Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem posiadaczem e46 328i z 2000 roku. Zauważyłem, że nie działa mi PDC tzn. nie działa sygnalizacja dźwiękowa w trakcie zbliżania się do obiektu. Po wbiciu wstecznego biegu, pojawia się długi dźwięk, który jak wyczytałem sygnalizuje usterkę czujników parkowania. Dowiedziałem się również, aby na włączonym zapłonie wbić wsteczny i przyłożyć ucho do każdego z czujników, aby usłyszeć charakterystyczne "tykanie". Okazało się, że dwa lewe czujniki są zepsute.

Jak je wymienić, czy jest to ciężkie, pracochłonne i czy należy demontować zderzak ? od razu mówię, że jestem zielony w sprawach związanych z mechaniką, a do tego dochodzi fakt, iż jest to "nowe" auto i nie chce cokolwiek zepsuć. Czy takie czujniki są drogie, czy muszą być z wersji przed liftowej, czy mogą być też z poliftowej. Mam wersję nadwozia touring, czyli muszę mieć też z podobnej wersji, czy może być z sedana ? Lepiej kupić zamiennik, czy oryginał, jaki jest ewentualny koszt ?

P.S 1

przy jeździe autem słychać takie delikatne szuranie w prawym kole, które jest adekwatne do prędkości poruszania się. Nie jest zbyt głośne, bo słychać słabo tylko przy wyłączonym radiu, ale sam fakt że jest :P czy mogą to być zastałe tarcze/klocki czy coś jeszcze ?

P.S 2

Pytanie co do kontrolki check engine. Czy po przekręceniu zapłonu powinna się świecić razem z kontrolka oleju i aku, czy powinna się zgasić przed zapaleniem silnika?

Bo w hondzie check się gasi przed zapaleniem auta, tutaj się świeci tak długo, dopóki uruchomię silnik.

Dziękuję za wszelką pomoc :)

Opublikowano

eh lenistwo

szukaj na necie jak je wyjąc, nie jestes pierwszy ktory ma je zepsute

na realoem sprawdz numer czujnika który idzie do Twojego auta +numer z przedliftów (watpie aby pasował), z polifta do polifta pewnie pasuje do wszystkich wersji nadwozia ale to sobie ustalisz sam na wspomnianym wczesniej portalu, nie rób z siebie sieroty

co do szurania to auto w gore i kręc kołem, jesli szura mocniej niz w pozostałych to pewnie ręczny (o ile będzie to tylne koło), jesli przednie to zobacz czy tłoczek odbija, czy tarcza luzno chodzi, po jezdzie czy tarcza/felga nie jest wyraznie cieplejsza od pozostałych itp

jeszcze nikt przyczyny szurania na odległość na zdiagnozował....

check gasnie po odpaleniu jak dobrze pamietam, skoro gasnie to ok, bez paniki :D

generalnie to wszystko juz było wielokrotnie opisywane i zacznij szukać

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Czujnik od po lifta będzie pasował i współpracował z twoimi przed liftowymi czujnikami, różnią się tylko wyglądem. Pod względem rodzaju nadwozia nie ma różnic.
Opublikowano
Dobrze wiedzieć :-) jak oglądałem na Alle...to na aukcjach ludzie pasja jakieś numery czujników. Są jakieś różne rodzaje, czy oryginalny będzie zawsze pasować?