Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam pytanie;

w mojej beti, skrzynia automatyczna, pojawiła się dziwna kontrolka w miejscu wyświetlania aktualnego biegu (np. ED, RD). Wygląda jak mała gwiazdka, bądź śnieżynka umieszczona w nawiasie. Czy ktoś się z tym kiedyś spotkał i co to może oznaczać?

Dodam że od momentu pojawienia się tej kontrolki nie mogę uruchomić silnika. Szczerze mówiąc nie mam żadnego pomysłu jak się do tego zabrać. Akumulator jest w miarę sprawny, rozrusznik jeszcze chulał do dzisiaj a teraz wszystko zamarło. Ratujcie!!!!!

:(

Mario

Opublikowano

ale w jakim sensie program skrzyni biegów może mieć wpływ na możliwośc uruchomienia samochodu?

nigdy do tej pory czegoś takiego nie miałem;

od jakiegoś tygodnia zacząłem używać komputera i uzbrajać alarm i może dlatego coś "jej" się poprzestawiało;

Opublikowano

a moze masz niechcacy przelaczony przycisk trybu pracy skrzyni na "zimowy"? wtedy gwiazka sie zapala.

a problemy z odpaleniem to tylko zbieg okolicznosci w czasie?

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
Tryb awaryjny skrzyni biegów czyli jakieś czujniki uszkodzone albo coś w tym stylu , miałem tak po wyremontowaniu skrzyni ale auto palilo normalnie tyle tylko ze jechalo jakies takie zamulone . Podepnij sie pod kompa to zobaczysz co i jak :!:
Nie ma tego złego co by mi dobrze nie wyszło!
Opublikowano

W tej sytuacji skupiłbym się nad kwestią braku możliwości uruchomienia silnika.

Instalacja silnikowa i skrzyni biegów bazuje na tym samym punkcie zasilania i nie wykluczone, że tego zasilania poprostu nie ma. Sprawdź zasilanie na głównym przewodzie ( gruby, koloru czerwonego ) w skrzynce pod maską z prawej strony, gdzie znajduje się sterownik silnika.

Opublikowano

prawdopodobnie zupełnie padł akumulator a kontrolka może być tylko jakimś błędem w komputerze.

jak próbowałem kolejne raz odpalić to pobór prądu przy świecach żarowych był taki że wyłączało mi radio.

Próbowałem ładować baterię ale niestety bezskutecznie. Po naładowaniu nawet rozrusznik się nie ruszył.

Niewiem teraz czy kupowac nowy akumulator czy wzywać jakiegoś mechanika żeby sprawdził co się faktycznie dzieje. Dziwne jest tylko to że ani razu nie zaświeciła się kontrolka akumulatora i nie było żadnych oznak jego słabości. Od kilku tygodni zacząłem włączać alarm kodem i może to go tak rozładowało.