Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam e53 3.0d z 2004 roku.

Zabieram się do wymiany oleju w mostach (tylni + przedni) oraz skrzyni biegów.

Jako że przeczytałem już kilka tematów, nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jaki olej ma tam iść, nie którzy piszą o 75W-140 inni 75w-90 inni jeszcze co innego. Tak więc proszę znających się na rzeczy o podpowiedź jaki olej wlać do mostów a jaki do skrzyni biegów (chodzi oczywiście o manual).

pozdrawiam

Opublikowano
Witaj mi się wydaje, że dzwoniąc tutaj : http://www.aso-bmw.pl/ na pewno będą wiedzieli jaki olej gdzie wlać, przy rozmowie z nimi potrzebny tylko nr vin. oni zrobią resztę. - po zalogowaniu u nich dostaniesz od 7-25% zniżek na start na wszystkie części (po tym jak się zalogowałem i otrzymałem u nich te zniżki to 80% wszystkich części było tańsze niż na allegro - więc warto --> dla przykładu korek spustowy oleju silnikowego zamiennik na allegro 21zl u nich oryginał 7zł ;)
Opublikowano

....uważam ze w skrzyni biegów i tym bardziej manualnej to nie powinien miec kłopotu....

Jest korek wlewowy i upustowy, nie pomylić z żadną inną śrubą , kupic odpowiednia ilość i jakość oleju i na kanał do garażu.... Tyle tego jest na youtube...ze :shock:

W moście to juz nie ma pomyłki....tylko dwie takie same śruby.

Opublikowano

Tylko ze w skrzyni manualnej nie wymienia sie oleju,jesli nie byla naprawiana,lub cos sie z nia nie dzieje.

Kazdy mechanik ci to powie.

Opublikowano
Tylko ze w skrzyni manualnej nie wymienia sie oleju,jesli nie byla naprawiana,lub cos sie z nia nie dzieje.

Kazdy mechanik ci to powie.

No to chyba Pan "Józio" z warsztatu. :mrgreen:

Każdy olej pracujący w przekładni ulega zużyciu i jest to naturalny proces.

Właśnie wymienia się olej, aby jej nie naprawiać w przyszłości. :8)

Bez przesady Panowie, z wymianą poradzę sobie sam. Pytam tylko znawców tematu co tam wlać.

Jeśli zadzwonię do serwisu to jak najbardziej otrzymam ofertę markowego serwisowego oleju z dedykacja do BMW, oni się nie chwalą co i jak bo i poco. Już to przerabiałem kiedyś.

A z tymi zniżkami to nie jest tak kolorowo jak się wydaje. Z drugiej strony bądźmy poważni :mrgreen: nie pojadę do serwisu wymienić olej :duh:

Opublikowano
No fakt Pan Józio z warsztatu nie robi notek i nie wbija pieczątki do książki serwisowej jak to robi Serwis ASO.( a później się czyta wszystkie serwisowane w ASO na jaką bym nie spojrzał ) i przebieg niecałe 200 tyś . A skąd kolego wiesz że już pora na wymianę oleju w skrzyni oraz w moście.Samo z siebie przyszło czy huczy już - do przebiegu na szafie. Na skrzyni masz naklejkę co lać do niej :D
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wejdź na stronę Castrola, tam masz wyszukiwarkę oleju po modelu auta.
Opublikowano
Na tej stronie co podałem (ASO)to mi zawsze dawali do wyboru i wszystkie części jakie mają w ofercie a mają nawet części firmy typu MAXGEAR - w cenach jakich jest sprzedawane na allegro a co do jakości części tej firmy to pewnie nie jedna osoba się już przekonała ;D Doradzić też potrafią i zamienniki oleju oryginalnego też dostaniesz bez problemu i z pewnością będzie to odpowiedni olej a nie taki typu - ja wlałem taki bo miałem we wcześniejszym aucie i byłem zadowolony....a ja wlałem taki bo mi mechanik polecił... Takie jest moje zdanie - kupować u nich nikt nie każe ale dowiedzieć się jaki olej powinien być i jakie są zamienniki oryginalnego możesz.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Tak ale za 5 litrów :)