Skocz do zawartości

Pompka spryskiwacza szyb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem ze spryskiwaczem szyby przedniej. Jak włanczam spryskiwacz to pompka nie dzała tylko same wycieraczki. Sprawdzałem pompkę podając jej prąd bezpośrednio z akumulatora i wtedy działa. Sprawdziłem kabel który ma dostarczać napięcie do pompki i na jednej żyle jest +12V przez cały czas. Napięcia -12V się nie pokazuje nawet po pociągnięciu włącznika wycieraczek. Czy ta pompka jest zasilana przez któryś przekaźnik :?:

Może ktoś coś mi doradzi gdzie szukać usterki :!: :?:

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam

Rozwiazales moze ten problem z papka od spryskiwacza?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A opisywałem ostatnio układ elektryczny pompki spryskiwacza... Wystarczy :search: ...

Pompka nie ma przekaźnika, jest sterowana prosto z dźwigni wycieraczek przy kierownicy (a sygnał przy okazji "leci" do sterownika wycieraczek). Jeżeli wycieraczki działają, to dźwignia jest ok. Poszukałbym gdzieś przerwy, a zacząłbym od wtyczki do pompki - mogą być złamane przewody.

Kai
Opublikowano

ok - a skąd idzie sygnał do pompki spryskiwacza lamp. Z tego co wiem to co 5 włączenie spryskiwaczy szyb - powinna załączyć się pompka spryskiwaczy lamp w e32.

Znalazłem u siebie wtyczke - ale napięcie tam sie nie pojawia - co trzeba uzupełnić żeby się pojawiło ?? przekaźnik, sterownik ?? :8)

525i 1991r. Islandgrün met.

525tds 1993r. Oxfordgrün met.

635 CSi/A 1981r. Zypresengrün met.

zielono mi .... 8)

Opublikowano

Znalazłem u siebie wtyczke - ale napięcie tam sie nie pojawia - co trzeba uzupełnić żeby się pojawiło ?? przekaźnik, sterownik ?? :8)

Napięcie pojawia sie przy włączonych światłach mijania i włączeniu spryskiwacza szyb.Może próbowałeś bez włączonych świateł?

Opublikowano

kombinowałem na różne sposoby (ze światłami włączonymi - mijania, drogowymi i P/M) i lipa. Nie ma napiecia.

Org. moje e32 nie miało spr. lamp i tego zbiorniczka na koncentrat - tylko podst. zbiorniczek na szyby.

Kupiłem wszystkie zbiorniczki (powiekszony główny połaczony rurką z mniejszym do pompką na 2 wyjscia oraz taki mały na koncentrat) i chce to wszytsko założyć i podłaczyć (zderzak mam z cyckami i rurkami).

tylko brakuje mi napięcia w tej kostce. :8)

525i 1991r. Islandgrün met.

525tds 1993r. Oxfordgrün met.

635 CSi/A 1981r. Zypresengrün met.

zielono mi .... 8)

Opublikowano

Spróbuj przesledzić instalację elektryczną - podaję bardzo przydatny link - tylko troche język language trzeba znać :8)

http://www.carsoft.ru/avtorepair/bmw_e34/E34.html

Pompka spryskiwacza w e34 to dosc powszechny problem - moja nie działała ale okazało się, że była kompletnie w srodku zardzewiała :shock: .

Na szczęście istnieje jeszcze allegro.pl i pompki za 18 zeta :P