Skocz do zawartości

Wymiana plynu we wspomaganiu kierownicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przegladalem forum i wyczytalem ze do systemu wspomagania kierownicy powinno sie lac olej:

ATF DEXRON II - czy do modelu E39 powinno sie lac taki sam olej czy jakis inny ?. Dodatkowo jakiego producenta olej kupic ?

Jaeszcze pytanie czy jest jakis kure zlewu tegoz oleju i czy po odkreceniu tego kurka mozna na chwile odpalic silnik tak aby olej splynal ? czy poprostu odkrecic i czekac az sobie splynie ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie baw sie w samodzielna wymiane plynu. Zlec to odpowiednim mechanikom, zaplacisz rozsadnie i nie musisz sie martwic jaki plyn.

W koncu o Twoje i innych bezpieczenstwo tu chodzi.

Pozdr

GO NAVY...
Opublikowano

Nie chce tego samemu wymieniac. Pytam dlatego aby miec pojecie i widziec co mi w warsztacie beda wleac i za co kaza sobie zaplacic.

Ale z tego co widze to bedzie trzeba pojechac do jakis fachowcow od BMW. Nie ma tu miejsca na zadne fuszerki :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie podchodziłbym do tego tak bardzo "warsztatowo". U mnie w poprzedniej E34 po prostu odkręciłem węże ciśnieniowe z pompy i zakrętkę zbiorniczka płynu. Dla pewności zdjąłem pasek i pokręciłem trochę pompą ręcznie (nie chciałem, żeby od silnika na sucho chodziła). Wylało się. Przykręciłem z powrotem przewody, zalałem nowym płynem, odpowietrzyłem i po krzyku.
Kai
Opublikowano

kai dobrze gada. Nie ma co "srać ogniem" (jesli wolno mi tak powiedziec). Nie sa to przeciez czynnosci magiczne tylko wymiana plynu. Jakos przy hamulcach nikt sie nie boi tego robic, wymieniac plynu, odpowietrzac, etc. Tu jest podobnie.

Trzeba znalezc wezyk, ktory jest najnizej, podstawic cos, bo to żrące jest, na koncu zakrecic pompa i ew kierownica (latwe gdy sie ma uniesiony przod auta). Potem zakrecic, zalac, pokrecic kilka razy kierownica i pompa, uzupelnic jeszcze raz poziom, wlaczyc silnik, pokrecic, uzupelnic i powinno byc ok.

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Dzieki za porady. Ja jeszcze dodatkowo musze zlikwidowac przeciek a dokladnie wymienic 2 uszczelki oring i bedzie wszystko smigac.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Hmmm moze bym i tez to zrobił.... Jaki płyn wlać do Compacta E36 M43 316i z 95? Ile go kupić? Jak tam się to odpowietrza?
Opublikowano

Odpowietrza sie ponoc poprzez kilkukrotne przekrecenie kol do oporu w lewo i w prawo przytrzymujac na chwile w pozycji maxymalnie skreconej.

Mysle ze najminej ile mozna kupic to litrowa flaszka i po wlaniu pewnie jeszcze zostanie.

Opublikowano
Nie potrzeba zdejmować paska i kręcić ręcznie pompą, jak odpinamy tez wezyk i zlatuje płyn to jak zrobimy dwa skręty prawie na sucho z tym co zostalo w pompie to zaraz wyleci i nic sie nie stanie, a dokladnie to powinno sie krecic kierą na wlączonym, silniku czy wyłączonym chcę wiedzieć ku pewności na nastepny raz :)