Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzis strasznie zaczela mi buczec pompa. Jest to nie cykliczne bardzo nie rownomierne buczenie. Wydaje mi sie ze sie zatarla. Mozna ja naprawic czy trzeb wymieniac ? Ile moze kosztowac uzywka ?

BMW E30 318 88r

. . . zero kierunkowy , jestem kajtek . . .
Opublikowano
Wydaje mi sie ze sie zatarla.

Jeszcze nie zdechła, ale do śmierci blisko.

Ile moze kosztowac uzywka ?

Nie warto. To zbyt odpowiedzialny element. Oryginał Boscha kosztuje 600 PLN, ale na Allegro chodzą dużo tańsze, nowe zamienniki.

Jeżeli musisz liczyć się z groszem, lepszym rozwiązaniem niż używka, może być zaadaptowanie nowej elektrycznej pompy z... Poloneza (od wersji z wtryskiem paliwa). Po drobnych przeróbkach magika-mechanika (lub elektryka) pompa pasuje i ma wystarczającą wydajność.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Ja mam na gazniku silnik wiec bedzie pasowac ? Po za tym chcialem sam to zrobic. Musz esie liczyuc z groszem niestety
Opublikowano
Po za tym nastepnym argumentem dlaczego nie chce kupywac nowej i liczyc sie z groszem jest to ze samochod jezdzi na gazie i benzyna sluzy mi do odpalania wiec nie chce wydac duzo na ten element
Opublikowano
Ja mam na gazniku silnik wiec bedzie pasowac ?

Gaźnik :?: :shock:

To czemu masz podpis E30 318i :?:

I skąd się bierze to bzyczenie pompy, skoro gaźnikowe M10 mają mechaniczną pompę napędzaną od rozrządu :?: (Chętnie bym się zamienił, bo to bardziej niezawodne urządzenie).

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
ze tak sie wtrące , to podstawowym bledem jest majac instalacje gazową miec tzw "sachare w baku" gdyz efektem tego sa pozacierane pompy....czesto sie spotykam w moim zawodzie z takimi przypadkami że kiedy auto z LPG to i oczywiscie rezerwa swieci......no bo przeciez jezdzi na gazie...:-), no ale tak juz bywa, na przyszlosc....uczulam na zatankowanie troche paliwa :-)....pozdrawiam serdecznie i przepraszam za wywody
Opublikowano

Pompa paliwa BMW e30: elektryczna zanurzeniowa (wewętrzna): najtańszy zaniennik 540zł, potem 700... za używki chcą 200-250zł. Ta do wersji z pompą na zewnątrz baku kosztuje chyba 240... (nowa).

Ale gaźnik i el. pompa? we wszystkich gaźnikowych jakie miałem (3szt. nie bmw) były mechaniczne...

Opublikowano

Panowie juz wyjasniam

Wpisane mam 318i poniewaz w samochdozie jest drugi silnik. Poprzedni wlasciciel mial problemy z elektryka i wstawil po pelnym wtrysku silnik z gaznikiem. Tez sie dziwilem.

Te buczenie wychodzi z podlogi samochodu przy lewym tylnym kole. Wydaje mi sie ze jest na zewnatrz samochodu poniewaz buczenie jest dosc glosnie. Co do benzyny to zawsze mialem min. 10l benzyny w baku. Jestem uczulony na to.

Rapid skoro mowisz ze to jest nie mozliwe (bo pewnie tak jest) to jak myslisz dlaczego ja tak mam ? Mozliwa jest taka przerobka ?

Opublikowano
byc moze zostala pompa po zmianie silnika.......no ale to by bylo bez sensu.....a te buczenie z pod auta jest podczas jazdy czy rowniez podczas postoju ?
Opublikowano
Szczegolnie slychac to wtedy kiedy przekrece kluczyk ale nie zapale silnika. Wtedy praca silnika nie zaglusza tego buczenia i slychac wyraznie jak to ryczy. Co robic ?
Opublikowano
Rapid skoro mowisz ze to jest nie mozliwe (bo pewnie tak jest) to jak myslisz dlaczego ja tak mam ? Mozliwa jest taka przerobka ?

Technicznie to jest wykonalne bez trudu (elektryczna pompa + gaźnik; stare angielskie samochody często tak miały seryjnie). Pompa chodzi bez przerwy, a nadmiar paliwa i tak wraca do baku.

Po prostu zdziwiłem się, bo z taką "hybrydą" w BMW nie miałem jeszcze do czynienia. :shock:

Wyjmij siedzisko tylnej kanapy i wszystko będzie jasne -> czy masz tę pompę, czy nie. Wygląda, że masz, jako pozostałość po oryginalnym silniku.

Opublikowano
Chwilka. Jezeli mam silnik na gazniku to powinienem miec pompe mechaniczna ktora jest nie podlaczona tak ? Moglbys opisac lub graficznie przedstawic gdzi eona jest i jak wyglada ? Bo domyslam sie ze powinien ja pasek napedzac ale z gory powie ze do paska jest podlaczony tylko wiatrak ,alternator i pompa wodna. Dziwi mi to ze na wiatraku mam dwie obrecze na ktorych powinny byc pasek. Jedna jets zajeta a druga wolna. Moze to ona powinna napedzqc ta pompe. ?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
jeżeli pompa wydaje z siebie dziwne dzwięki to najpierw sprawdż sobie czy nie masz przytkanego filtra w zbiorniku paliwa tzw. smoka
Opublikowano

Po pierwsze to należy pompę elektryczną wyrzucić.

Nie wiem do końca na jakim gaźniku masz ten motorek, ale domyślam sie że będzie to gaźnik 2BE lub 2B4. Jednak niezależnie od tego elektryczna pompa nie może być. Ciśnienie pompy elektrycznej sięga w E30 3,5 bara co jest konieczne dla wtrysku, ale nie dla gaźnika. Możliwe że ktoś montując ten silnik wykorzystał powrót do baku, który pozostał po wtrysku i w układ ten podpiął gaźnik. To rozwiązanie byłyby trafne.

Skoro jednak pompa Ci pada to pomyśl raczej o wymianie pływaka albo zastąp pompę w baku kawałkiem przewodu z siteczkiem które pozostanie po pompie elektrycznej.

Na silniku musisz mieć pompkę mechaniczna - przykręcana do głowicy.

Połącz do niej przewód dopływowy z baku a odpływ z pompy połącz z gaźnikiem. I to wszystko.

Przewód powrotny który pozostał po wtrysku zaślep abyś nie miał oparów pod maską.