Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie i Panowie, szlag mnie już trafia. Płakać się chce bo znowu coś :mad2:.

Takie to BMW lepiej nie będę przeklinał.

Więc sprawa wygląda następująco: ostatnio po dłuższej trasie wywaliło na chwilkę czerwoną konewkę która po ponownym uruchomieniu znikła.

Dzisiaj odpalam auto wyjeżdżam z garażu, a tu dym z kratek spod maski, smród oleju :(.

Biorę gaśnicę delikatnie otwieram, a tu nie ma ognia tylko widzę olej z takiej blachy kapie na kolektor i się dymi (fota poniżej)

Olej kapie z tego srebrnego cypelka prosto na jedno kolanko wydechowe.

http://i.imgur.com/APif31x.jpg

I teraz pytanie ma to związek z tą konewką wcześniej?

Pompę vacum sprawdzałem 2-3 dni wcześniej bo miałem smrodek z kratek i jest sucha.

Auto 2009r. silnik N43B20A 125kW przebieg niecałe 60tys. na 100% od nowości w rodzinie.

CO siadło bo pewnie coś poszło, separator (odma) czy ktoś przerabiał już takie coś?

Chyba ją sprzedam bo z torbami przez nią pójdę :D.

Jedź szybko tam gdzie wolno :)
Opublikowano

Olej Ci cieknie spod pokrywy zaworow. Pewnie uszczelka puscila...

Ja to samo u siebie przerabialem z tym ze nowa uszczelka zostala zle zalozona przy wymianie motora vvt i identycznie cieklo. Wystarczylo odkrecic wszystko jeszcze raz i przesmarowac uszczelke i pokrywe specjalnym silikonem w odpowiednich miejscach. Po tym zabiegu jak reka odjal.

Uszczelke i silikon proponuje firmy Victor Reinz.

Raz BMW, zawsze BMW.
Opublikowano

Trochę się uspokoiłem, ale to trzeba wszystko z silnika zrzucać. Wtryski pompy itp. dużo roboty trochę. Co do silikonu to trzeba go dawać jak uszczelka nowa?

Dałeś go bo uszczelka była uszczypnięta czy po prostu o tak na całą powierzchnię. Jak nie to w jakie miejsca zdradź tajemnicę. I wyślij PW gdzie kupiłeś uszczelkę i jaki silikon.

Będę bardzo wdzięczny.

Ale summa summarum to nie miało związku w takim razie z czerwoną konewką.

Dziwne, że Cieknie ale jak to dziadek mówił każdy sportowiec się poci.

A rozważmy gorszy scenariusz jak nie uszczelka spod pokrywy to co jeszcze hmmm.

Ten separator, odma nie daje mi spokoju jakoś.

Opublikowano
tylko nie silikon :nienie: , i pamiętaj o adaptacji serwomotoru Valvetronica

Z tego co wiem to nie trzeba tego robić dopóki nie ruszasz wałków rozrządu.

Opublikowano

To w n43 jest valvetronic?? Silikon - tzw pasta victor reinz. Nie jest to zwykly silikon. Kazdy mi ja polecal. Bez niej cieklo spod pokrywy natomiast po jej uzyciu - zero wyciekow. No ale co fachowiec to opinia.

W linku ponizej znajdziesz wskazowki jak sie do tego zabrac i gdzie przesmarowac silikonem.

Moja uszczelka byla nowa. Razem z silikonem kosztowalo mnie to ok £45.

http://upgr8s.blogspot.co.uk/2013/06/bmw-e90-diy-rocker-valve-cover-gasket.html?m=1

Raz BMW, zawsze BMW.
Opublikowano
Uszczelka kupiona silikon też w czwartek robię akcje. Co do dawania silikonu to w samym BMW dają bo mówią, że na pokrywie są ograniczniki, że bardziej pokrywy dokręcić się nie da i dlatego w newralgicznych miejscach dają silikon aby nie ciekło. Cena uszczelka plus tubka silikonu 200ml 136zł. Robocizna to moje zdrowie i parę piwek :D.
Opublikowano
Powodzenia! Napisz, jak juz zrobisz, czy nie ma wyciekow. Tylko pamietaj po zalozeniu uszczelki i zlozeniu wszystkiego, zeby auto na 3-4 godziny zostawic bez odpalania silnika. Wszystko musi ladnie wyschnac.
Raz BMW, zawsze BMW.
Opublikowano
Ten silikon co mam widzę jak byk napisane, czas schnięcie 10-15min ale i tak miałem zamiar dać jej odsapnąć :).
Opublikowano
Ja radze sprawdzic jeszcze korek wlewu oleju i taki kolniez uszczelniajacy na pokrywie zaworow w ktory wpina sie taki czujnik. Mi wlasnie z tych miejsc sie lalo i zbieral sie olej tak jak u Ciebie. Po wymianie kolnieza i korka wszystko ok.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jutro akcja już mam wszystko więc po pracy będzie relaksik. Tak przy okazji elektrozaworki w głowicy się przeczyści sprawdzi odme (separator) przeserwisuje pompę vacum. Myślę przy okazji bo i tak będę miał wszystko na wierzchu.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Akcja się przeciągnęła z powodu braku dostępności części. Ale w końcu uszczelki doszły prawidłowe. Założona na silikon i zrobione już ponad 400km i spokój nie cieknie nie śmierdzi. Ciekło idealnie na samym rogu bloku przy ściance działowej. Praca i robota wyglądała na straszną ale samemu na spokojnie ogarnąłem to w niecałe 2h łącznie z czyszczeniem i złożeniem do końca. Potem 2h na schnięcie silikonu i bunia znowu zdrowa i się nie poci.