Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam na imię Jakub.

Zwracam się z pytaniem czy moje BMW X3 nie pali za dużo w mieście mianowicie około 18-19 litrów, miasto Poznań - dużo stania w korkach.

Oto parametry samochodu:

BMW X3 E83 3.0D automat rok 2004 204 KM.

Koła 18 cali opony zimówki i tu niestety zaufałem sprzedawcy samochodu, który wcześniej jeździł na tych kołach.

Po sprawdzeniu tabliczki w samochodzie okazało się że opony są nieodpowiednie, oto parametry opon

255/55/18R. Ciśnienie w zimówkach jest 2,2 i napełnione są azotem.

W samochodzie po zakupie zostały wymienione wszystkie płyny poza skrzynią biegów. Wszystkie paski oraz filtry.

Na oponach letnich o rozmiarze 235/50/18R spalanie w mieście kształtowało się na poziomie 15-16 litrów.

W trasie na oponach letnich samochód spalał pomiędzy 8,2 a 8,8 litra. Na zimówkach w trasę się jeszcze nie wybierałem.

Pozdrawiam,

Jakub

Opublikowano (edytowane)

Mi w zime na krotkich odcinkach i nie do konca nagrzanym silniku nigdy nie spalila wiecej niz 14,5l ale na kolach 17 cali.

Zapomialem dodac ze manual a widze ze u Ciebie automat.

Edytowane przez JaEmil
Opublikowano

Gdyby jeszcze komputer wykazywał jakieś błędy to mógłbym szukać w usterce, któregoś z elementów.

Tak mi przyszło na myśl. Wcześniej najprawdopodobniej był uszkodzony sterownik świec - piszę najprawdopodobniej gdyż komputer wykazywał błąd komunikacji z nim.

Sterownik został wymieniony na nowy, jednak nie była robiona żadna adaptacja - nie wiem czy jest ona potrzeba. W trakcie jazdy nie palą się żadne kontrolki informujące o awarii czy usterce.

Opublikowano

Sprawdz termostaty - może masz permanentnie niedogrzany silnik.

Moją X3 w takiej samej konfiguracji jeździ moja zona - codziennie po 18 km x 2.

I o ile latem na baku robi 650-700 km, to zimą jedynie 550-600 co przekłada się na srednie spalanie zimowe na poziomie 12 litrów. Natomiast zimowe trasy to ok. 10 l/100 km - przy prędkościach ok.110-130 km/h.

A opony masz za duże - oba komplety powinny mieć rozmiar 235/50/18.

Pzdr

Opublikowano (edytowane)

Spalanie trochę kosmiczne. Moja żona (ten sam motor koła i automat) robi 16km dziennie po mieście 2x po 8km i jej spalanie w zimie to max 13l . Na tej samej trasie w lecie około 10,7

Pozdrawiam

Edytowane przez Łosiowy
Opublikowano
Dziękuję za sugestię. Sprawdzę termostaty. Co do opon to już wiem że zimówki są za duże, ale dopiero w przyszłym roku je wymienię. Na tą zimę kupiłem właśnie to co są razem z felgami.
Opublikowano
Nawet przy tych oponach takie spalanie jest za wysokie.Pewnie termostaty lub przynajmniej jeden są do wymiany.Znany problem i częsty bardzo.Tego błędu nie będzie na kompie a jedynie można pomierzyc wartości temperatur
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Powodów może być więcej np lejące wtryski ... ale najczęściej to termostat. .. jako ciekawostkę podam ze po lifcie termostat w 3.0D jest tylko 1 ... nie ma termostatu EGR :) .Moja w zimę w automacie pali 14 małe miasto i gaszenie zanim się nagrzeje
Opublikowano
Powodów może być więcej np lejące wtryski ... ale najczęściej to termostat. .. jako ciekawostkę podam ze po lifcie termostat w 3.0D jest tylko 1 ... nie ma termostatu EGR :) .Moja w zimę w automacie pali 14 małe miasto i gaszenie zanim się nagrzeje

No nie do końca; wersja SD ma dalej dwa termostaty :)

Opublikowano
oczywiście, dlatego napisałem 3.0d a nie 3.0sd :) swoją drogą w 3.0d 218 to taka sama jednostka co w e60 a tam już pojawił się termostat egr ;] to dopiero ciekawostka tu nie potrzebny a tam niezbędny :)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wysokie spalanie wyło wynikiem mojej nieumiejętnej jazdy samochodem (X3 to moje pierwsze auto), w dodatku nie jeździłem samochodem ponad 4 lata.

Obecnie w mieście nawet przy mrozie samochód pali w okolicy 11-13 litrów. Co jest wynikiem dla mnie bardzo dobrym zwłaszcza przy tych za dużych oponach. W mojej nieumiejętnej jeździe chodziło oto że za mocno go ciskałem i jeździłem na zbyt wysokich obrotach. Termostat jest ok.

Opublikowano
Po 1 zmień opony bo zdemolujesz rozdzielacz... po 2 jak w automacie jeździłeś na zbyt wysokich obrotach ? Wiele tam od ciebie nie zależy. .no trochę więcej jak ustawisz skrzynie w trybie sd
Opublikowano

Automat zależnie od mojego trybu jazdy przy różnych obrotach zmieniał biegi. Pomijam tryb sport. Teraz jeżdżę tak by zmiany biegów odbywały się poniżej lub w okolicy 2000 rpm. Wcześniej było to w okolicy 3000 rpm i wyżej.

Zadam może głupie pytanie w jaki sposób mogę zdemolować rozdzielacz? 1 właściciel jeździł na tych oponach, kupiłem od niego razem z felgami - wiem że są za duże ale tej zimy już nowych nie kupię, dopiero przed następną zimą.

P.S. Moje BMW 3.0D ma 204 KM a nie 218 KM.

Opublikowano
Tlumaczenie nie ma większego sensu. Nie powinieneś jeździć na innych kołach niż rozmiar podany z tabliczki i tyle...naprawdę myślisz ze gdyby inne były dobre to producent tylko z czystej złośliwości wykluczył by je z tabliczki ?
Opublikowano

Ja zdaję sobie sprawę że nie są dobre, mój błąd że zawierzyłem sprzedawcy nie sprawdzając na tabliczce znamionowej jakie koła powinny być założone.

Dziękuję za podpowiedź w sprawie zmiany opon.

Temat można zamknąć, problem został rozwiązany.