Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam w mojej 330i taki problem - przy wyłączonej klimatyzacji słychać nieładny gruchot z łożyska sprężarki klimy. Jak tę klimatyzację włączę, łożyska prawie nie słychać - pewnie chodzi o to, że wtedy łożysko jest obciążone i nie słychać tych luzów. Mam pytanie - czy tu powinna wystarczyć wymiana samego łożyska czy szykować się na zakup całej sprężarki z demobilu?

I jeszcze jedno pytanie - znacie kogoś w Warszawie i okolicach, kto by mi sprawnie i niedrogo takie łożysko wymienił? :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do 330i chyba nie ma zestawów naprawczych koła pasowego sprężarki.
http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
Kod sprężarki na realoem to 64526956716. Wyczytałem, że to jest DENSO 7SEU17C i do tej sprężarki można dokupić samo łożysko (~30zł) i całe sprzęgiełko (~280zł). Znacie jakiś warsztat w Warszawie, który by ocenił, co dokładnie trzeba tu wymienić i nie powiedział "kup pan kompletną sprężarkę, to założymy"? :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z Warszawy jest forumowy kolega gorik79

Ma warsztat i na pewno pomoże.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
Niestety, kolega nie odpisuje. Macie jakieś inne propozycje warsztatu z okolic Warszawy, który mi to łożysko wymieni? :)
Opublikowano
Cierpliwosc ?

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Informacje dla potomnych. :) Mechanik wymienił tarczę sprzęgła, gumowe elementy i łożysko (trochę hałasowało) w sprężarce klimatyzacji. Na pewno zmniejszyłem szanse na poważniejszą awarię, ale niestety nie przyniosło to oczekiwanych efektów. Okazało się, że poprzedni właściciel (Niemcy) wstawił jakiś chiński zamiennik oryginalnej sprężarki. Ten zamiennik w spoczynku (z wyłączoną klimatyzacją) wydaje z siebie wspomniane wcześniej dźwięki. Dodatkowo mechanik wymienił rolkę napinacza paska, która zaczynała hałasować. Za całość zapłaciłem 560zł. Gdyby za tą kasę udało się zlikwidować hałasującą sprężarkę, byłbym zadowolony, ale cóż, życie... :(