Skocz do zawartości

Bmw E46 / problem z zamkiem drzwi kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

jak spadla temperatura ponizej 0 stopni mam dziwne objawy mechanizmu zamykajacego drzwi kierowcy, mianowicie:

otwieram drzwi z pilota, drzwi sie otwierają, przy zamykaniu nie chca sie zatrzasnąć (objaw jest taki jak by zatrzask zostawal w pozycji otwartej i nie wracal do neutralnej z ktorej moze zostac zatrzaśniety), drzwi odbijaja sie od ucha nie zatrzaskujac sie.

Gdy zamkne je ryglem to nie moge ich otworzyc z zewnątrz ani z wewnątrz. Klamka wewnetrzna jak i zewnętrzna chodzą luzno, jak by bez oporu

Gdy nagrzeje auto od srodka, po 15 , 30 minutach zamek zaczyna dzialac prawidlowo. gdy bylo cieplej problem nie istnial.

Wyglada na to ze dostała sie gdzies wyilgoc ktora przy zamarznieciu wplywa na dzialanie zamka. B

Miałem nadzieje ze jest to wszystko latwo dostepne i zapsikanie mechanizmu czyms takim jak WD40 przez jakas szczeline zalatwi sprawe ale niestety.

okazuje sie ze wszystko szczelnie zabudowane.

http://prussianmotors.com/Empower/Pictures/inv_000492.jpg

wyjecie mechanizmu nie jest takie proste, zanim sie za to zabiore chcialem zapytac czy ktos z was mial taki problem?

Bardzo nie chce wyjmowac wszytkiego ale boje sie ze to jedyna mozliwosc :(, czy jest jakas szansa wpuszczenia do srodka czegos smarnego

co poprawi dzialanie mechanizmu bez wyjmowania tego z drzwi ?

bede wdzieczny za kazda rozsądną rade

Opublikowano

centralny dziala prawidlowo, rygiel przy zamknieciu wjezdza do srodka przy otwarciu wysuwa sie w gore.

sama wkladka zamka tez jest sprawna, kluczkiem otwieram i zamykam, problem polega na działaniu mechanizmy ktory jest obslugiwany przez obydwie klamki

Opublikowano

bez wyjmowania zamka nie wiele zdziałam, jedynie sam mechanizm widoczny po otworzeniu drzwi moge wyczyscic i przesmarowac + jakies smarowidlo wlac w pancerze linek od klamek, masz racje po zdjeciu boczka podgrzeje miejsce zamka, moze odparuje i problem zniknie.

Obawiam sie ze jak dostala sie tam wilgoc to bedzie dostawac sie ponownie

• 3 lata później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam dokładnie taki sam problem. Byłem u znajomego mechanika który zajmuje się beemkami od dawna. Powiedział żeby na początek popsikać zamek WD40 a jeżeli to nie pomoże trzeba będzie wyciągnąć cały mechanizm i przeczyścić od środka. Po wypsikaniu zamka WD40 podziałało jakiś tydzień i znowu zamek się zacina. Bez wyciągania całego zamka się nie obejdzie. Jest to prawdopodobnie spowodowane rdzą i zanieczyszczeniami jakie znalazły się w zamku.