Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

od kiedy kupiłem samochód, po uruchomieniu silnika przez kilkanaście sekund działa mi wiskoza. Odrzutowiec pod maską ;) Było tak od samego początku, z temperaturą zawsze wszystko ok, więc się tym nie przejmowałem. Na dodatek stojąc w korku przy większych temperaturach również się załącza, więc uznałem, że wszystko działa jak należy.

Ale kilka dni temu mimowolnie usłyszałem komentarz (po uruchomieniu silnika) "oho, coś mu się tam grzeje". I zacząłem zastanawiać się czy rzeczywiście tak powinno to działać.

Sam siebie uspokajałem, że takie działanie wiskozy jest przemyślane i tak jest po prostu zaprogramowane. Włącza się automatycznie po uruchomieniu silnika, a po sprawdzeniu przez komputer temperatury, kiedy odczytuje, że wszystko jest ok - wyłącza się. Dla mnie jako studenta automatyki i robotyki jest tu wszystko ok ;)

Tak więc... chyba żaden temat nie jest dokończony, a z tym silnikiem już kompletnie nie. Tutaj tak naprawdę są 2 pytania: jak Wam działa i jak powinno rzeczywiście działać?

Kolejną sprawą jest głośność - nie wiem czy to sama wiskoza czy wichura, która powstaje, ale robi wrażenie ;)

Opublikowano

tam nie ma elektroniki, automatyki i innych pierdoł, zwykła mechanika

blaszka, bimetal, troche płynu o jakiejś tam lepkości ktory na zimnym/po nocy odkształca blaszke tak ze chwile po odpaleniu zanim siłą odśrodkową olej zostanie rozrzucony po całej powierzchni wiskoza zaskakuje i stąd masz tą wichurę

to normalne, swiadczy to o prawidłowej pracy wiskozy, jednym słowem tak ma być

stoisz w korku temp wzrasta, płyn zmienia objętość reagując na temperaturę - oddziałując na blaszke/bimetal który zmienia swoją sprężystość czy coś tam, następuje zwiększanie obrotów wiskozy az do jej pełnego załączenia - czytaj wichury

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Ja w M54B25 mam tak, że wiatrak dopiero załącza się sporadycznie kiedy silnik osiąga 90-95, dopiero jak jest rozgrzany porządnie to włącza się częściej
Opublikowano

Nie włącza się wiskoza tylko pompa powietrza układu EGR. Pracuje kilkadziesiąt sekund przy zimnym silniku.

Drugą opcją jest elektryczny wentylator klimy...oczywiście jeśli klima jest włączona.