Skocz do zawartości

[E87] N47 Ciężko pali w mróz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakładam nowy temat bo nigdzie nie było rozwiązania mojego problemu. Auto kupiłem w kwietniu więc wszystko było ok ale w grudniu jak zaczęły się niskie temperatury auto zaczęło ciężko palić. Świece są dobre i tu zaczynają się schody bo sprawdzałem 2 sprawne sterowniki i na Inpie pokazuje błąd brak komunikacji ze sterownikiem. Gdzie jeszcze może leżeć problem bo na pewno nie jest to wina tego felernego sterownika ani świec.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Wykreciles swiece i rozebrales sterownik ze wg ciebie sa dobre?

Jak wymienisz filtr paliwa na nowy,swiece ,sterownik i nalejesz arktycznego diesla bez biokomponentow to wtedy dalej mozesz szukac….

Pisane ze cos jest dobre bo INPA na to wskazuje to za malo w tym przypadku.

Mozna sie posilkowac jeszcze srodkiem do czyszczenia wtryskiwaczy aplikowanym na rezerwie w baku paliwa.

MADE IN PRL
Opublikowano
  • Autor
Skoro przekładałem dobry sterownik z innego samochodu i u mnie ciągle wywala błąd o braku komunikacji ze sterownikiem(nawet nie da się go skasować) a u mojego kolegi od którego brałem sterownik tylko że E90 wszystko działa cacy i 0 zero błędów to chyba coś jest na rzeczy.
Opublikowano

Przelozenie uzywanego sterownika ktory dziala w zupelnie innych warunkach niz twoj silnik niczego nie zalatwi.

Zakladajac tylko nowe elementy mozna wykluczyc ich awarie.

Ja w twoim przypadku wymienilbym zestaw ktory ci napisalem wczesniej zaczynajac od nowych swiec i filtra paliwa.

To ze diesel nie pali dobrze zima moze byc wypadkowa roznych czynnikow ktore razem spowalniaja ten proces.

Ciezko jest trafic odrazu w sedno problemu jesli wszystkie elementy systemu sa zuzyte.

W dieslu wymienia sie przed mrozna zima wszystko odpowiedzialne za rozruch jesli nie dysponujesz ogrzewanym garazem.

Rownie dobrze moze byc tez to wina paliwa ktorego uzywasz…

MADE IN PRL
Opublikowano
  • Autor
Tak jak mówiłem wcześniej wszystkie elementy były sprawne bo jeśli chodzi o mechanikę nie jestem jakimś leszczem i w dodatku co ma piernik do wiatraka, sterownik jak sprawny to mogę go wysłać do Meksyku i tam też będzie działał. Używając Twojego sposobu wydałbym 800 zł i dalej byłaby [BAD].Uszkodzony był kabelek z tej wiązki która łączy sterownik z komputerem, prawdopodobnie jakoś dziwnie się ułożył i przetarł z czasem od wibracji dlatego pokazywało mi brak połączenia. Koszt naprawy żaden ale 2 dni z życia wyjęte bo musiałem ściągać kolektor dolotowy, ale przy okazji go wyczyściłem bo gardziele były w połowie zawalone syfem.
Opublikowano
"Przelozenie uzywanego sterownika ktory dziala w zupelnie innych warunkach niz twoj silnik niczego nie zalatwi." - zgadzam się z kolegą w 100%, u mnie był problem z sondą NOX wywalała błedy, też przekładałem sprawną z innego samochodu i ciągle były błędy, problem został rozwiązany po kupnie nowej.
Opublikowano
nie jestem jakimś leszczem i w dodatku co ma piernik do wiatraka.

Jestes mega kozakiem jesli placisz za nowe swiece,sterownik i filtr 800zl :)

Przetarty kabelek to nie jest awaria dla naszego teamu jasnowidzow z forum…

Pozdrawiam.

MADE IN PRL
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Siemka a moj blad polega na tym ze samochod ciezko odpala rano I kopci przez jakis czas na czarno , zostal wymieniony sterownik swiec swiece sprawne a samochod dalej ciezko odpala , wtryski bod kompem okej jak juz chwile pochodzi ale rano jest blad ze cos trzeba zrobic z wtryskami nie pamitem jak to mechanik powiedzial . Dodam jeszcze ze kontrolka od swiec zarowych sie nie zapala. Wiecie jaki moze byc problem bo mechanik juz nje wie da jeszcze wryski do sprawdzenia
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zrób test przelewowy wtryskiwaczy, może któryś za dużo podaje. Sterownik proponowałbym kupić nowy BERU, ja już przerabiałem inny i naprawiany ostatecznie kupiłem nowe świece i sterownik też nowy. W mrozy paliła czasami na 2, czasami na 3 cylindry, teraz im zimniej tym lepiej. A wskazania wtryskiwaczy w INPA nie są do końca prawidłowe, w jednej E46 320d INPA pokazywała idealne wartości wtrysków a po wyjeździe i dotknięciu gazu wtryski zagrały jak na cymbałkach, także nie do końca wiarygodne źródło.