Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie !

Cały czas mam problemy z grzaniem w samochodzie.

Pacjent to BMW 535d 2006r. wymienione dwa termostaty główny i EGR oraz płyn chłodniczy, silnik osiąga 90 stopni samochód nadal nie grzeje, co ciekawe jak jadę autostradą 140km/h samochód po jakimś czasie zaczyna dawać w " miarę ciepłe powietrze " ale tylko z kratek od strony pasażera z kratek od kierowcy nadal wieje zimne, jak się zatrzymam "ciepłe" powietrze o ile można to tak nazwać z kratek pasażera zmienia się w zimne. Czy może być to np. wina panela od klimatyzacji ?

Zamieszczam zdjęcie podglądowe z tym co zauważyłem i nie wiem czy to tak powinno być czy jest coś "zatkane" ? Płyn chłodniczy w zbiorniczku wyrównawczym cały czas sie przelewa...

http://s2.ifotos.pl/mini/138174232_wxwnnaw.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tam rur nie macałem ale po otwarciu termostaty powinny być na 100% ciepłe. Stawiał bym na zapowietrzony układ. Dodatkowa pompką sprawną? Bo ona jest odpowiedzialna za Odpowietrzenie układu.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Co do ogrzewania to masz w idrive przełączone na grzanie?

Wszystkie kreseczki na czerwono a nie na niebiesko!

Co do wywalania płynu przez korek to pewnie masz zapowietrzony uklad...

Pompa, korek, itd...

Opublikowano
Wszystkie kreski w górze co ja już nie robiłem Panie... , źle doczytałeś chyba bo nie wywala płynu przez korek tylko przez odpowietrznik w zbiorniczku przelewa płyn wiec okład odpowietrzony, nagrzewnica chyba jednak nie bo dwa wejściowe i jeden wyjściowy wąż jest gorący stawiam teraz może na klapy powietrza bo jak ruszam temp. w środku to nic się nie dzieje, czy ktoś wie w ogóle gdzie one są i jak się do nich dostać ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może najpierw sprawdź czy na szlauchu za zawodem wody masz ciepła rurę zanim zaczniesz rozbierać cały samochód. Może to ona jest winna.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Wszystkie rury cieple po stronie kierowcy po stronie pasazera zimne ale chyba to normalne, stawiam jednak na klapy poniewaz jak w idrive zmieniam na niebieskie lub czerwone kreski to nic z temperatura powietrza z nawiewow sie nie zmienia... Nie wiem czasem czy te klapy nie sa pod nogami kierowcy ?
Opublikowano

ja bym nie kombinował tylko pojechał podłączyć pod kompa

bo może też być np. panel klimy- pokazuje cały czas wysoką temperature w środku i dlatego może się nie włączać ogrzewanie ale to tylko kolejny trop- według mnie lepsze to niż ściąganie deski :mad2:

Opublikowano

Ale czasem jest tak że nie ma błędu a jest lipa, bo powiedzmy jak pokazuje cały czas w środku 50 st.C to niby działa tylko ze zle ale nie będzie bledow- musisz sprawdzić wskazania czujników...mozesz też spróbować innym kompem czy programem...

Ps. Chętnie sie z toba zamienię na auta i zabiorę ta biede :mrgreen: -właśnie taką (chodzi o motor) mam zamiar kupić...