Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem właśnie na etapie konfiguracji F 15 25d (co prawda sam. zamówiony do produkcji ,ale małych zmian można jeszcze dokonać) i tak :

1.Koła -zamówione 19' , tylko mam obawy o komfort ,biorąc pod uwagę ,że będą to Run Flaty-ponoć b. twarde ???

2.Panoram dach- jak to sie spisuje ,czy ta roletka przypadkiem nie lubi szwankować ,czy nie skrzypi itp.

Z góry dzięki za podpowiedzi

pozdr

Marcin

Opublikowano

Ad.1

O komfort na 19" nie masz co się martwić. Rzeczywiście runflaty są twarde ale zawieszenie w X5 radzi sobie z tym bardzo dobrze i jest komfortowo. Tylko na naprawdę dużych wyrwach czuć runflat. Gdzieś słyszałem, że te nowe opony mają ROF 2 gen. i są już trochę bardziej komfortowe. Komfort będzie również w jakimś stopniu zależny od opcji zawieszenie jaką wybrałeś.

Ad.2

Ja osobiście nie lubię panoramy ani szyberdachów, miałem w e60 i poprzednim x5. Czasami się zacinało a jak sprzedawałem auto to i nawet się popsuło. Ja również zauważyłem, że szumi po jakimś czasie a to mnie mocno denerwowało. Jeszcze jedna kosmetyczna sprawa jest taka, że zabiera kilka cm nad głową ale nie wydaje mi się żeby był z tym problem w x5. Sam sobie musisz odpowiedzieć czy chcesz go mieć za wszelką cenę bo w cenie tej opcji myślę, że są lepsze opcje. Ale jak się odsunie roletkę przyznam, że wrażenie robi. Jest to oczywiście moje zdanie. Wiem, że jest tyle samo przeciwników co i zwolenników panoramy.

"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano
Witam!

Jestem właśnie na etapie konfiguracji F 15 25d (co prawda sam. zamówiony do produkcji ,ale małych zmian można jeszcze dokonać) i tak :

1.Koła -zamówione 19' , tylko mam obawy o komfort ,biorąc pod uwagę ,że będą to Run Flaty-ponoć b. twarde ???

2.Panoram dach- jak to sie spisuje ,czy ta roletka przypadkiem nie lubi szwankować ,czy nie skrzypi itp.

Z góry dzięki za podpowiedzi

pozdr

Marcin

Jakie wybrałeś zawieszenie ?

Ja przy zawieszeniu comfort nie narzekam na komfort przy kołach 19', myśle ze nawet ma 20 jest całkiem dobrze,

Co do dachu to pewnie w dłuższej perspektywie cos może sie dziać, ale ja od kwietnia nie miałem żadnych kłopotów ani niepokojących dźwięków. Wnętrze jest za to dużo jaśniejsze.

Opublikowano
Zawieszenie standard.Jeździłem demo z takim zawieszeniem i to mi pasowało.

a demo na jakich kołach było - jeśli 19' i Ci odpowiadało to nie ma problemu,

zawieszenie standard jest trochę sztywniejsze niż ja mam u siebie w trybie komfort, a mniej sztywne niż w trybie sport

Opublikowano
Z tym dachem to sie zastanów dwa razy, bo w poprzednich modelach X5 a nawet e e61, e91, X3 potrafiło sie zaciąć i juz sie nie zamkneło, prowadnice sie psuły. Dla przyładu mam osobiście ten dach w e91 i w historii auta był w serwisie 9 razy na naprawe samego dachu panoramicznego! Nie wiem czy i jak poprawili go w nowszych modelach, zapytaj sie w salonie kogoś, moze ci cos ktos doradzi. Ja obecnie jeżdże tylko z zamkniętym dachem i go nie używam. A do komfortu jazdy na Run On Flatach to jest mniej wiecej podobny przy 19", 18", i 17" wiec bierz duże kółka :) Przynajmniej sie duzo lepiej prezentuje. Pozdrawiam :D
Opublikowano

Demo wyposażone w 19' i standard zawieszenie-prowadziło się b. dobrze,tylko auto miało przejechane 1000 km.

Ciekawe jak będzie po 2 ,3 latach ? Zawsze można wymienić opony na normalne .Trzeba zostać przy 19 -Star Spoke 449 i dołożyć progi aluminiowe .

Na zimę można pomyśleć o 18'.

Z tą Panoramą tak jest: fajny bajer, ładnie wygląda,doświetla wnętrze - tylko żeby się nie psuła.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam zimowe 18" i letnie 19" i muszę przyznać, że jednak różnica jest in plus jeśli chodzi o komfort na mniejszym rozmiarze, natomiast na 19" nie ma jakiegoś dramatu, a auto przy okazji wygląda jednak sporo lepiej, jeśli komuś na tym zależy.

Co do panoramy, to też mam, po tym jak miałem e53 a w e70 nie, to była ona must be :) Nic negatywnego się nie dzieje jak na razie, żadnego skrzypienia rolety itp., generalnie bardzo polecam, w lecie jeździłem praktycznie non stop z uchylonym dachem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Polecam Panorama dach - sama przyjemność z jazdy. Praktycznie o każdej porze roku można z niego korzystać. Trzeba dbać o czystość prowadnic i nic się nie dzieje. Układ zamykania jest bardzo czuły na zanieczyszczenia - jest to zabezpieczenie przed przytrzaśnięciem kogoś lub czegoś.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dach zdecydowanie polecam, w samochodzie jest super jasno. Bardzo często korzystam z uchylenia w lato zamiast otwierania bocznych szyb. Jest dużo ciszej i można jechać nawet 130 bez problemu. Miałem szyberdach w x3 i nigdy nie sprawił żadnych problemów, choć zdarzyło mu się skrzypnąć w zimą, ale wiadomo że jak uszczelki są skurczone i zmarznięte to może się zdarzyć. W x5 mam go dopiero 2 tygodnie i na razie jest za zimno na otwieranie, ale nie spodziewam się problemów.

Sent from my Lumia 1520 using Tapatalk