Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

moze mi ktos wyjasnic po ludzku po co jest to kolko nawiewu czerwono niebieskie kolo wlacznika awaryjnych ?

I jeszcze mam pytanie, czy jesli daje klime na auto np w zimie i daje 22 stopnie to wiecej zre paliwa auto niz jak nie daje na auto ale daje tez 22 stopnie ?

Opublikowano

Tym kółkiem sobie regulujesz temperaturę nawiewu, tzn. możesz sobie nagrzewać auto a z nawiewow będzie leciało letnie powietrze (ustawienie na maks zimne) albo w lecie ustawić na czerwone i też nie będzie chlodzilo zimnym powietrzem, a gardaient letnim. Jak dla mnie przydatny bajer :)

M.

Opublikowano
Tym kółkiem sobie regulujesz temperaturę nawiewu, tzn. możesz sobie nagrzewać auto a z nawiewow będzie leciało letnie powietrze (ustawienie na maks zimne) albo w lecie ustawić na czerwone i też nie będzie chlodzilo zimnym powietrzem, a gardaient letnim. Jak dla mnie przydatny bajer :)

M.

tzn daje 23 stopnie i kolko na niebieskie i leci mi zimne powietrze?

Opublikowano
Jeśli chcesz ogrzać wnetrze auta, to powietrze nie będzie całkowicie zimne, a raczej letnie. Ale coś w ten deseń. Przydatne dla osób, które na przykład nie lubią duchoty w aucie ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Warto wspomnieć, że dotyczy to tylko nawiewu na twarz czyli środkowego. Np. jedziesz zimą chcesz aby było ciepło a nie chcesz zasypiać od ciepła to na twarz ustawiasz chłodne powietrze.

Jeżdżąc na auto z klimą, silnik będzie więcej zużywać paliwa - teoretycznie :) myślę, że nie do zauważenia.