Skocz do zawartości

520d wymiana wału napędowego? czy pasuje z innych ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam zamiar wymienić wał napędowy ponieważ miałem problemy z dzwiekiem wydybywającym się z wału "metaliczne stuki" wymieniłem łącznik elastyczny wału i nic nie dało. Mechanik stwierdził że wał do wymiany. Dodatkowo jak agresywniej rusze to słychać takie strzelanie,bicie na wale. Czy wał z 2.0 benzyny pasuje do 2.0d ? alb z 3.0d do 2.0 d ? I czy jest przy tym dużo roboty ?
Opublikowano
w wale gdzieś pod skrzynią dzwoni metalicznie i jak przyspieszam mocno to strasznie wali aż sie boje zeby nic walło
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja się spotkałem z tematem że dzwoniło i wyszło że trzeba tylko wieloklin na wale przesmarować.

Zakładając że krzyżak jest ok.

Co do kompatybilności wałów z innych wersji silnikowych, to wchodzisz w realoem, szukasz po vin swój wał, kopiujesz jego numer i wrzucasz w wyszukiwarkę, po numerze cześći dowiesz się czy ten wał był stosowany jeszcze w jakiś innych wersjach silnikowych.

Opublikowano
No dobra shadow a co powiesz że jak przyspieszam energicznie to tak wali wał,że nie da się tego opsiać. Nie lepiej wymienić ? co o tym myślisz ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No słuchaj, mnie zawsze uczyli że najpierw się diagnozuje, potem w razie możliwości/opłacalności naprawia, a jak nie to dopiero wymienia.

Dla mnie stwierdzenie wał jest popsuty i trzeba wymienić to jest tak samo jak silnik się popsuł i trzeba wymienić.

Trzeba wiedzieć dokładnie co padło. Najczęściej podpora, łącznik elastyczny, przegub, rzadziej krzyżak.

Przy uszkodzeniu 3 pierwszych naprawiał bym a nie wymieniał.

Opublikowano
To objawy są dla uszkodzonej podpory wału. Nie wiem dlaczego łącznik elastyczny wymieniał. Raczej przy jego uszkodzoenu są problemy przy zmianie biegów i przy pompowaniu gazem szybszym.
Opublikowano
mechanik mi mówił że dzwoni w środku w wale coś metalicznego gdzieś w pobliżu skrzyni lub ciut dalej. No to mam 2 problemy bo dzwonienie i "bicie,pękanie" przy przyspieszaniu. Irytuje mnie to bo chciałem kapcia spalić pod szkołą jak się obronie ;/ :D
Opublikowano

Kolego wpadnij do kanału, złap jedną łapą za przednią część wału a drugą łapą za tylną (podpora pomiędzy rękami) i spróbuj energicznie obracać w przeciwnych kierunkach.

Jak ci zadzwoni, lub stuknie to masz krzyżak jeśli nie łączniki i podpora. Ja stawiam na to pierwsze.

Opublikowano
dobra dzwonienie dzwonieniem ale lekarstwo na bijący wał przy energicznym przyspieszaniu (musibyć strzał ze sprzęgła) wtedy słychać takie pękanie mocne i bicie
Opublikowano
dobra dzwonienie dzwonieniem ale lekarstwo na bijący wał przy energicznym przyspieszaniu (musibyć strzał ze sprzęgła) wtedy słychać takie pękanie mocne i bicie

A no to przepraszam, że się "wtrącam". Szanowny kolega mądrzejszy to sobie postrzela ze sprzęgła jeszcze. "Lekarstwo" to można dostać od doktora po badaniu.

Z poważaniem.

Opublikowano
Mecenas trzeba czasami ruszyć szybko, miałem taką sytuacje że musiałem ruszyć szybko bo zagrożenie było. Tak czy inaczej tak dziać się nie powinno że tak tucze wał. Tak byłem na kanale i nic z tego niestety .. Nie można zdiagnozować