Skocz do zawartości

[E90 320d] - pasek micro & napinacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, mam pytanie do posiadaczy silników M47N2 w E90 163km.

Czy w Waszych samochodach pasek mikro również delikatnie schodzi z napinacza jak to na zdjęciach widać...

http://iv.pl/images/39113533024898318792.jpg

http://iv.pl/images/73631429167394246847.jpg

Gdy go poprawie to wraca z powrotem w to samo miejsce :(

Opublikowano
u mnie tak było ale tylko dla tego, żę przy demontażu napinacza/paska zerwałem śrubę mocującą rolke napinacza przez co ledwo co sie trzymała ale dało sie spokojnie jeżdzić. W tym przypadku też miałem o "jeden rowek" zsunięty i było to spowodowane właśnie krzywą rolką. Kupiłęm nowy napinacz i wszystko jest równo. Może już napinacz masz do wymiany?
Opublikowano
pasek nigdy nie ma prawa schodzić z żadnej rolki,jeżeli jednak schodzi to nie masz "osiowości" na którejś rolce,najczęściej napinacz lub rolka prowadząca,możesz to łatwo sprawdzić,spójrz z góry na wszystkie rolki paska i ta kóra nie jest w "osi" z pozostałymi jest winna i trzeba ją wymienić,w tym silniku jest jeszcze koło pasowe,które lubi się zużyć,ale to raczej powoduje zsunięcie paska z koła pompy wspomagania kierownicy.
Opublikowano
  • Autor
u mnie tak było ale tylko dla tego, żę przy demontażu napinacza/paska zerwałem śrubę mocującą rolke napinacza przez co ledwo co sie trzymała ale dało sie spokojnie jeżdzić. W tym przypadku też miałem o "jeden rowek" zsunięty i było to spowodowane właśnie krzywą rolką. Kupiłęm nowy napinacz i wszystko jest równo. Może już napinacz masz do wymiany?

W jesieni mechanik zmieniał mi paski i chyba tą rolkę na tym napinaczu (bo szumiała, nawet chyba brakuje czarnego plastikowego denka) i od tamtego czasu tak krzywo idzie.

Reasumując tak ma nie być, wymiana na kolejną rolkę czy cały napinacz ??

Opublikowano
  • Autor
Nie wybieraj się przypadkiem w trasę z tym paskiem! Inaczej skończy się tak jak u mnie, ile ja nerwów najadłem się zanim wpadłem na to co jest przyczyną. Tutaj temat: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=224320

Zrobiłem już z tym ok 5 tyś km :)

To mnie wystraszyłeś, W przyszłym tyg. kupię jednak cały nowy napinacz.

Opublikowano
Teko dekielka nie musisz mieć, raz on jest raz nie ma. Ja w ori miałem teraz kupiłem w intercars jakiś ale juz nie pamietam jaki i nie mam.