Skocz do zawartości

Nie chodzi na wszystkich cylindrach na LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj zaskoczyła mnei jedna przypadłość.Chcąc ruszyć z pod domu samochodem po przełączeniu automatycznym na gaz obroty zaczeły skakać aż w pewnym momencie auto zgasło.Później jadąc na benzynie przełączyłem na gaz, autem zaczeło szarpac i nie chodzilo na wszystkich cylindrach na gazie.Na benzynie wszystko normalnie.Mam instalacje sekwencyjną.

Czy ten objaw to są przepalone wtryskiwacze ? Czy ktoś już tak miał ?

Opublikowano

Sprawdziłbym czy wtryski pracuja.

jeżeli masz dwa parowniki - podejrzewam, że kazdy z nich odpowiedzialny jest za swoja połowę silnika, nie wykluczone, że nie podają na wtryski równomierna dawkę gazu.

Opublikowano
Owszem sa dwa parowniki,z jednego z nich idzie gaz na 3 wtryskiwacze a z drugiego na kolejną trójka, co wiecej te dwie trójki wtryskiwaczy sa jeszcze połączone ze soba w celu wyrównania ciśnień gazu.I tak jade jutro do tych co zakladali gaz bo instalka jest na gwarancji :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdziłbym czy wtryski pracuja.

jeżeli masz dwa parowniki - podejrzewam, że kazdy z nich odpowiedzialny jest za swoja połowę silnika, nie wykluczone, że nie podają na wtryski równomierna dawkę gazu.

Zawsze się łączy listwy.

Zakładając, że ciśnienie LPG jest poprawne, to może być problem w wiązce (żadkość) lub padniętych cewkach wtryskiwaczy. Problem rozwiąże podpięcie do komputera LPG i sprawdzenia ciśnienia LPG za reduktorem oraz jego reakcji na naciśnięcie pedału gazu.

Kai
Opublikowano
Problem juz usuniety.Było coś nie tak z jednym z wtryskiwaczy.Gazownik tłumaczył mi ze cos tam było zabrudzone w środku.Ta czesc została wymieniona.Prawdopodobnie tak jak mowi KAI padła cewka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem juz usuniety.Było coś nie tak z jednym z wtryskiwaczy.Gazownik tłumaczył mi ze cos tam było zabrudzone w środku.Ta czesc została wymieniona.Prawdopodobnie tak jak mowi KAI padła cewka.

Zdaarza się dość często.

Odnośnie filtrów, to nie zapomnij o pierwszej wymianie gratisowej :) Zobaczysz, jaki syf na nich będzie :)

Kai
Opublikowano

Właśnie, czy Wam też się tak syfią filtry? Ja musze co 6 miechów czyścić Matrix'a bo szarpie przy przełączaniu i właśnie nieraz są nierówne obroty :mad2: no i oczywiście nowe filtry to podstawa. Po wyczyszczeniu zupełnie inna kultura pracy :D

Czy mamy aż tak syfiasty gaz niezależnie od stacji gdzie się tankuje, pewnie z oktanami też nie jest różowo...

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!