Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siema mam zamiar kupić BMW e30 2.4d z 86 roku i mam do was pytanie , auto było ściągnięte 2007 rok do Polski , poszli do WK i wykupili numery auto nie było nigdzie zgłoszone do ubezpieczyciela , właściciel samochodu zmarł . Po pewnym czasie jego syn chce sprzedać auto i tu pytanie , jak wyglada papierkowa robota ? Czy bede płacił za OC wstecz ( które nie było nigdzie zgłoszone ? ) czy będą problemy zeby jego syn figurował jako sprzedawca - czy żona zmarłego musi podpisac umowe ? Jak to wyglada ? - Mam jeszcze jedno pytanie , auto nie jest w stanie przejsc w tej chwili przeglądu ( potrzebuje około pół roku lub więcej aby mogło przejsc ) co zrobić jak auto nie moze przejsc przegladu a ja chce je kupić i przerejstrować na siebie ? Jesli ponoć mamy 7 dni na zgłoszenie kupienia owego auta w skarbówce i 30 dni na zgłoszenie go do WK aby przerejstrować je na siebie? - przecież wtedy potrzebny jest przegląd ?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niech załatwią sprawy spadkowe. Jeśli w dowodzie jest wpisany jako właściciel facet, a jego syn będzie w umowie jako sprzedający, to nie zarejestrują Ci tego auta. Jako sprzedający powinni być wpisani spadkobiercy właściciela (którymi najprawdopodobniej będzie żona i dzieci - ustali to sąd albo notariusz, zależy gdzie będą sprawy spadkowe załatwiane).

Zaległego OC nie będziesz płacił - karę będą płacić spadkobiercy zmarłego.

Przy zakupie zarejestrowanego już w PL auta przeglądu się nie robi (tylko standardowy, coroczny przegląd).