Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem ze spryskiwaczem szyby przedniej. Jak włanczam spryskiwacz to pompka nie dzała tylko same wycieraczki. Sprawdzałem pompkę podając jej prąd bezpośrednio z akumulatora i wtedy działa. Sprawdziłem kabel który ma dostarczać napięcie do pompki i na jednej żyle jest +12V przez cały czas. Napięcia -12V się nie pokazuje nawet po pociągnięciu włącznika wycieraczek. Czy ta pompka jest zasilana przez któryś przekaźnik :?:

Może ktoś coś mi doradzi gdzie szukać usterki :!: :?:

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A opisywałem ostatnio układ elektryczny pompki spryskiwacza... Wystarczy :search: ...

Pompka nie ma przekaźnika, jest sterowana prosto z dźwigni wycieraczek przy kierownicy (a sygnał przy okazji "leci" do sterownika wycieraczek). Jeżeli wycieraczki działają, to dźwignia jest ok. Poszukałbym gdzieś przerwy, a zacząłbym od wtyczki do pompki - mogą być złamane przewody.

Kai
Opublikowano

ok - a skąd idzie sygnał do pompki spryskiwacza lamp. Z tego co wiem to co 5 włączenie spryskiwaczy szyb - powinna załączyć się pompka spryskiwaczy lamp w e32.

Znalazłem u siebie wtyczke - ale napięcie tam sie nie pojawia - co trzeba uzupełnić żeby się pojawiło ?? przekaźnik, sterownik ?? :8)

525i 1991r. Islandgrün met.

525tds 1993r. Oxfordgrün met.

635 CSi/A 1981r. Zypresengrün met.

zielono mi .... 8)

Opublikowano

kombinowałem na różne sposoby (ze światłami włączonymi - mijania, drogowymi i P/M) i lipa. Nie ma napiecia.

Org. moje e32 nie miało spr. lamp i tego zbiorniczka na koncentrat - tylko podst. zbiorniczek na szyby.

Kupiłem wszystkie zbiorniczki (powiekszony główny połaczony rurką z mniejszym do pompką na 2 wyjscia oraz taki mały na koncentrat) i chce to wszytsko założyć i podłaczyć (zderzak mam z cyckami i rurkami).

tylko brakuje mi napięcia w tej kostce. :8)

525i 1991r. Islandgrün met.

525tds 1993r. Oxfordgrün met.

635 CSi/A 1981r. Zypresengrün met.

zielono mi .... 8)

Opublikowano

Spróbuj przesledzić instalację elektryczną - podaję bardzo przydatny link - tylko troche język language trzeba znać :8)

http://www.carsoft.ru/avtorepair/bmw_e34/E34.html

Pompka spryskiwacza w e34 to dosc powszechny problem - moja nie działała ale okazało się, że była kompletnie w srodku zardzewiała :shock: .

Na szczęście istnieje jeszcze allegro.pl i pompki za 18 zeta :P