Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam prośbę potrzebuję porady jakie głośniki zamontować w przednie drzwi tak aby wydusić z fabrycznego radia maksimum?Proszę o konkretny link do towaru-jeśli to możliwe.Moje auto to e46 z 2004r 2l.benzyna.
Opublikowano
Jestem świeżo po zmianie sprzętu grającego w aucie. Tak samo założenie było, że wszystko ma hulać na oryginalnym radiu. Wymiana samych głośników niewiele poprawi. Bez wzmacniacza, wygłuszenia i odpowiedniego okablowania to bez sensu.
Opublikowano

Głośniki znajdziesz na allegro. Wystarczy wpisać w dziale głośniki e 46.

Z tego co pamiętam masz do wyboru:

MB Quart QM165 ~ 600 zł

Gladen One 165 ~ 800 zł

Audio System X-ION ~ 900 zł

u-Dimension El Comp 6B ~ 500 zł

Rainbow IL-c6.2 ~800 zł

Możliwe, że coś pominąłem, ale te na pewno dostaniesz w Polsce.

Każdy z tych głośników pasuje również bez przeróbek.

Minusy, to montaż do tapicerki.

U mnie grają MB Quarty, ale pod wzmacniaczem i chinchami wyciągniętymi z radia CD.

Tak jak napisał zenek_koksownik bez innych modyfikacji zabieg praktycznie nie mający sensu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podpisuję się pod tym co napisali koledzy wyżej. Kwestia jakim dysponujesz budżetem, jeżeli niewielkim to nie ma inwestować w dedykowane zestawy bo pod fabrycznym radiem i zamontowane do tapicerki niewiele pokażą. U siebie nie chcąc zbytnio kombinować i wydawać majątku wymieniłem głośniki na tylnej półce na trójdrożne blaupunkty. Po jakimś czasie z przodu zamontowałem płytki model alpine. Efekt? Delikatna poprawa powiedzmy na poziomie 10-15% w stosunku do oryginałów. Było lepiej ale i tak słabo :wink: Podstawowe audio w mb w203/w211 bije te z bmw na głowę :roll:
Opublikowano

To chyba nie siedziałeś w passacie w tym samym roczniku co e46.

Co do jakości, mam akurat harmana to złego słowa nie powiem - wiadomo głowy nie urywa ani nie pieści basem.

Sam myślę nad zmianą samych głośników ale niskotonowych na harmanowym wzmacniaczu który już jest + wygłuszenie ale bez skrzyni basowej lub ewentualnie mała zabudowa we wnęce koła zapasowego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Audiofilem nie jestem i ogólnie słoń mi na ucho nadepnął, ale w SEAT IBIZA z 2002 roku,podstawowe audio gra dużo lepiej niż w moim turasiew. Czy samo wygłuszenie przednich drzwi oraz przykręcenie ori głośników do MDF poprawi jakość tego badziewnego dźwięku?? Nie chce nic więcej kombinować, bo na prawdę jestem głuchy:) Edytowane przez Jack79
Opublikowano

To ja nie wiem co oni wrzucają w podstawowej wersji i w jakiej ilości - wiem jak gra harman na biznesie i harman na profesionalu.

Też mi słoń na uszy nie nadepnął ale w passacie 04r na serii, leonie I 04r na serii, toyotach 11r i 1er 11r gra dużo gorzej.

Może to ilość a może harman, nie wiem.

Opublikowano
Słyszałem o wygłuszaniu drzwi, zmianie okablowania, zmianie radia, dodaniu wzmacniacza, dodaniu subwoofer'a, ale... dlaczego mocowanie głośników powinno cokolwiek zmienić?
Opublikowano

Dla mnie jak w E46 nie masz HK to trzeba minimum zainwestowac w radio, wzamk i sub. Swego czasu jak ktos ma turasa to byly dostepne na portalu aukcyjnym zabudowy bodajze z mdf we wneke kola zapasowego ( idealnie szlo zmiescic tam sub).

Zeby w przednie drzwi dac przyzwoite glosniki musisz je osadzic na dystansach z mdf i wyciac otwor w blasze na magnes glosnika. Bez niego nic konkretnego tam nie wlozysz.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
O tym pisałem w swoim poście wyżej - cały czas są te zabudowy w koło dostępne
Opublikowano
W turasie na pewno lepiej sie dzwiek niesie jak w sedanie. Ja mialem sub w sedanie, ludzie straszyli, ze bez wyciecia dziury w grodzi bedzie lipa. Ja powiem szczerze bylem zadowolony :cool2:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

To zależy ... na pewno w sedanie jakimkolwiek w przy przesterowanym basie - bardzo częste zjawisko - będzie lepiej bas czuć - tak jak powinno a nie słychać - tyle, że przy właściwie ustawionym turas/hatchback/liftback/coupe będzie potrzebował do tego samego efektu co sedan mniejszej mocy.

Mi najlepiej grało w 3d hatchbackach i passacie kombi.

Koniec końców sedan cichszy na trasie to i na jedno wychodzi :)