Skocz do zawartości

[E39] Woda za siedzeniem pasażera - nawiew?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Jestem na forum już długi czas ale to chyba mój pierwszy post tutaj, mam pierwsze swoje BMW od zeszłego roku :)

Mam dalszy ciąg zabawy ze swoją E39 pt. przecieki.. Otóż jakimś cudem zbiera mi się woda na podłodze z tyłu, za siedzeniem pasażera. Przez dłuższy czas musiała się zbierac bo podłogę miałem spawaną już przez to bo zjadło z 15cm... http://i1281.photobucket.com/albums/a504/lopez69_9/Mobile%20Uploads/IMAG0586_zps24959409.jpg

No i zauważyłem, że pianka w drzwiach mi się chyba odkleiła bo boczek w miejscu przylegania do blachy jest cały ubłocony, a w deszcz lub po myjni po otwarciu drzwi tylnych na listwach progowych "BMW" stoi woda. Mam obecnie zdjęte osłony plastikowe i podnoszę wykładzine co jakiś czas, ale zacieków na progach z tych drzwi nie widzę co nie zmienia faktu ze w przyszłym tygodniu to uszczelnię ;)

Dziwi mnie inna rzecz - otóż specjalnie położyłem gazetę na wykładzinie i w jednym miejscu jest ślad jakby była mokra - w miejscu tunelu nawiewu na nogi! Jak to możliwe?? Pod wykładziną także położyłem gazetę i co ciekawe po podniesieniu wykładziny jest jedno miejsce wilgotne - właśnie pod fotelem - pod tym tunelem nawiewu...

Myślałem, że po zrobieniu tych drzwi będzie spokój a tu sprawa zaczyna się komplikować, w dodatku odgiąłem wykładzine aż do samego końca i w kolejnym miejscu widzę już rdze, na szczęście tutaj jeszcze próchna nie widać to obędzie się bez spawania ale dodatkowa robota mnie czeka, fotel będe musiał także wymontować.

W jaki sposób ta woda się tam zbiera, możliwe żeby nawiewem wylatywała? Dodam, że mam szyberdach - gdzie znajdują się kanały odprowadzające?

Z góry dziękuję za odpowiedzi bo problem zaczyna być bardzo irytujący, głównie ze względu że podłogę zjada

pozdrawiam

Opublikowano

Żaden silikon tylko - tak jak misiuto pisze- sznur butylowy. Dostępny w każdym ASO. Jak nie masz ASO w pobliżu to szukaj sklepów z akcesoriami i tematyką do łódek, jachtów, żeglarstwa, kampingu - takimi sznurami klei się także ozdobne listwy w kamperach, łódkach itp.

Pzdr.

Opublikowano

Dzięki panowie za pomoc, ciesze się, że temat nie poleciał do kosza bo zdaje sobie sprawe że podobny problem był już przez innych poruszany. Co do tych boczków macie rację, cieknie tamtędy tak jak już kiedyś myślałem, widac jak woda kapie z łączenia tapicerki i drzwi, cale to miejsce oraz listwa BMW jest brudna w błocie jakimś. Dzwoniłem do ASO u siebie ale nie umieli mi pomóc z tym sznurem, gość powiedział, że niby dzwonił do centrali i nie mają takiego czegoś ale rozmawiał z lakiernią i mówili właśnie o takim sznurze butylowym lub masą butylową z APP, więc kupiłem taką mase APP-seal 40 - w opisie widnieje, że jest to właśnie masa BUTYLOWA więc zaznaczam dla tych co będą mieli ten sam problem co ja.

Tylko dziwi mnie jedna rzecz właśnie, że po ostatniej próbie z wodą nie widziałem jakiś zacieków/przecieków z tych drzwi, a za to mokro bylo w jednym miejscu leciutko - łączenie blach pod fotelem, dokładniej pod kanałami nawiewu. Niestety i tam ruda podeszła, ale całe szczęście że papier ścierny i porządne zabezpieczenie tam rozwiąże sytuacje..

Jeśli to ma jakieś znaczenie to mam szyberdach, w dodatku osłonka szyberdachu ta od strony dachu, nie ta odsuwana w podsufitce, jest tak nasiąknięta, że po naciśnięciu woda kapie dosłownie.. Coś mi tam nie gra, w Hondzie miałem również problem z szybrem ale spadł mi tam wężyk na łączeniu kolo pedałów i lało sie na dywanik, tutaj góra jest cała mokra..

pozdro

Opublikowano
A co do uszczelnienia osłonki drzwi,to nie trzeba zaraz do ASO ale wystarczy na alledrogo wpisać hasło uszczelniacz butylowy i pewnie jest taniej :D
niema nic lepszego niż BAWARKA