Skocz do zawartości

330d kopci na biało niebiesko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam znów problem z moim e46. Oddałem go do mechanika na regenerację turbo ponieważ był słaby od dołu i kopcil na bialoniebiesko, wymieniono przy okazji olej i poduszkę silnika oraz filtr powietrza dzisiaj odebrałem auto i katastrofa nadal kopci. Moc wróciła ale dym został... Macie jakieś pomysły? Myślałem jeszcze nad wymianą filtra odmy jeśli to nie pomoże to zostaje tylko uszczelka pod głowicą,może ma ktoś coś miał takiego...
Opublikowano
Co się stało z turbo ? Może olej w wydechu i teraz się wypala, to samo może być w układzie dolotowym jeśli nikt nie wyczyścił.
Opublikowano
  • Autor
Turbo od dołu nie łapało bo grucha była zardzewiała aha i do tego wyciąłem katy bo myślałem że są zapchane a gdzie ten olej mógł się zbierać niby ?
Opublikowano
A nie puszczało oleju ? Po stronie dolotu najwięcej może być w intercoolerze bo jest najniżej. A turbo mogło puszczać jeszcze stroną gorącą stąd biały dym bo wypala się w wydechu. Ale to tylko jeden z możliwych scenariuszy. Cały czas Ci kopci ? Jak korekty wtryskiwaczy ?
Opublikowano

Gdyby był olej w dolocie to po 20 km szybszej jazdy by się wszystko wypaliło.

Miałem kiedyś 1/4 litra oleju w dolocie po tym jak odma mi zamarzła i przez tubo wypchnęło olej bo przez powrót się olej cofał.

Opublikowano
  • Autor
Ogólnie to jak turbo siedziało to olej brał a wtrysków nie sprawdzałem, i przeważnie kopci jak stoi na wolnych bo jak go przeciagne mocno to mam chwile spokoju z kopceniem
Opublikowano

Wymień odmę powinno pomóc.

Mój brat miał kiedyś podobnie. Odma miała uszkodzone membrany wewnątrz i kiepsko separowała olej. Po wymianie chodziła idealnie.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano
  • Autor
W tygodniu wymienię całą odme i zobaczymy jak nie pomoże to Będziemy myśleć dalej
Opublikowano
  • Autor
Wymiana odmy pomogła auto nie kopci chodzi ciszej i ma więcej mocy oczywiście odma ori :-)