Skocz do zawartości

318i Zamek centralny działa tylko od strony pasażera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, trochę szukałem lecz nie znalazłem nic konkretnego odnośnie mojego problemu. Kupiłem 2 tygodnie temu sedana E36 1995r, w tej Beatce zamek centralny działa tylko od strony pasażera i też nie zawsze bo zdarza się, że z rana nie działa nawet od strony pasażera. Nie mam pojęcia co może być przyczyną takiej awarii bo jestem dość zielony. Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale pilot od centralnego nie działa i zdaniem poprzedniego właściciela nigdy nie działał(posiadał ten samochód dwa lata) mimo, że baterie są w nim dobre.. na pilocie mi nie zależy zbytnio, jedynie żeby centralny działał ze strony kierowcy

Proszę w odpowiedzi objaśniać problem dość łopatologicznie w miarę możliwości :D

P.S Mam też drugi problem mniej ważny ale zapytam przy okazji bez zakładania drugiego tematu. Lampka w podsufitce i dwóch tylnych słupkach zapala się czasem bez przyczyny, gdy przełącznik jest na środkowej pozycji. Dzieje się tak zarówno w trakcie jazdy jak w nocy na postoju. Musze pamiętać żeby wyłączać lampki całkiem na noc bo ostatnio rano idąc do samochodu zobaczyłem światłość w mym rydwanie ;/ Drzwi domykałem tego jestem pewny

Jeśli taki sam problem przewinął się na forum to bardzo przepraszam i proszę jedynie o link

Pozdrawiam

Opublikowano
Co do centralnego to nie działa od strony kierowcy na zasadzie że włożysz kluczyk, przekręcasz i zamykają się tylko te drzwi kierowcy a reszta nie, a od strony pasażera zamykają się wszystkie, czy może jest tak że drzwi kierowcy nie zamykają się wcale? A co do lampeczki to trzeba sprawdzić czujniki zamknięcia drzwi, może któryś już jest zużyty.
Opublikowano
Działa to tak, że zamykają się jedynie od strony kierowcy. Napisałem, że z rana centralny potrafi nie działać, teraz już w ogóle przestał ze mną współpracować po nadejściu większych mrozów. W weekend będę miał możliwość wstawienia go do garażu i jak się nagrzeje to sprawdzę czy działa ;/
Opublikowano

Okej, problem z tym, że po dłuższym przestoju centralny nie działał w ogóle, rozwiązałem, otóż miałem bardzo przetartą krańcówkę od strony kierowcy i muszę ja wymienić albo dokleić i doszlifować, czasem nie łączyła i centralny nie zaskakiwał.

Jednakże wciąż nie mogę odpalić zamka centralnego od strony kierowcy, trochę czytałem ale nie wiem od czego zacząć i jak się do tego zabrać (przetarte kable, siłownik), dodam że zadziałał jakimś cudem dwa dni temu ale jedynie raz. Ma ktoś pomysł co to może być?

Dorzucam zdjęcie przetartej krańcówki dla potomnych

http://i58.tinypic.com/14jugk6.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odświeżam temat umarł a ja się dalej bujam z problemym. Spróbuję jaśniej ukazać problem.

Na ten moment problem polega jedynie na tym, że centralny działa i zamyka wszystko jedynie od strony pasażera. Od strony kierowcy zamyka JEDYNIE drzwi kierowcy.

Trochę to upierdliwe ciągle latać dookoła samochodu za każdym razem żeby go zamknąć :> Proszę o jasną odpowiedź (grzebałem trochę po forum nie znalazłem takich samych objawów)

Opublikowano
a tak a propo to ten guziczek od strony kierowcy co byl przetarty - wymieniles? Mi zamiast wymiany pomoglo poluzowanie go na tej srobie i przesuniecie na zewnatrz. Wczesniej centralny zamykal sie i od razu otwieral, a od strony pasazera same tylko sie zamykaly. sprawdz ten guziczek z obu stron. wez kolege, razem z dwoch stron mocno i do konca wisnijcie te guziczki i sprobuj przekrecic centralnym i zobacz czy zamknie... jesli to nie bedzie przyczyna to sciagnij tapicerke i zobacz dokladnie zamki. styki, silowniczki (mozliwe, ze ktorys padl). musisz przekopac wszystko, dobrze pod reka jest miec WD-40 czy cos w tym stylu, a gdy to nie pomoze to mozesz ostatecznie zobaczyc klape bagaznika (tam tez jest sterowanie bo kluczykiem zamykajac bagaznik mozesz zamknac cale auto). ew. pomiar napiecia silowniczkow od centralnego... :roll:
Opublikowano
Prawde mowiac nie wymienialem jeszcze krancowki bo odkad wiem ze jest przetarta pilnuje zeby dobrze zamknac drzwi i moge spokojnie zamknac samochod od strony pasażera, sprawdze to wszystko jak bedzie lepsza pogoda bo przy mrozie strasznie nieprzyjemnie sie cokolwiek robi przy samochodzie :> Dzięki