Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ponownie, borykam się z hmm problemem? chyba nie działającej klimy tzn. auto kupiłem zimą więc temp zewnętrzne nie pozwalają na włączenie się klimatyzacji ale....auto garażuje i nawet w garażu jak załączę klimatyzacje nie słychać żadnej różnicy w pracy silnika (w e46 było słychać jak się załącza kompresor). Teraz pytanie przy jakiej temp otoczenia da się włączyć klime "fizycznie"? I jak sprawdzić czy coś jest "walnięte" ? Diodka po wciśnięciu się zapala. Błędy INPA: moduł klima 9C77 (podgrzewanie dyszy spryskiwacza), 9C78 (Dodatkowa pompa wody). Pozdrawiam.
Opublikowano

edit:

błąd 9C78 podgrzewanie dyszy spryskiwacza szyb

błąd 9C77 dodatkowa pompka wody

Po włączeniu przycisku klimatyzacji wentylator chłodnicy zaczyna się kręcić. Zacznę od sprawdzenia ilości czynnika, bo może wszystko jest w porządku. Pozdrawiam.

• Członkowie klubu
Opublikowano
ja uzywam klimy w zime żeby z silnika nie zabierać ciepła, włącza mi się normalnie, czynnik mozesz dobić , ale przecież masz błedy z kompa...?
sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
Opublikowano
ja uzywam klimy w zime żeby z silnika nie zabierać ciepła, włącza mi się normalnie, czynnik mozesz dobić , ale przecież masz błedy z kompa...?

A jaki to cudowny sposób klima nie zabiera ciepła z silnika?

Co do problemów z pierwszego postu w tym temacie - sprężarki mają regulowaną wydajność więc możesz nie zauważyć gwałtownego spadku obrotów przy załączeniu jak w E46. Tym bardziej, iż możesz posiadać sprężarkę bez sprzęgła elektromagnetycznego, pracuje ona cały czas w zakresie od chyba około 1% do 100% wydajności. Jeśli jednak kupiłeś auto warto zrobić przegląd i wymianę czynnika z olejem - odwdzięczy się cichszą pracą i szansą na dłuższe życie. Tym bardziej warto zrobić to teraz gdy nie ma sezonu i warsztaty z klimą mają pustki :)

• Członkowie klubu
Opublikowano
może się zle wyraziłem, zabiera mniej, na pewno wiesz jak działa klimatyzacja :mrgreen:
sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
Opublikowano
może się zle wyraziłem, zabiera mniej, na pewno wiesz jak działa klimatyzacja :mrgreen:
A ja chętnie się dowiem, bo kompletnie nie mam pojęcia, o czym piszesz :)

P.S.

Wiem, jak działa klimatyzacja.

Opublikowano
Witam i dzięki za zainteresowanie. Do kri35 to że są błędy to jak widzisz z ich opisu- nie mają wpływu na działanie systemu klimatyzacji, a są jedynie w module który monitoruje między innymi klimatyzację. Tak jak pisałem-znajdę chwilę czasu i jakiś "normalny" zakład i zobaczymy czy wszystko w porządku. Pozdrawiam.