Skocz do zawartości

[735] Problemy po odpaleniu i ogrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim jestem tu nowy i zasięgam rady.

Pierwsza sprawa to praca silnika po odpaleniu a mianowicie rzuca nim a przy wrzuceniu biegu na automacie potrafi zgasnąć. Wymieniłem 2 sondy ponieważ nic nie odpracowywały ale to było na początku wiosny i w lato nie było z tym problemu wszystko powróciło przy spadku temp. Przyznam się że podejrzewam cewki choć ich nie sprawdzałem. Świeczki wymienione na wiosne.

Po podpięciu pod inpe wywaliło błędy

Misfire recognition KAT - damaged sum defect OBDII error !!

Misfire recognition KAT - damaged Cylinder 5,6,7,8 i 11(?)

Lambda regulator - Adaption multiplikativ

Lambda regulator - Adaption QL Additiv

Elektric fuel pump relais (diagnosis in the waitphase (ON/OFF - test)

I nie zrozumiany zupełnie przeze mnie błąd

Warning: F_UW1_NR OR F_UW1_TEXT don't exist in result record 10

Warning: F_UW2_NR OR F_UW2_TEXT don't exist in result record 10

Warning: F_UW3_NR OR F_UW3_TEXT don't exist in result record 10

Warning: F_UW4_NR OR F_UW4_TEXT don't exist in result record 10

Warning: F_UW5_NR OR F_UW5_TEXT don't exist in result record 10 az do 18

Error not present

Static error

Druga sprawa to jest ogrzewanie. Miałem nieszczelną chłodnice i nie było ogrzewania. Stwierdziłem że to wina zapowietrzonego układu więc wymieniłem chłodnice na nową, Zalałem nowym płynem i wziąłem się za odpowietrzanie. Teoretycznie układ jest odpowietrzony choć czasami może raz na jakiś czas pierdnąć powietrzem z odpowietrznika ale tak to cały czas płyn leci. Probowałem zalewać odpowietrznik płynem, dmuchałem w zbiorniczek, stawałem przodem na wzniesieniu kręciłem go do 3,5tyś obrotów i dalej z nawiewu pasażera leci letnie powierze póki się nie da nawiewu na full wtedy to prawie nic nie czuć a od strony kierowcy leci zimne. Sprawdzałem przewody za zaworkami ale jak się dotknie przewody które wchodzą w nagrzewnice są ciepłe a nawet po jakieś trasie prawie gorące . Po odpięciu pompki wspomagającej i zaworków wyrzuciło mi błędy a po próbie skasowania coś się uruchamiało od strony nagrzewnicy choć dopiero się skasowały po odpaleniu auta. Nie mam już pomysłu na to ogrzewanie a zima już tuż tuż.

Przy okazji jeszcze zapytam o błędy modułu komfortu a mianowicie standardowo nie działa sterowanie szybami od strony kierowcy ani centralny drzwi kierowcy a błędy jakie mi wywaliło to

Mirror BT, potentiometer wertical or cable

Mirror BT, potentiometer horizontal or cable

Cable WII2 open circuit or wiper relay

Opublikowano

Jak czasami leci z odpowietrzników powietrze to masz gdzieś jeszcze zapowietrzony układ. Strumień nigdy nie może się przerwać.

Sprawdż jaką masz temp płynu w teście nr 7. Może pompka nie ma już wydatku.

Postaw auto na górce i odkręć odpowietrzniki. Wlej płyn do zbiorniczka nie do odpowietrzników na max pod sam korek aż zacznie z odpowietrzników lecieć (rób to przy włączonym ogrzewaniu na max. Nawiew na minimum.

Odessij resztę płynu do stanu i sprawdź już przy odpalonym aucie czy masz strumień ciągły bez przerw. Zakręć korek i poczekaj aż najdzie ciśnienie do układu. Jak już będzie to dalej na zapalonym silniku puszczaj odpowietrzniki. Niech się leje płyn z powietrzem. To samo z drugim. i sprawdź czy pomogło. Wcześniej nie było problemów z ogrzewaniem? Jak długo jeździłeś z tym wyciekiem?

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowiedź. Jeździłem z taką chłodnicą z pół roku. Co do odpowietrznika to jest tylko jeden na zbiorniczku. Muszę kupić jeszcze płynu bo mi zabrakło. Ale czy nie powinno być tak że ciepło bedzie lecieć z dwóch stref przy otwartych zaworkach?
Opublikowano
  • Autor
Sprawdzałem temp w teście nr 7 to po trasie wyszło między 96 a 101
Opublikowano
Pół roku? Nie szkoda Ci auta? Musisz najpierw sprawdzić dlaczego dalej się zapowietrza. Obyś przez zaniedbanie auta nie uszkodził któraś z głowic lub uszczelki..
Opublikowano
  • Autor
Nie sądzę że się nadal zapowietrza choć nie dam sobie ręki uciąć. Wiesz ta nieszczelnośc duża nie była ale była choć auto temp trzymało.
Opublikowano
Auto stygnie i przez niewielką nieszczelność się zapowietrza. Ja nawet jeden dzień się bałem jeździć i nie jeździłem jak mi chłodnica się rozszczelniła.
Opublikowano
Cześć wszystkim jestem tu nowy i zasięgam rady.

Pierwsza sprawa to praca silnika po odpaleniu a mianowicie rzuca nim a przy wrzuceniu biegu na automacie potrafi zgasnąć. Wymieniłem 2 sondy ponieważ nic nie odpracowywały ale to było na początku wiosny i w lato nie było z tym problemu wszystko powróciło przy spadku temp. Przyznam się że podejrzewam cewki choć ich nie sprawdzałem. Świeczki wymienione na wiosne.

Po podpięciu pod inpe wywaliło błędy

Misfire recognition KAT - damaged sum defect OBDII error !!

Misfire recognition KAT - damaged Cylinder 5,6,7,8 i 11(?)

Lambda regulator - Adaption multiplikativ

Lambda regulator - Adaption QL Additiv

Elektric fuel pump relais (diagnosis in the waitphase (ON/OFF - test)

I nie zrozumiany zupełnie przeze mnie błąd

Warning: F_UW1_NR OR F_UW1_TEXT don't exist in result record 10

Warning: F_UW2_NR OR F_UW2_TEXT don't exist in result record 10

Warning: F_UW3_NR OR F_UW3_TEXT don't exist in result record 10

Warning: F_UW4_NR OR F_UW4_TEXT don't exist in result record 10

Warning: F_UW5_NR OR F_UW5_TEXT don't exist in result record 10 az do 18

Error not present

Static error

Druga sprawa to jest ogrzewanie. Miałem nieszczelną chłodnice i nie było ogrzewania. Stwierdziłem że to wina zapowietrzonego układu więc wymieniłem chłodnice na nową, Zalałem nowym płynem i wziąłem się za odpowietrzanie. Teoretycznie układ jest odpowietrzony choć czasami może raz na jakiś czas pierdnąć powietrzem z odpowietrznika ale tak to cały czas płyn leci. Probowałem zalewać odpowietrznik płynem, dmuchałem w zbiorniczek, stawałem przodem na wzniesieniu kręciłem go do 3,5tyś obrotów i dalej z nawiewu pasażera leci letnie powierze póki się nie da nawiewu na full wtedy to prawie nic nie czuć a od strony kierowcy leci zimne. Sprawdzałem przewody za zaworkami ale jak się dotknie przewody które wchodzą w nagrzewnice są ciepłe a nawet po jakieś trasie prawie gorące . Po odpięciu pompki wspomagającej i zaworków wyrzuciło mi błędy a po próbie skasowania coś się uruchamiało od strony nagrzewnicy choć dopiero się skasowały po odpaleniu auta. Nie mam już pomysłu na to ogrzewanie a zima już tuż tuż.

Przy okazji jeszcze zapytam o błędy modułu komfortu a mianowicie standardowo nie działa sterowanie szybami od strony kierowcy ani centralny drzwi kierowcy a błędy jakie mi wywaliło to

Mirror BT, potentiometer wertical or cable

Mirror BT, potentiometer horizontal or cable

Cable WII2 open circuit or wiper relay

kolego jeśli chodzi o ogrzewanie to masz tam chyba pompe elektr. cyrkulacji płynu działa ona wogule sprawdź ustawienia w inpie

po ustawieniu na gorące powyżej 22st powinna chodzić non stop

a jeśli nie masz żadnych innych nieszczelności w układzie i dalej pojawia się powietrze sprawdź czy górny wąż od chłodnicy nie robi się twardy po dłuższej jeździe bo może to być wina przedmuchu ciśnienia w głowicy lub uszczelki po nimi

jeśli węże są jednakowo gorące przed i za zaworami w kierunku nagrzewnicy jak i zasilający z bloku silnika to sprawdź powrót z nagrzewnicy do silnika musi być jednakowo gorący przy pełnym otwarciu zaworów i sprawnej pompie.

Opublikowano
Nic Ci się nie zapowietrza...masz uszkodzone elektrozawory od ogrzewania...na 90% wystarczy przeczyścić i wymienić gumki...są tam 4 gumowe uszczelki.Kupiłem do swojej ex E38 ale nie zdążyłem wymienić i te nowe jeszcze gdzieś leżą u mnie w domu.Na Forum 7er jest o tym problemi z ogrzewaniem dosyć dużo...warto poczytać.Pozdrawiam.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za odpowiedzi. Nie wiem czy to normalne ale słychać po zgaszeniu auta syczenie przy zbiorniczku przez jakiś czas tylko nie mogę zlokalizować czy to z korka czy z odpowietrznika (moim zdaniem układ powinien być całkowicie szczelny). Jeśli chodzi o pompke i elektrozaworki to podczas przekręcenia stacyjki lub po odpaleniu auta gdzie temp ustawiona jest na 32 słuchałem je stetoskopem i powiem szczerze że nic nie słyszałem (auto jeszcze nie było rozgrzane). Zaworki nawet jakby się zacieły to chyba w pozycji otwartej skoro przewody są ciepłe a nawet gorące a co do powrotu to również jest ciepły choć różnią się od siebie temp ale nie mocno. Powiedz mi kolego gdzie tą cyrkulację w inpie sprawdzić bo powiem szczerze że od niedawna jej używam i na razie raczkuje i szukam instrukcji od niej dokładnej. Przewod wychodzący z chłodnicy po otwarciu termostatu robi się miękki na początku jest tylko nabity.
Opublikowano

nie może być przewód nabity nawet jak termostat jest zamknięty a nawet tym bardziej

ustawienia pompy znajdziesz w inpe w IHKA w skrócie znajdziesz spokojnie jak angielski łapiesz

mi to wygląda raczej na przedmuch z komory spalania jak sam mówisz że słychać jak ciśnienie schodzi choć minimalnie zawsze będzie bo to układy ciśnieniowe

spróbuj po dłuższej jeździe węże sprawdzić wtedy korek odkręcić

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Sprawa wyjaśniona. Niw ma co szukać problemu tylko najpierw sprawdzic czy układ jest odpowietrzony ;).