyczaj padaja cewki zainstalowane w tych elektrozaworach ...
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a czy na pewno dobrze je włożyłeś i podłączyłeś? Dałeś nowe oringi?

Ja i w e46,e87 i teraz w e91 wymieniałem te oringi, ale po zmontowaniu nigdy nic się nie działo.

Może moje fotki w czymś Ci pomogą:

viewtopic.php?f=158&t=265704

Opublikowano
Oringi już zamówione i czekam na przesyłkę.Błędów nie zczytałem ponieważ awaria pojawiła się w sobotę popołudniu.Po odłączeniu aku błąd zanikł ale się po krótkiej chwili pojawił.Do czasu wymiany oringów nic nie mogę więcej powiedzieć.
  • 2 lata później...
Opublikowano

odkop:

Bede czyscil vanosy w ten weekend i mam pytanie:

Czy mozna je rozkrecac tak jak na linku?

czy lepiej zostawic tak jak sa i tylko dobrze wymoczyc w benzynie czy alkoholu isopropylowym?

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1070580

Nie mam bledow itd ale mam wrazenie ze sa lekkie szarpniecia na 1szym biegu ponizej 3000tys obrotow. To zwykle sugeruje solenoidy vanosa...

Pozdrawiam

• 2 lata później...
Opublikowano

Dłużej niż zwykle kręcił rozrusznikiem przy zimnym starcie silnika , potem - jak mi się wydaje lekkie zamulenie ale pracował równo .

Nie zaświecił się check ale odczytałem błąd 2A9A .

Na podstawie wielu informacji z tego forum i nie tylko postanowiłem wyczyścić elektrozawory Vanos'a .

Biuletyn BMW zaleca przedmuchanie sprężonym powietrzem . Niektórzy spryskują różnymi preparatami czyszczącymi lub moczą w benzynie .

Chciałem pójść dalej i wymoczyć w benzynie ekstrakcyjnej z użyciem ULTRADZWIĘKÓW w myjce .

Czy uważacie że to dobry pomysł i nie przesadzę uszkadzając coś w zaworach ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja bym raczej użył nafty do moczenia/czyszczenia, benzynką na koniec bym tylko przemył
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam.

Bład j.w. Wg. kompa stacji bład jednego vanosa... kupiłem, wymienilem. Ba dalej więc zmieniam vanosy miejscami (mam 2). Nadal bład. Kupiłem drugi i czekam na czujnik wałka rozrządu. Jak to nie zadziała to rozbiorę to auto na ulicy i zapytam WHY!? Na kompie nic inne go nie wychodzi.Elketrozawory pracujące w oleju tylko nafta albo beznyna ekstrakcyjna. Można narobić szkód jakimiś wynalazkami typu WD 40.