Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem całkowicie nowy na tym forum. Mam taki bardzo irytujący problem.

Wymieniłem olej i chciałem skasować inspekcje. Dotarłem do menu kasowania inspekcji skasowałem inspekcje olejową... ale jak na ciekawskiego przystało zachciało mi się kasować inne inspekcje... i wszystko byłoby dobrze gdyby nie to że przy resecie inspekcji hamulców z tył nie powiodła się ona. Przy inspekcji zamiast kilometrów widnieje "------" i świeci się kontrolka hamulca ręcznego na czerwono. Próbowałem robić reset tej inspekcji kilka razy. Dodam że klocki są jeszcze dobre i nie chciałbym ich wymieniać.

Proszę o pomoc jak pozbyć się tego problemu.

• Zarejestrowani
Opublikowano
Można to usunąć tylko przez interfejs OBDII, programy do diagnostyki mają funkcje kasowania inspekcji i dodatkowo jest tam możliwość takiej adaptacji - informujesz komputer o zużyciu klocków i jest szansa, że uda Ci się to usunąć (problem jest w tym, że komputer nie przyjmuje każdej wartości z kapelusza, nie można podać wyższych wartości niż są w rzeczywistości). Jak są już mocno zjechane to może Ci się to nie udać. Nie jestem też pewien, ale być może, że jeśli okładziny są świeże to jak pojeździsz z tym błędem i grubość okładzin się zmniejszy, to może komputer to odczyta i błąd sam zniknie. Jak to co napisałem zawiedzie to zostaje wymiana czujnika klocków.
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Niestety u mnie było to robione przez uniwersalny interfejs (także do innych marek - Delphi). Nie wiem jak to wygląda w INPA - no ale szukałbym tej opcji przy kasowaniu inspekcji - to było coś w stylu "poprawa wartości grubości okładzin hamulcowych".
Opublikowano

Ja posiadam niestety tylko INPE. Dzwoniłem do BMW i powiedziano mi że wchodzi w grę jedynie wymiana czujnika. W sumie może tak zrobię bo można go kupić na alledrogo za 18zł.

Zastanawiam się czy zwarcie na wtyczce i ponowne kasowanie inspekcji załatwi sprawę?

Ale jeśli ktoś wie jak to skasować INPĄ to będę wdzięczny.