Skocz do zawartości

E46 330d 204KM zmiana sterowania turbiny na podciśnieniowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Przymierzam sie do zakupu e46 330d 204KM z końca 2004r i z tego co wiem to jest tam elektroniczne sterowanie turbosprężarki. Mam zamiar w przyszłości podnosić moc i zmienić turbo na GT2260V z e60 530d a tam jest sterowanie pasami podciśnieniowe a czasami elektroniczne. Chce zmienić, żeby było podciśnieniowe bo jest mniej awaryjne i tańsze w naprawie. I tu nasuwa sie pytanie czy łatwa jest zmiana sterownia turba na podciśnieniowe? W turbinie zmieniamy tylko na gruszkę a nie wiem jak podłączyć elektrozawór N75 zamiast elektronicznego nastawnika. Ktoś juz to robił i pomoże...
Opublikowano

W perunturbo zapytaj. Moim zdaniem bez sensu. Może i gruszka jest mniej awaryjna ale za to elektronika działa szybciej.

Nie wydaje mi się żeby weszło Ci GT2260 z E60 bo tam jest inna flansza z kolektora = większa rzeźba i bez sensu robota. Na seryjnej turbinie zrobisz 280-290KM i to wystarcza żeby jeździć bezawaryjnie

Opublikowano
Podciśnieniowe znaczy chyba ze cisniniem powietrza a eletroniczne ze odpowiada za to elektornika, w e46 rokk 2004 turbo sterowane jest elektornicznie:)

Ot zagadka

Podcisnieniowo czyli podcisnieniem

Elektronicznie czyli bez zaworka, podcisnienia itp tylko elektrycznie

Bez sensu zmieniac z nowszego, dokladniejszego itp na starsze....

Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Kunio coś słyszałem że podobno da sie przerobić ze w tej kostki 4pin (nastawnika elektronicznego) wykorzystuje sie 2 piny mase i jakiś inny + do tego zmiana softu i jest git ale chciałem sie upewnić.

Mam na oku właśnie taką e46 330d 204KM za dobre pieniądze czyli ok 10 tyś tylko ma kilka -

pęknięty kolektor bo koło zbiornika spryskiwaczy wali dymem i jak na 204KM słabo sie wkręcał ( ale podobno jak kolektor jest pęknięty to wyczuwalny jest spadek mocy :?

maska+ xenony +listwy pod lampami + zderzak wymienione po jakimś spotkaniu ( ale to mnie nie przeraża szczeliny ok tylko widać ,że malowany )

po odpaleniu coś grzechocze w okolicy pompy wspomagania lub alternatora a zaraz ustaje, przy gazuje i grzechocze i po chwili cisza :shock:

przetwornice bi-xenonowe zastąpione są zwykłymi ( przetwornice bi-xenonowe sa nadal w samochodzie pod lampami )

i coś co najbardziej odstrasza to jak odkręcę korek oleju to słychać grzechotanie (stan oleju był ponad min) a sprzedający nie miał nic na dolanie i nie wiem czy głośna praca jest spowodowana niskim stanem oleju czy czymś innym

Co sądzicie o tym ??? co sprawdzać przy zakupie z silnikiem M57N

Opublikowano
Kunio coś słyszałem że podobno da sie przerobić ze w tej kostki 4pin (nastawnika elektronicznego) wykorzystuje sie 2 piny mase i jakiś inny + do tego zmiana softu i jest git ale chciałem sie upewnić.

Mam na oku właśnie taką e46 330d 204KM za dobre pieniądze czyli ok 10 tyś tylko ma kilka -

pęknięty kolektor bo koło zbiornika spryskiwaczy wali dymem i jak na 204KM słabo sie wkręcał ( ale podobno jak kolektor jest pęknięty to wyczuwalny jest spadek mocy :?

maska+ xenony +listwy pod lampami + zderzak wymienione po jakimś spotkaniu ( ale to mnie nie przeraża szczeliny ok tylko widać ,że malowany )

po odpaleniu coś grzechocze w okolicy pompy wspomagania lub alternatora a zaraz ustaje, przy gazuje i grzechocze i po chwili cisza :shock:

przetwornice bi-xenonowe zastąpione są zwykłymi ( przetwornice bi-xenonowe sa nadal w samochodzie pod lampami )

i coś co najbardziej odstrasza to jak odkręcę korek oleju to słychać grzechotanie (stan oleju był ponad min) a sprzedający nie miał nic na dolanie i nie wiem czy głośna praca jest spowodowana niskim stanem oleju czy czymś innym

Co sądzicie o tym ??? co sprawdzać przy zakupie z silnikiem M57N

mysle ze jak to kupisz to bedziesz typowym polaczkiem ktory wszystkich wokoło wydyma bo kupi mega okazje za jak to określiles dobre pieniądze ;)

nic tylko brać, staszek wiecznie zyc nie bedzie, kto musi go zastępować na forum

kupa złomu która kupisz to bedzie wiadro bez dna, pfuuu co ja mowie, okazja zycia, powdzenia :cool2:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg