Skocz do zawartości

E60 ciągłe ogrzewanie wnętrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy udało się znaleść odpowiedz na to pytanie .

Dziś było 24stopnie jeżeli ustawie na idrive kreseczki niebieskie na full i temperaturę na 16 to z wszystkich nawiewów jest zimne powietrze . Wystarczy tylko dać na 18stopni i już na szybę i nogi leci ciepłe powietrze a z kratek z deski leci zimne .

Czy ten typ tak ma?

Opublikowano
Potwierdzam na szybę i nogi leci ciepłe ja wciskam max i wtedy na twarz dmucha zimne tak jest w e 60 i nic z tym nie zrobisz.
Opublikowano

Dzisiaj sprawdzałem ponownie u siebie. Mam model z klimatyzacją "High" (S534A Klimaautomatik), poliftowy - na zdjęciu ten na dole - https://images.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.bmwblog.com%2Fwp-content%2Fuploads%2Foldnewaccontrols.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2F5series.net%2Fforums%2Fdiy-do-yourself-14%2Fac-basic-ac-high-retrofit-diy-rev-3-a-117450%2F&docid=D9QsufmLmhJB9M&tbnid=DKrh6_McZm15MM%3A&vet=1&w=1024&h=447&source=sh%2Fx%2Fim

Na zewnątrz było słonecznie, a temperatura około 17C. Ustawienie temperatury pokrętłem na minimum (kierowcy i pasażera), w opcjach klimy 4 paski na niebiesko, na przednim panelu załączony przycisk od klimatyzacji (znaczek śnieżka świeci na zielono). Nawiew na szybę o dziwo był chłodny, na nogi i tułów bardzo zimny, ale to normalne. Zastanawia mnie jedynie czemu na szybę leciało chłodne. Z tego co pamiętam jak ostatnio sprawdzałem to na szybę zawsze leciało mi ciepłe lub letnie. Być może chodzi o czujnik nasłonecznienia i któryś od temperatury, bo jak mówię dzisiaj było dosyć mocne słońce padające na przednią szybę i zaczęło mi wiać chłodnym na szybę.

Co do nawiewu na nogi to zawsze dmucha takim samym powietrzem jakie mamy ustawione na tułów (przynajmniej u mnie zawsze tak było)

Na przednią szybę nie mamy żadnego wpływu ustawić temperatury - wnioskuję, że komputer sam nią steruje, a dane bierze z czujników temperatury lub czujnika nasłonecznienia. Jedynie co możemy ustawić to siła nawiewu w idrive.

Opublikowano
Ale sprawa wyglądają tak jak damy max i na tej samej klimie bo tez mam high ustawie pokrętła dwa na zimno to z 3 stref wieje zimno lodówka . Jak tylko dam pokrętło na 18 to nogi solarium a szyba przednia jak w Egipcie tak raczej nie powinno być. Kratki w desce są zimne a kratka nogi szyba parzą wręcz . Czytałem jeszcze o wadzie elektrozawor wody nr części 6906652. Z góry przepraszam za błędy ale jestem w trasie i pisze z telefonu komórkowego. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor

Tak to właśnie działa w E60. Inżynierowie BMW trochę za fantazjowali z tą klimą w tym modelu. W E65 działa wszystko tak jak człowiek by sobie tego życzył.

Podobno pomaga zakodowanie pustym plikiem MAN.

Panowie ,przeczytajcie cały temat od początku a ma aż dwie strony i wszystko będziecie wiedzieć . :cool2:

images?q=tbn:ANd9GcTmIl0TjfLac0DKzvrvVkW5vbYa-L8NnaKQ6MwRmjiNpsCR58FF
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie jest tak, że jak dam klimę na max chłodzenie i idrive też to na szybę i nogi leci gorące powietrze :mad2:

Sprawdzałem klapki pracują zamykają się i otwierają na kompie 1 błąd czujnik wilgotności za wysoki sygnał czy ktoś wie gdzie jest takowy czujnik i czy on ma wpływ na to cholerne ciepłe powietrze lecące na nogi i szybe :duh:

Opublikowano

Mam podobnie, tj. gdy włączona jest klima chłodne powietrze leci z wszystkich stron. Przy wyłączonej klimie niezależnie czy kreski w Idrive mam białe czy niebieskie to i tak na nogi i szybę leci ciepłe powietrze, które z czasem robi się gorące i muszę wyłączać tam całkiem nawiew (w lecie wytrzymać nie można, a lubię jeździć z opuszczonymi szybami).

Podobno problem rozwiązuje wymiana zaworu wody (trzeba pamiętać jednak, że są dwie wersje tego zaworku dla klimy dwustrefowej z dwoma zaworami i dla jednostrefowej z jednym zaworem), część nr 4:

1)

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=NV13-USA-05-2008-E60N-BMW-528xi&diagId=64_1481

2)

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=NV13-USA-05-2008-E60N-BMW-528xi&diagId=64_1493

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wiem jade wymienić ten zawor bo szlag mnie trafi a upały idą dam znac czy pomogło :cool2:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź wymieniłem zawór wodny z płynem chłodniczym przy okazji i wszystko wróciło do normy już nie dmucha ciepłym na szybe i nogi :cool2:

Acha mam do sprzedania taki zawór bo kupiłem dla klimy 1 strefowej a ja mam 2 strefową i są różne tak jak kolega pisał wyżej

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Fajnie, że pomogło. Ja u siebie też wymieniłem ten elektrozawór, a mimo wszystko po dłuższej ostrzejszej jeździe znów ogrzewa mi kabinę. Już sam nie wiem czy układ zapowietrzony czy któryś termostat padł. Pozdrawiam
Opublikowano
Ja u siebie kupiłem z 2009 roku ten zawór ale widziałem też zestawy naprawcze