Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie,czy ktorys z Was mial do czynienia i wie jak brzmi silnik ,w ktorym nalezaloby wymienic lancuch rozrzadu zanim peknie.

Kupilem niedawno BMW 320D z 2011 roku i na rozgrzanym silniku wydaje taki oto dzwiek jak w linku https://youtu.be/o3oe0EWWIjM. Czy miesci sie to w granicach normy?

Dzieki za jakiekolwiek informacje.

Hej, tez mam e91 z 2011 320d, kurde ja slucham tego co jest na tym filmiku to kropka w kropke moj silnik, i tez wydaje takie odglocy : cyk, cyk, cyk co okolo sekunde moze troszke czesciej, ale dokladnie jak na tym filmiku. Rozumiem ze to twoje auto na tym filmiku ?

I wasnie sam sie zastanawiam czy to lancuch czy tak poprostu jest ? Czy ktos z forumowiczow moze obsluchac ? Narazie sie nie martwie bo jak do grudnia strzeli to mam gwarancje (EuroPlus z niemieckiego salonu) ale temat trzeba obadac.

Ja mysle,ze ten dzwiek szurania slychac w 3 sekundzie najbardziej i potem 41 sekunda, w miedzyczasie niepotrzebnie telefon przemieszczalem w inne miejsca. No nic, jade w sobote do serwisu BMW, zobacze co powiedza panowie mechanicy.

I co byles co powiedzieli ?

Pozdr

Tomek

• Odpowiedzi 962
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
No i niestety,wymienili górny łańcuch i napinacz,więcej nie mogli bo mają procedury,ale sugerują wymiane dalszej cześci rozrządu,czyli moge sobie od kosztów naprawy odliczyc górny łańcuch i napinacz,a to jest pare stówek,a pare tysi znowu trzeba włożyć,dziękuje za taką akcje,pozdro
Opublikowano
co za ludzie robia w tych ASO nie ogarniam tego :) to co piszesz to jedno wyklucza drugie :) zostawili reszte bo niby oki parametry a zalecaja wymiane :);) :duh: serwis serwisowi nie równy duzo zalezy od gosci co tam pracuja i jak podchodza do tego i jaka maja wiedze bo to tylko ludzie , znjac zycie pewnei ziomek co ci robil rozrzad może cos pokrecil czy cos wiadomo jak to jest , szczescia zabraklo:)
Opublikowano

Witam,

Panowie mam takie pytanie, trochę przespałem akcję serwisową (narodziny dziecka i głowę miałem czym innym zaprzątniętą) i mam takie pytanie. Moje BMW jest z 2007-05-18 , silnik: M47/T2,

przebieg w chwili obecnej 205k km. Czy mój silnik obejmuje akcja serwisowa czy dotyczy tylko tych nowszych silników z początku produkcji N47?

Drugie pytanie czy jeśli akcja serwisowa nie dotyczy mojego silnika i rozrząd nigdy nie wymieniany i nic nie słychać żeby się rozciągnął i generalnie silnik pracuje idealnie to czy wymieniać go na własny koszt czy raczej nie ma takiej potrzeby?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma akcji na rozrząd w twoim silniku. Osobiście nie znam przypadku zerwania łańcucha w M47, ale jest to teoretycznie możliwe. Ja jednak bym odpuścił jeśli jesteś pewien, że twój silnik nie ma 400-500 tys przebiegu i pracuje bez zarzutów.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chris silniki M wytrzymuja 500 bez wymiany rozrzadu :D ale maja inne wady.

No dokładnie tak. Trzeba pamiętać o padających turbinach, pękających wałach, zatarciach silnika na wale/panewkach...

Miałem M47 150KM w E46. Padła mi turbina, ale ogólnie silnik ma już lekko 370 tyś km (od ponad 5 lat u kolegi) i śmiga ok.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Przymierzam się jutro do wymiany napinacza górnego łańcucha, czy na coś zwrócić uwagę ? jakieś wskazówki ?

Słyszałem, że nowego napinacza nie należy wciskać bo jest wstępnie napięty...

Opublikowano

A ja niestety mam złe doświadczenia. Samochód wstawiłem do BMW Auto-Fus w Warszawie w marcu. Początkowo postał trzy dni i zadzwonili żeby zabrać ponieważ nie mają jakiegoś przyrządu do mierzenia poziomu hałasu rozrządu, mieli dzwonić w ciągu dwóch tygodni. Nie zadzwonili - zadzwoniłem ja. Umówiłem się na termin, samochód zaprowadziła żona, bo ja akurat nie mogłem. Następnego dnia zadzwonili, że napinacz został wymieniony i zapraszają po odbiór. Ponownie żona odebrała. I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że w tamtym tygodniu postawiłem do mechanika, u którego zazwyczaj naprawiam auta. Ten po południu dzwoni, że miałem mieć wymieniany napinacz, a on tu widzi, że jest stary i to w kiepskim stanie. Ja w lekkim szoku mówię to wymieniaj, następnego dnia przyjeżdżam po odbiór auta, a on mi pokazuje rzekomo wymieniony napinacz, nawet rok produkcji jest ten sam co auta :].

I ot taka oto nieciekawa historia.

Opublikowano

Wiecie nawet o tym myślałem później, żeby postarać się o zwrot pieniędzy za wymianę na własny koszt. W tym celu mechanik zachował napinacz i rolki dla mnie oraz przekazał mi fakturę za zakup nowego, ale kolejne nerwy dla kilku złotych - cóż to się po prostu nie chce człowiekowi w to bawić, zwłaszcza że na głowie inne problemy.

W ogóle BMW Auto-Fus, to ciekawe ASO jest - potrzebowałem kupić śrubę mocującą od góry chłodnicę do pasa przedniego (czy jak to się nazywa), bo stara gdzieś mi zginęła. Pan upierał się, że moje auto jest po lifcie i śrubę tą mi dał do modelu poliftowego. Jako że śruba pasuje bez problemów (lekko wystaje od góry) to ją wziąłem. Ale tłumaczę mu jak krowie na miedzy, że auto jest z 2007 przed liftem i jak nie wierzy to zapraszam przed salon i mu pokażę. Jego odpowiedź była, że auto jest po lifcie bo on ma to w komputerze i próbował mi wmówić, że skoro jest kupione z Niemiec to mogli mi je przerobić i oszukać. Zerknąłem na monitor i faktycznie data była 07.11. Pan mie potrafił zrozumieć, że znaczy to 2007 rok listopad. Dla niego był to 2011 rok lipiec. Ogólnie nie polecam tego serwisu, a ja na pewno już z niego więcej nie skorzystam.

Opublikowano
A ja niestety mam złe doświadczenia. Samochód wstawiłem do BMW Auto-Fus w Warszawie w marcu.

to wszystko tlumaczy :) zenada nie chce mi sie gadac ale reszta nie jest lepsza !

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
heee :D dobre dobre, dlatego teraz wiecie koledzy jak mowie , ze serwis serwisowi nie równy , i ludzie tam pracujący bo wiele zależy od nich samych akcja akcja i jej wytyczne , wszystko od ziomka co tam bedzie robil i jak podejdzie do sprawy to tylko polska :)
Opublikowano

Witam

Dzisiaj po raz kolejny dzwoniłem do BMW Polska odnośnie akcji wymiany rozrządu. Pan poinformował mnie, że akcja jest tylko na napinacz łańcucha, jednakże jeżeli po oględzinach i badaniach okaże się , że jest coś nie tak to wymieniają poszczególne elementy. Podałem VIN i po czterech godzinach pon oddzwonił i poinformował mnie że akcja nie obejmuje moje auto, napinacz i inne podzespoły nie mają wad i mam dalej spokojnie jeździć Pan powiedział, że lista samochodów objętych akcją jest już zamknięta. Czyli dalej nie wiem co robić ?

Opublikowano
Akcja obejmuje silniki N47 z początku produkcji : 2007/2008 :) Widocznie się nie łapiesz

No właśnie mój jest z 07. 2008r. i ma 218 tyś. Zastanawiam się czy ma to jakieś znaczenie , ale wcześniej był używany przez niemiecką policję ( nie do akcji).

Opublikowano
Akcja obejmuje silniki N47 z początku produkcji : 2007/2008 :) Widocznie się nie łapiesz

No właśnie mój jest z 07. 2008r. i ma 218 tyś. Zastanawiam się czy ma to jakieś znaczenie , ale wcześniej był używany przez niemiecką policję ( nie do akcji).

Moje auto 6.2008, 300k przebiegu. W BMW Olszowiec w Poznaniu wymienili mi napinacz.

Opublikowano
ja polecam ci kolego bawaria motors katowice robilem tam osobiscie fajna mila obsługa wiedza co i jak , do frank cars dzwonilem ale jakos slabo byli zorientowani co i jak , a jak tam jest z serw nie wiem ,