Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Rozgladam sie za nowym turbem lecz tak naprwde nie wiem co szukac- mitsubishi czy garrett ?

Auto to 120d z 10.05 roku

zdjecie turbiny obnecnej :

http://www.dropbox.pl/file.php?name=33C3FD2315501CB7E51771E6C7976DD5

Wedlog wielu siedzi w tym modelu Mitsubishi ale cos mi sie wydaje ze to jest inne bo ciegno regulacji nie ma gwintu oraz tego grzybka jak w przypadkku tego filmiki jak i moowanie nastawnika jest inne ;

Opublikowano

wyszlo :

numer czesci 11657795499 i po wklepaniu w google pokazuje turbine z innym mocowaniem dla nastawnika turbiny dziwne ... czyzby byla zmiana

tak jak pisalem, u mnie nie widze mozliwosci regulacji nastawnika turbiny , nie ma gwintu a ponizej turbina o tym samym numerze co moja i wyglada inaczej pewnie z mozliwa regulacja wtyczka jest od przodu a u mnie od tylu..

http://img.chinapackagenet.com/nimg/fc/31/2f30e26a7cb890e4ceb155fd57d7-600x400-1/bmw_320d_tf035hl6b_13tb_vg_turbo_49135_05671_11657795499.jpg

Opublikowano
Ja bym wsadzał garretta gt2056 od 30d, koszty te same a pasuje pnp jedyne co to trzeba rozwiercic/powiekszyć trochę otwór kolektora i go pózniej wypolerować, pózniej pojechanie na ogarnięcie software i mamy ok 220-240km z możliwością na 275 (ale to już trochę strach i tylko przy wtrysku 35d) poszukaj na forum bmwsport jest jeden projekt użytkownika holendru Masz tam wszystko opisane. Na YT jest gdzieś nagranie z hamowni e90 320d z tym turbo na wydechu od m3 i wtryskach 35d i chyba robi 276km. Moc 230-240 zupełnie bezpieczna dla tego silnika. Sam zamierzam zrobić taki projekt i mam już wszystko ogarnięte w 100% wiec jakby co to pytaj.
Opublikowano
Ten model garetta faktycznie pasuje bez problemu ? Oprocz obròbki kolektora reszta idealnie taka sama jak mitsubishi ?.a jak z zywotnościà tego turba ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kubaj123 napisz proszę jak ma wygladać ta obrobka kolektora? po tym zabiegu już nie podejdzie stare turbo mitsu?

I jak z żywotnością garret pada tak samo często jak mitsu czy wytrzymuje wiecej?

Opublikowano

Żeby pasował garrett wystarczy zwiekszyć średnice kolektora wydechowego czyli rozwiercic/rozszlifowac (jakos to profesjonalnie sie nazywało ale nie pamietam) aby średnica wylotowa zgadzała sie ze średnica turbo, mocowania sa te same. Dla idealnych osiągow polecałbym tez downpipe od 25d z wydechem od 30d lub jakos zrobienie adaptera pod stary wydech. Żywotność garretta jest dużo większa nie zapominajmy ze te garrett jest od niezniszczalnych 3.0d. Wszystkie informacje i instrukcje/porady macie na forum bmwsport i tam poszukajcie postów użytkownika holendru gdzie w swoim e90 320d 163km wsadził garretta, dp i wydech i zrobił chyba 237km na wabrycznt, wtrysku i jeździ tym na codzień bez żadnych problemów.

Co do obróbki kolektora tez na forum bmwsport macie zdjęcia jak dokładnie to wyglada, robocizna rozwiercania i ewentualnej przejściówki (jeżeli chcecie stary wydech ale ja bym i tak brał od 25/30d to max 300zl) ogólnie cała robotę zakładania już obrobionego sprzętu można zrobić w 5-6h w domowym garażu.

Na forum BMW sport jest tez dokładna instrukcja jak przerobić 20d 163km na 20d 200km by Alpina krok po kroku

Temat holendru: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=139043

Temat Alpina: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=2&t=144810&p=1889257&hilit=E90+by+Alpina#p1889257

• 1 rok później...
Opublikowano
Troszkę kotlet ale szukam info na temat zmiany turbo mitsu na garretta 1752v, mam M47TU2dA 163kucyki 2007r(coś czuje ze w stajni jest troszkę mniej bo mój poprzedni 115KM TDI lepiej sie zbierał;). Pytanie brzmi czy mogę smiało kupować tą GT, montować i będzie pasować? Jeszcze jedno gdzieś wyczytałem, że garrett był montowany do modeli bez dpf i tu znów wątpliwość czy można to sobie smiało pakować jak furmanka jeszcze filtr posiada? pozdr.