Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie świecą się kontrolki abs/asc, oczywiście w.w. kontrole nie działają.

Co więcej, pod komputer nie da się podpiąć, nie da się nawiązać połączenia. Z silnikiem itp. normalnie idzie się połączyć.

Wymieniłem wczoraj sterownik ABS/ASC i problem pozostał :cry:

Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Na przyszłość proszę zapoznać się z...

viewtopic.php?f=68&t=120678

Opublikowano

najpewniej to będzie którys z czujników

próbowałes sie łączyć na różnych interfejsach? moze masz akurat pecha i z twoim nie działa, warto spróbować jesli masz dostęp do innego

tu masz fajny opis z multimetrem jak stestować czujniki:

http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f92/how-diagnose-faulty-e36-abs-sensors-t68402/

kiedyś widziałem jeszcze ciekawszy opis, gośc mierzył cos i zwierał przy sterowniku ale nie moge teraz znaleźć :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciężko tak wywróżyć z...niczego.

Przede wszystkim komp podpiąć i już, a nie takie gdybanie i wymiana w ciemno z dobrego na dobre.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Podpiąć komp, łatwo powiedzieć.

Byłem w Mobil Klimacie, nie udało się połączyć a wątpie żeby tam mieli lipny sprzęt.

Byłem też u forumowego kolegi w Rybniku i też się nie udało...

Opublikowano

myślałem jeszcze nad tym, może komp nie gada ze sterownikiem bo właśnie z nim jest problem

czytałem coś takiego na zagranicznych forach o e46

masz możliwość podmiany sterownika na próbę?

jeśli okazałoby się ze to ster. jest przyczyną to albo wymieniasz albo próbujesz poprawić w nim zimne luty.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany, walnięty był przekaźnik ABS dlatego nie dało połączyć się z komputerem ABSu. Dodatkowo wadliwy był prawy przedni czujnik.

ABS/ASC znowu działa :lol: