Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.Jestem tu nowy,a także od niedawna posiadaczem BMW.Mam do Was pytanie.Posiadam 316i E90 z 2010r,.Wszędzie na forum piszą że spalanie w tym aucie to ok 7-8 litrów po mieście.U mnie wskazuje komputerek coś zupełnie innego.W mieście pokazuje mi średnio 9,5 l a w trasie ok 8 l.Zaznaczam że przy spokojnej jeździe.Auto ma 28000 tyś przebiegu (pewnego).Może mi ktoś z Was wytłumaczyć skąd te zaj....ste rozbieżności.Pozdrawiam
Opublikowano
Jeśli miałby ustawione km/l to na trasie wskazanie powinno być wyższe co do wartości bezwzględnej niż w mieście :duh:
Opublikowano
Auto ma 28000 tyś przebiegu (pewnego).Może mi ktoś z Was wytłumaczyć skąd te zaj....ste rozbieżności.Pozdrawiam

To duży przebieg ;) bo albo 28 tyś albo 28000 bez tyś :)

no ale do rzeczy.

Spalanie w mieście to największy mit jaki można sobie tylko wyobrazić.

jak weźmiemy dwa takie 316i i powiedzmy

użytkownik A, będzie robił trasy po mieście poza godzinami szczytu w małych korkach albo bez nich.

użytkownik B, będzie robił tą samą trasę ale w godzinach szczytu.

użytkownikowi A samochód będzie palił 9-10 litrów

użytkownikowi B: 7 litrów

użytkownik A będzie rozczarowany że podobno miał palić 7 litrów a pali 10, natomiast użytkownik B będzie wmawiał użytkownikowi A ze tak faktycznie jest i że pewnie ma coś uszkodzone.

Bzudra na maxa.

Chcesz sprawdzić czy masz coś uszkodzonego? wjedź na 10 kilometrowy odcinek autostrady/drogi ekspresowej, ustaw tempomat na 100km/h i wyzeruj spalanie, postaraj sie utrzymać prędkość na prostej nawierzchni możliwie nie wyprzedzając itp. Wtedy umieść na forum informacje o wynikach i wtedy coś można mówić.

Podając wartości spalania w mieście możesz równie dobrze iść do wróżki bo być może wszystko jest okej, tylko np: robisz krótkie odcinki na nie rozgrzanym silniku lub stoisz w korku dużo lub tak abstrakcyjne rzeczy jak przeciągasz za długo sprzęgło podczas ruszania i energia jest wytracana.

Sprawdź spalanie w trasie i wrócić tutaj albo 0-700-maciej-wróżbita. ;)

Opublikowano
Auto ma 28000 tyś przebiegu (pewnego).Może mi ktoś z Was wytłumaczyć skąd te zaj....ste rozbieżności.Pozdrawiam

To duży przebieg ;) bo albo 28 tyś albo 28000 bez tyś :)

no ale do rzeczy.

Spalanie w mieście to największy mit jaki można sobie tylko wyobrazić.

jak weźmiemy dwa takie 316i i powiedzmy

użytkownik A, będzie robił trasy po mieście poza godzinami szczytu w małych korkach albo bez nich.

użytkownik B, będzie robił tą samą trasę ale w godzinach szczytu.

użytkownikowi A samochód będzie palił 9-10 litrów

użytkownikowi B: 7 litrów

użytkownik A będzie rozczarowany że podobno miał palić 7 litrów a pali 10, natomiast użytkownik B będzie wmawiał użytkownikowi A ze tak faktycznie jest i że pewnie ma coś uszkodzone.

Bzudra na maxa.

Chcesz sprawdzić czy masz coś uszkodzonego? wjedź na 10 kilometrowy odcinek autostrady/drogi ekspresowej, ustaw tempomat na 100km/h i wyzeruj spalanie, postaraj sie utrzymać prędkość na prostej nawierzchni możliwie nie wyprzedzając itp. Wtedy umieść na forum informacje o wynikach i wtedy coś można mówić.

Podając wartości spalania w mieście możesz równie dobrze iść do wróżki bo być może wszystko jest okej, tylko np: robisz krótkie odcinki na nie rozgrzanym silniku lub stoisz w korku dużo lub tak abstrakcyjne rzeczy jak przeciągasz za długo sprzęgło podczas ruszania i energia jest wytracana.

Sprawdź spalanie w trasie i wrócić tutaj albo 0-700-maciej-wróżbita. ;)

Zasadniczo masz racje i wiele razy o tym samym pisałem. Kolega jednak podaje, wynik także z trasy i do tego pisze ze jeździ delikatnie. Te silniki przy delikatnej jeździe maja problemy katalizatorem NOx wiec możliwe ze wlasnie to go spotkało. Rzecz jasna jest tez opcja, ze nie potrafi jeździć lub komp mu przeklamuje.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Niech wyliczy spalanie z dystrybutora, być może trzeba przestawić kompa od spalania w ukrytym menu, a samo spalanie jest w porządku.

Z drugiej strony jak ma on 9.5 w mieście a ludziom pali 7-8 to pytanie jak oni i on jeździ i ogólnie to co pisze wujek... :)

pzdr. Łukasz

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi (nawet te zabawne w stylu "może kolega nie umie jeździć :D :D )

Pewnie jeszcze pare razy będe was tu prosił o porade na różne tematy o E90 i licze na waszą wiedzę.

:lol: