Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jako że jestem nowy na forum, na początku chciałbym wszystkich serdecznie przywitać !

W tym roku zakupiłem swoje pierwsze BMW (318 TDS z 1998 r)

Za równo blacha jak i spód samochodu są bardzo zdrowe i oryginalne, niestety wystepuje w nim kilka "pierdół" które nie pozwalają pełni cieszyć się z jazdy :)

Chciałbym zadać kilka pytań, poszukać pomocy w naprawie :)

1. Elektryczne lusterko zewnętrzne lewe (kierowcy) nie działa. Słyszę że silniczek chodzi, jednak lusterko pozostaje cały czas w tej samej pozycji. Co to może być ?

2. Elektryczna szyba kierowcy nie działa jak należy ( dosłownie szaleje). Zdiagnozowałem już usterkę. Zniszczone zostały "ślizgi" które łączą szybę z podnośnikiem. I tu mam pytanie czy gdzieś to dostane ?

Mechanizm jak i silnik jest ok. Na zdjęciu zaznaczyłem kółkiem o co dokładnie mi chodzi

http://s3.ifotos.pl/mini/00product_whexwrn.jpg

(zdjęcie z sieci)

3. Zamek centralny. Tu jest dziwna sprawa. Otwierając samochód zamkiem w bagażniku otwiera się tylko lewa strona ( od kierowcy). Otwierając od drzwi pasażera - tylko przód i czasami któreś z tylnych drzwi. Na otwieranie auta od kierowcy - nic się nie dzieje. Całe auto zamknie się tylko wtedy jeżeli nacisne rygiel drzwi pasażera z przodu.Jeżeli nacisne rygiel od kierowcy zamyka się całe auto prócz drzwi paseżera z przodu. Myślałem że coś nie łączy - ale jeżeli na rózne kompinacje i tak każde ze drzwi się zamyka - jest coś nie halo...

Troszkę tu naplątałem, ale mam nadzieje że zrozumiecie :)

4. Ogrzewanie centralne - to było pilne ( pora roku... :) ) Uporałem się z tym - zabrakło płynu chłodniczego - Od razu wam powiem. Układ odpowietrza się sam ( szukałem na necie, ile tematów tyle odpowiedzi)

5. Konserwacja auta. Na co zwrócić szczególną uwagę ? co lubi "gnić" w tych bawarkach ?

6. Odklejona podsufitka. Jak to naprawić ? Myślałem o prasowaniu żelazkiem przez szmatkę, a może jest jakiś lepszy sposób ?

Mam jeszczę sprawe, jeżeli ktoś ma na zbyciu ramki to tylnych bocznych świateł wewnętrznych pasażerów, chętnie odkupię :)

Dzięki z góry za odpowiedź !

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

lusterko widocznie ma połamane uchwyty , lub wyskoczyły z zatrzasków , sprawdź ( używkę pod kolor dostaniesz za 30zł na allegro)

Ślizg do szyby dostaniesz w każdym sklepie motoryzacyjnym ( ewentualnie na zamówienie koszt około 5zł sztuka)

Co do centralnego to zacznij od sprawdzenia siłowników , czasem sygnał nie dochodzi do wszystkich i trzeba zlokalizować który siłownik blokuje przepływ. Ewentualnie mógł polecieć sterownik centralnego. ( jak masz dostęp do komputera to podepnij autko i powinno ci pokazać czy sterownik jest w porządku). Podsufitkę można podkleić klejem w spreyu ( ciężki temat).

Opublikowano

5. Błotniki przód podobno lubią gnić same z siebie, reszta gnije tylko jak było gniecione :P

Obejrzyj błotniki przód, tył i progi a najlepiej całość na kanale jak masz możliwość

6. Mam ten sam problem. Poprawna droga to zerwać, wyczyścić położyć nowy materiał.

Jak będziesz się bawił w podklejanie na pewno wyjdzie badziewnie, ale sam chce to naprawić chociaż do lata. Pomysł mam taki żeby rozrzedzić klej i strzykawką wpuszczać miejscami pod materiał i dociskać

Nie wiem czy się uda, ale i tak nie mam nic do stracenia :)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi ! Zapoznam się z tym co mi napisaliście. Jutro wybieram się po ślizgi :)

Obejrzałem auto - zero rdzy, oprócz pryszcza na klapie i na masce ( pewnie kamyczki.. )

nadkola podłoga, progi zero rdzy ! :)

Lakier pomierzony - wszystko oryginalne ( potwierdziło się )

Oczywiście poinformuje o postępie prac i w wolnej chwili wrzucę zdjęcia :)