Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W M47N2 / M57N2 są dwa paski: 6PK i 4PK (elastyczny).

Z 6PK nie ma problemu, bo jest zwykły napinacz - poluźniamy (chyba torxem), ściągamy stary pasek i zakładamy nowy.

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_3662-naped-pasowy-pompy-wodypradnicy/i48480/kL/sN/r2006/m05

Z 4PK jest już trudniej, bo teoretycznie potrzebny jest specjalny przyrząd do zakładania pasków elastycznych. Można to zrobić trochę kombinując. Ja tego paska nigdy nie zmieniałem (ale kiedyś go ściągałem).

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_3663-naped-pasowy-pompy-wspom-kierown/i48480/kL/sN/r2006/m05

Jeśli kupujecie już pasek i nie chcecie mieć pisków przy rozruchu już po kilku tygodniach od montażu - to kupcie pasek oryginalny w serwisie - Contitech.

Contitech kupiony poza serwisem to już nie to samo co oryginał (inna powierzchnia styku).

Zakup oryginalnego paska też nie gwarantuje że tych pisków nie będzie na 100%, czasem trzeba jeszcze wymienić rolki z napinaczem (to jest do przejścia nawet w oryginale), ale gorzej jeśli przyjdzie wymieniać koło pasowe (i tu najrozsądniej jest kupić oryginał, bo zamienniki - nawet Corteco, nie zawsze się sprawdzają na dłuższy czas).

(Kolega zmieniał koło pasowe w E46 320d. Kupił zamiennik i po roku znów musiał szukać drugiego koła pasowego. Kupił używany oryginał w dobrym stanie, i drgania oraz wibracje się skończyły.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Też tak myślałem ale wolę się upewnić.

To tylko występuje na zimnym silniku przy porannym odpaleniu przez parę sekund i zanika.

Jeżeli to koło pasowe to już 2 raz będę wymieniał,pierwsze wymieniłem jakieś 3 lata temu.