Skocz do zawartości

35d - obroty falujące na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszła zimniejsza pora (zima idzie!) i zaczynają mi różne kwiatuszki wychodzić. W okolicach 0 stopni, po odpaleniu, obroty silnika falują w okolicach 700-800 (35d, 2009r), czym bardziej jest nagrzany tym mniej. Po minucie czy dwóch - nie skaczą już w ogóle.

Mój pierwszy typ: oczywiście podgrzewacz. I rzeczywiście, po kompletnym wyłączeniu panelu klimatronika, obroty stają się stabilne.

Teraz pytanie:

- słaby aku? [przed odpaleniem przy włączonym oświetleniu wewnętrznym ma 11,8V, nawet 9,5V przy kręceniu, już po odpaleniu napięcie ładowania 14,3V] - sam ma teoretycznie prawo już padać, jeszcze oryginalny, [pomiary po np. 700km trasie czyli doładowany na tyle na ile się dał], a alternator nie daje rady?

- jedna spalona grzałka w podgrzewaczu [może bym po prostu wyjął od niego bezpiecznik wyłączając go na 100% i sprawdził obroty na zimno? któren to ancymon?]

- inne?

Co dość oczywiste, podczas falowania obrotów skacze też napięcie na aku w okolicach 14 - 14.3V, tak więc ewidentnie jakiś odbiornik (podgrzewacz?) ciągnie prąd.

Nie bardzo mam skąd wziąć inny aku żeby sprawdzić jak się zachowuje na nowym, co najwyżej mogę podpiąć 2 równolegle (mój + od benzyniaka). Wolałbym coś sprawdzić zanim wywale 400-500pln na nowy aku. BMWhat nie pokazuje mi żadnych błędów, ale też gada raptem z 3 ECU na 28.

Szukać kogoś z DISem? Akumulatorem? Wyrywać podgrzewacz? Podłączać pod 380V? ;-)

Najlepszego!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Swiece sprawdzales?
Opublikowano
  • Autor

Jeśli wyłączam nadmuch to falowanie momentalnie ustaje i przyznam że nie wiem jak może się to mieć do świec :?:

W kwestii ich sprawdzenia to błędów świec ani sterownika nie ma.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Podgrzewacz sprawdzales?
Opublikowano
  • Autor
Przecież o to pytam. Któren to bezpiecznik i czy mogę sprawdzić go jeszcze jakoś inaczej bez wyciągania niż samym tylko wyłączeniem nadmuchu?
Opublikowano
czytam ten post i mam pytanie do kolegów ma x3 2005 , 3,0d mam podgrzewacz płynu chlodniczego ale klimatyzację manualną i co ja mam ustawić pokrętłami żeby ta grzałka działała na maksa , czy pokrętło grzania ustawić na ful i czy szybkość biegu dmuchawy ma znaczenia ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przecież o to pytam. Któren to bezpiecznik i czy mogę sprawdzić go jeszcze jakoś inaczej bez wyciągania niż samym tylko wyłączeniem nadmuchu?

Podlacz kompa wywali blad.

Opublikowano
  • Autor

Ok, podłączę kompa ASAP.

Czy jeśli nie wywali błedu podgrzewacza to mogę strzelać na padający aku?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Szanowni, słaba ta zima w zeszłym roku, ale objaw powrócił i w tym (tak więc w wbrew pozorm to nie jest sztuczne odgrzewanie kotleta).

Wygląda to tak (zeszły tydzień):

https://youtu.be/XUZz5-KHKlM

Błędów w kompie nie ma (ok, są od immobilisera i jednego walniętego kluczyka, ale to zupełnie inna bajka). Co robie dalej? Wtryski podobno w kondycji fabrycznej (najechane 165k km), akumulator powoli do wymiany (czasami wywala choinkę przy odpalaniu, ale z samym odpalaniem problemu nie ma - jeszcze). Jeśli jest ciepły to problemu nie ma w ogóle, aczkolwiek dziś w garażu miałem +18 a i tak kilka razy z rana przyfalował, aczkolwiek odrzucam idęę że to wina grzałki bo przy +18 to ona płynu raczej nie dogrzewa.

Regulator ciśnienia na listwie CR? Może zapiąć się testerem z rana-rana, na zimnym i sprawdzić korekcję wtrysków na zimnym, ale czy to w ogóle cokolwiek pokaże?

Opublikowano

A dlaczego akumulatora do tej pory nie wymieniłeś ?? Jak można cokolwiek sprawdzać wiedząc świadomie iż aku pada i jest do wymiany ??

W tych autach od słabego aku tyle rzeczy się dzieje ze szok

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podepnij tester do akumulatora ale taki co go sprawdzi pod obciążeniem,

Pogaś rano wszystko co się da prócz klimatronika.

Edit. Obejrzalem filmik.

Hmmm. A odme wymieniałeś?

Troche wygląda to na wtryskiwacz. Skąd jesteś?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

up.

u mnie na zimnym jest 800 obrotów.

pamiętaj że błąd świec wyjdzie dopiero jak się przepali.

może już są słabe.

CHYBA stawiam na świece - chyba też nie miałem ssania przed wymianą sterownika

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wtryski ok, aku wymieniam w przecigu tygodnia-dwóch.

Co zostaje:

1. Świece nie wywalają błędów, ale może to one? Trochę wątpię, bo ostatnio jak miałem +17 w garażu to i tak chwilę pofalował.

2. W aku nie bardzo wierzę, ale to się okaże po wymianie (po odpaleniu można zagsić wszystko, klimatronika też, a obroty i tak falują) - nowy aku rozstrzygnie sprawę

3. Odmy nie wymieniałem

4. EGRu nie czyściłem

5. Co z regulatorem ciśnienia CR? W e39 to podobno standard i przy falujących obrotach od tego się zaczyna?

Mój mechanik daje radę, ale mówi żeby akurat tym się w ogóle nie martwić - a ja jednak chciałbym to ogarnąć.

Jestem z Wawy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W ramach ciekawostki, dziś sobie postał ileś godzin na dworzu, okolice -2. Wchodze, lodowato, w 4 litery zimno, odpalam, czekam na to falowanie obrotów, mija 5s, 10s, 15s no ideał! Ale nie, po 20s jednak zaczął falować ;-) No i o co mu chodzi...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ja nie wiem.

zostaje konwerter, ale tu obroty falują prawie zawsze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A czy przy konwerterze obroty falują też na P i N? Bo że na D i R to rozumiem.

Ps. No właśnie u mnie pod jakimkolwiek obciażeniem jest ok, wystarczy (nawet na wolnych) podnieść je o 100-200rpm i problem znika.

Ps2. Wymieniłem aku, odpiąłem przepływkę - jest trochę przyciepło ale zdaje się że bez zmian.

Opublikowano
Podłączę się. Mam ten sam problem w 3.0d nie ma reguły czy zimny czy ciepły. Czasem zaraz po odpaleniu jest ok a czasem obroty falują. Czasem na D jest ok a czasem falują.
civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring