Skocz do zawartości

[Bmw e39 touring] Problem z nivo, wysoko podniesiony tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam problem , mianowicie po nocy jak zapaliłem samochód i przejechałem kawałek to nivo cały czas pompowało aż podniósł tył na maxa

Jakie są mogą być przyczyny ?

Ile jest czujników nivo w samochodzie (przód z prawej strony i tył z prawej strony czyli 2)?

Edytowane przez BartekW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak masz nivo to z tyłu masz 2, po jednym na stronę.

Przedni jest do xenona.

Opublikowano

Wiec pewnie czujniki odpadają :/

Wątpię że 2 czujniki na raz by poszły ...

Ma ktoś jakąś inny pomysł jaka może być przyczyna ?

Opublikowano
Witam,

Mam problem , mianowicie po nocy jak zapaliłem samochód i przejechałem kawałek to nivo cały czas pompowało aż podniósł tył na maxa

Jakie są mogą być przyczyny ?

Ile jest czujników nivo w samochodzie (przód z prawej strony i tył z prawej strony czyli 2)?

Są dwa czujniki. Trochę dziwne , wygląda to tak jakby ramiona czujników opadły na sam dół po wyczepieniu się od łączników. Raczej nie możliwe...

Jedna sprężarka i są dwa elektrozawory, na prawą stronę jeden i lewą drugi.

Na desce kontrolka gaśnie od nivo?

Najlepiej mieć np. INPĘ i sprawdzić czy nie ma błędów, ewentualnie spróbować opuścić tym też programem tył bo jest taka możliwość.

Częściej spotykałem się z uszkodzeniem poduszek nivo lub w zimę zamarznięta woda w przewodach powietrznych i wtedy auto krzywo stoi.

Jest tez opcja przełączenia NIVO w tryb TRANSPORT i wtedy idzie tył wyżej, ale tak samo się nie zrobiło raczej.

Opublikowano
Żaden błąd mi nie wyskakuję , wchodziłem pod samochód i czujniki chyba są ok , ale z jednej strony plastikowa otoczka od kostki się odczepiła , jutro będę jechał do mechanika i podłącze go pod inpe. Jak będę wiedział co było nie tak dam znać .
Opublikowano

Byłem u mechanika , problem był w przetartym kablu od czujnika wysokości prawy tył

Rozwiązanie wymiana i przylutowanie nowej wtyczki , następnie obniżenie go przez inpe. Puki co wszystko działa