Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie w jakiej pozycji powinna znajdować się wskazówka temperatury na wyświetlaczu w X3 z 2004r z silnikiem 3.0d. U mnie wychyla się deko ponad niebieskie pole może na druga kreskę. Dodatkowo jak na ten silnik obserwuje dość spore spalanie, komp pokazuje coś koło 13l, wcześniej w E60 z tym samym silnikiem powyżej 8l było ciężko wyjść. Podejrzewam, że temperatura silnika może wpływać również na spalanie. Podpowiedzcie od którego termostatu zacząć i gdzie ich szukać w tym silniku?

Opublikowano
oczywiście ze niska temperatura silnika jest odpowiedzialna za zwiększone spalanie... zrób test zegarów i będziesz wiedzial jaka jest temperatra :) pion wskazówki jest już od 75stopni... jak masz dpf i niedogrzany silnik to spodziewaj się problemów :|
Opublikowano

1. W e60 nie było silnika 204km, ktory jest paliwożerny w stosunku do wersji 218km.

2. Prawidlowa temperatura to wskazówka pionowo - 85-90st C

3. Masz uszkodzony termostat głowny, lub oba termostaty wraz z tym od egr- wymien odrazu dwa

4. Sprawdz dogrzewacz silnika

Xdrive

Koder

Opublikowano

Ad.1-Kurcze tego to nie wiedziałem, myślałem że jest to ta sama konstrukcja i spalanie będzie na podobnym poziomie :( Ile w takim razie palą mniej więcej te silniki?

Ad.2-Ok, dzięki.

Ad.3-Gdzie znajdują się te termostaty, ciężko jest je wymienić?

Ad.4-Jak sprawdzić ten dogrzewacz i gdzie on się znajduje?

Jak uruchamia się test zegarów w Xsie a i nie wiem czy mam DPFa (rok produkcji 04.2004) ?

Opublikowano
Ad.1-Kurcze tego to nie wiedziałem, myślałem że jest to ta sama konstrukcja i spalanie będzie na podobnym poziomie :( Ile w takim razie palą mniej więcej te silniki?

około litr wiecej

Ad.3-Gdzie znajdują się te termostaty, ciężko jest je wymienić?

Obydwa sa od czoła silnika, poszukaj na forach sa instrukcje wymiany.

Ad.4-Jak sprawdzić ten dogrzewacz i gdzie on się znajduje?

To tez znajdziesz na forach

Jak uruchamia się test zegarów w Xsie a i nie wiem czy mam DPFa (rok produkcji 04.2004) ?

Nie masz dpf

Xdrive

Koder

Opublikowano
Te dogrzewacze są montowane przy wszystkich silnikach diesla, jest opcja że może go u mnie nie być?
Opublikowano
Wskazówka powinna być w pionie i temp 88-90 stopni to standard choć fakt pion jest juz od 70 kilka jeśli chodzi o spalanie to 13 w mieście w zimę to w tej budzie 4 napęd normalny wynik ... termostat oczywiście wymień ale spalanie nie spadnie w zimę :) obiecuje ... nie patrz na komp.. (chyba ze zrobisz korekcję lub już ja ktoś zrobil) patrz na spalanie po tankowaniu ;))))