Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów. Wiem że jest pare postów w tym temacie ale ja mam konkretne pytania. W mojej kupejce padła jednostka 1.9 :8) a że mam zadbaną baware to chce wpakowac w nią mocniejsza jednostkę. I wybór padł na 2,8 (myslalem tez nad 2.0). Jutro jadę po kompletny silnik 2.8 (od e46 tez z coupe) z komputerem, stacyjka, wszystkie kable itp. Co dokładnie jeszcze musze wymienic?? Narazie chce zostac przy moim dyfrze, wale i pół osi, to wymienie za jakiś czas jak kasa sie znajdzie. Za wszelkie cenne informacje dziekuje. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie, a poza tym skrzynie chodzą po jakieś 300-400 pln, więc przy takiej robocie to kropla w morzu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kup rozbitka lub anglika sprzedasz części ze swojego i resztę z anglika to podobno nawet zarobisz, inaczej to stracisz dużo pieniędzy.

I coś trudniejszego elektronika też do wymiany. sterownik silnika - ews będziesz miał inny vin stacyjka kodowanie kluczyków itp. okablowanie silnika które trzeba odpowiednio połączyć ze starym układem, układ wydechowy itp. jeszcze dużo....

Opublikowano
Już silnik stoi u mnie w garażu, w sobotę biorę sie za montaż i zobaczymy co wyjdzie :D wymieniam zawieszenie przód, mam kompletny silnik do podłączenia, kluczyk itp, wydech i skrzynia.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Juz wiem od czego on był ;) teraz o SWAPie. Troche to trwało (ze wzgledu tez na moja prace wyjazdowa) ale wkoncu dochodzę do konca. Bawara już pali i jeździ :D tylko została wykonczeniowka. Pas złozyć, zderzak, lampy maska itp. Jak przebiegał SWAP? Było trochę trudności, a mianowicie :

inny filrt powietrza (obudowa)

inna chłodnica (tzn obudowa i wentylator)

inny drążek stabilizatora

węże chłodnicy

wąż od nagrzewnicy

Co dokładnie wymieniłem:

komp + ews+ stacyjka

wydech

chłodnica

sprezyny 4x m-pakiet

obudowa filrta powietrza

drązek stabilizatora m-pakiet

jak beema będzie gotowa wrzucę fotki i film jak chodzi. Jak jakieś pytania jak ktoś robi podobną operacje chętnie pomogę :) proszę pisać na PW

i standardowa procedura tzn, wymiana oleju, filtrów itp

Opublikowano
Juz wiem od czego on był ;) teraz o SWAPie. Troche to trwało (ze wzgledu tez na moja prace wyjazdowa) ale wkoncu dochodzę do konca. Bawara już pali i jeździ :D tylko została wykonczeniowka. Pas złozyć, zderzak, lampy maska itp. Jak przebiegał SWAP? Było trochę trudności, a mianowicie :

inny filrt powietrza (obudowa)

inna chłodnica (tzn obudowa i wentylator)

inny drążek stabilizatora

węże chłodnicy

wąż od nagrzewnicy

Co dokładnie wymieniłem:

komp + ews+ stacyjka

wydech

chłodnica

sprezyny 4x m-pakiet

obudowa filrta powietrza

drązek stabilizatora m-pakiet

jak beema będzie gotowa wrzucę fotki i film jak chodzi. Jak jakieś pytania jak ktoś robi podobną operacje chętnie pomogę :) proszę pisać na PW

i standardowa procedura tzn, wymiana oleju, filtrów itp

Standardowe pytanie - ile Cię wyniósł cały swap?
Opublikowano

Udało mi sie z brakującymi czesciamy bo kumpel zna paru handlarzy (tak mi sie wydaje ze tanio kupowałem :) ) a mianowicie:

Silnik kompletny z wiązką, komp, ews, stacyjka i wydech (1500zł)

Drążek stabilizatora (darmo)

Wentylator (80zł)

Wężę 3x (50zł)

spręzyny 4x m-pakiet (250zł)

tarcz sprzęgła (70zł)

obudowa filrta powietrza (50zł)

i to było by na tyle. Jeszcze czeka mnie wymiana dyfra ale to w lutym.

Nie licze olejów, płynów usczelek itp bo z tym trzeba sie liczyc i kazdy kupuje jak uwaza (cenowo)

ALe troche mi zwróciło sie ze sprzedaży mojego starego silnika, narazie sprzedałem blok, miske, egr, elektrozawory itp (380zł)

i jeszcze troche czesci mam sprawnych wiec moze tez pojda i cos tam sie odzyska (głowica splanowana i sprawdzona, dwumas, kolektry itp)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

jak poszło podpięcie instalacji czy zmieniałeś licznik itp

Generalnie jest już tyle opinii na temat takich swapów w e46 że już sam nie wiem w co wierzyć ale z tego co widzę to udałe Ci się.