Skocz do zawartości

Zmiana tapicerki/foteli ze skóry na welur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, swoje pytanie kieruje do osób które miały styczność z wymianą foteli, dokładaniem mat grzewczych itp.

Otóż sytuacja jest taka, że mam standardowe manualne fotele welurowe, jednak chciałbym dołożyć elektrykę i grzanie.

Chciałbym pozostać przy swoim welurze bo jest w dobrej kondycji, jednak znaleźć fotele elektryczne, podgrzewane w welurze i jeszcze do sedana graniczy z cudem. Dlatego przymierzam się zrobić małą przeróbkę jednak nie wiem czy jest to wykonalne. Chciałbym zakupić takie fotele jako "dawcę" : http://olx.pl/oferta/fotele-kanapa-bmw-e46-czarne-czarna-skora-elektryczne-podgrzewane-CID5-ID8BkJ5.html#8b78213f80

Wersja ich mi odpowiada, jednak są 2 niezgodności, są skórzane i są z wersji Coupe. I tutaj pojawia się moje pytanie, czy istnieje możliwość wymiany tapicerki ( ściągnąć skórę ) i założyć na nie mój obecny welur ?

Nie jestem tego pewny bo nie wiem w jaki sposób jest mocowana tapicerka welurowa, a w jaki skórzana. Czytałem, że są jakieś metalowe spinki itp ale czy sposób mocowania jest taki sam w skórze i welurze ?

Druga niejasność dla mnie jest taka czy można normalnie wyciągnąć dźwignię do składania foteli razem z tą plastikową ramką i po prostu zasłonić powstały otwór moją tapicerką ? ( Moja jest cała jak to w sedanie i powinna chyba przykryć to miejsce ? )

I jeszcze jedno czy przy wymianie foteli z manualnych na elektryczne wystarczą same fotele czy trzeba mieć jeszcze szyny przystosowane do elektrycznych foteli ? Bo być może różni się ich wymiar/konstrukcja ?

Opublikowano

Tak rozmawiam w Łukaszem, ale chwilowo nie ma czasu na rozmowy :)

Ten temat który podałeś ani trochę nie jest związany z moim problemem, bo nie ma tam nic napisane o wymianie tapicerki, tylko całych foteli