Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, przeszperałem forum ale nic podobnego nie znalazłem.

Zazwyczaj mam włączoną dmuchawe na 1.

Po przejechaniu kilku km jak zatrzymam sie np. na światłach, to słychać takie delikatne stłumione buczenie/wycie (ale inne niz pompa wspomagania) i jak wyłącze dmuchawę to znika. Nie jest to na 100% piszczenie wentylatora dmuchawy opisywane przez wielu. Nie słychac tego od razu po zapaleniu zimnego silnika. Słychac to np. po przejechaniu 1km lub więcej. Co ciekawe po zgaszeniu silnika dzwięk ten słychac jeszcze przez ok. 2 sekundy i sie wyłącza. Brzmi to jak wentylator chłodnicy, ale po otwarciu maski sprawdziłem że wentylator nie pracuje a dzwięk słychac głównie w aucie. Poza tym wentylator chłodnicy nie włącza się jak silnik ma raptem z 50 stopni. Klimy w zime nie uzywam. Ewidentnie jest to powiązane z dmuchawą, ale skoro dmuchawe mam włączoną cały czas to czemu nie słychac tego od razu po odpaleniu zimnego silnika tylko dopiero jak jest temp. od około 30 stopni wzwyż? Druga sprawa ze przeciez po zgaszeniu silnika dmuchawa od razu sie wylącza a tu jeszcze cos pracuje przez ok. 2 sek. Macie pomysł co to może być?

Opublikowano

Hey Joe!

Jak ten dźwięk słychać w kabinie po wył. silnika to nie jest to czasem dźwięk działających siłowniczków klapek w systemie nadmuchu powietrza? U mnie coś takiego się dzieje, no i jak silnik jest zimny i się trochę nagrzeje to te klapki zaczynają coś mieszać i właśnie słychać taki specyficzny dźwięk.

Pozdrawiam!

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
Opublikowano
Jak zmieniam kierunki nawiewu i temperaturę to słychać troche inne dzwięki tych klapek i siłowniczków. To na 99% cos innego, to słychać ewidentnie spod maski tyle ze jak otwieram maske to chodzący silnik to zagłusza i dlatego nie slychac. A w srodku auta slychac to doskonale.