Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam zakupiłem parę dni temu e39 3.0d automat auto na 3 biegu czasami wpada w lekie wibracje przy 2 100 obr na ułamek sekundy niema znaczenia czy przyśpieszam pomału czy ogień. Skrzynia ? Olej niby był wymieniany w 2012r tera się zastanawiam czy nie wymienić byłem w serwisie to z moim rabatem za litr 110zł lać orginalny czy zamienik jakiś ?
Opublikowano
Oryginalny olej to texaco texamatic 7045 i kosztuje ok. 23 pln za litr. Było to już milion razy na forum, tobie nie chce się szukać, a forumowiczom nie chce się odpowiadać na takie banalne pytania.
Opublikowano
O wibraciach jakoś tylko piszą ze od zawieszenia albo wału ale umnie to występuje tylko przy 2100obr to zawieszenie raczej niejest
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to zawieszenie raczej niejest

A sprawdź sobie jeszcze wydech, mój przy pewnych obrotach też wpadał w drgania i coś buczało pod autem.

Opublikowano

Kurcze, również zacząłem cierpieć na wibracje przy pewnym zakresie obrotów, ale już głupieję skąd. Możliwe że automat?

Zakres 1300-1550. Czuć w pedałach i podłodze.

Guma wału wymieniana i jest ok, wał nie nosi śladów przycierki, poduszki pod skrzynią wymienione. Pozostały mi poduszki pod silnikiem (przyszły miesiąc).

Podciśnienie w pełni sprawne.

Opublikowano
ja kolego miałem takie wibracje i okazało się że to była wina sprzęgła hydrokinetycznego , objawy były podobne przy 2100 obrotów dziwne drżenie i delikatnie skakała wskazówka obrotów, tylko ważna sprawa ja mam 540i a moja skrzynia to 5hp 24, pozdrawiam :wink:
Opublikowano
Ja miałem dziwne drgania a winowajcą był wtrysk i zawór na pompie wysokiego ciśnienia paliwa bez INPY się nie obejdzie
Opublikowano

U mnie wtryski i zawór odpadają. Też stawiam jednak na hydrokinetykę.

Zauważyłem jeszcze jeden objaw dodatkowy - przy budzie w trybie S w momencie zmiany z jeden na dwa obroty dochodzą do czterech, następuje utrzymanie ich około 2 sekund, zmiana i strzał dymu.

Nie jest to jednak zawsze. Obawiać się bardzo?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Chcem wymienić olej w skrzyni nr na skrzyni mam 83220026922 jest zielona nalepka żeby nie wymieniać mogę wlać olej taxaco texamico 7045E ? Filtr kupić orginalny czy może być np febiego? Słyszałem ze jakaś partia była wadliwa co wy na to ? Drgania delikatne znowu się pojawiły obawiam się ze to ten zawór w skrzyni da rade go wymienić przy wymianie oleju ? Bo to jest tylko na 2 biegu i przy delikatnym przyspieszaniu