Skocz do zawartości

[E46] 330d m57 - Czujnik wału.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dzisiaj spotkała mnie przykrośc ze strony mojej buni. :(

Po przejechaniu kilku kilometrów stanąłem pod marketem aby udać się szybki na zakupy.

Po powrocie do samochodu niestety bunia nie chciała odpalić i skoczylo się holowaniem do domu.

Od razu po powrocie podpiałem samochód pod kompa (inpa) i wyszedł mi bład silnika:

7717 Monitoring Speed (rpm)

Malfunction speed rpm sensor of the camshaft

Camshaft sensor signal

O dziwo po jakiejś godzinie samochód odpalił na dotyk. I spokojnie pokonałem testowo około 10 km, po czym zgasiłem i już

niestety pozostał dźwięk rozrusznika. :/

Odczekałem kolejną godzinę i znów odpala "na dotyk". Moja konkluzja - odpala tylko na zimnym silniku...

Siedzę już parę godzin i przewertowałem sporo postów - i doszedłem do wniosku że odpowiedzialność ponosi jeden z dwóch czujników:

14 Czujnik impulsów wału korbowego 13622247926

lub

18 Czujnik wałka rozrządu 13627794646

I teraz moje pytanie, który z tych dwóch czujników odpowiada za powyższe objawy? Bo bład w inpie podobno jest "wspólny" - znajdują się na tej samej szynie.

Nie chciałbym ładować się w koszty kupując oba czujniki, lub podejmować ryzko strzelając. ;)

Z góry dzieki za pomoc. :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Camshaft to wałek rozrządu :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
kolego miałem dokładnie takie samy objawy i wymieniłem czujnik wałka rozrządu który znajduje się pod pokrywą silnika z przodu na głowicy(jest mocowany 2 śrubkami)Wymienisz i problem na pewno zniknie.Tylko jedna rada NIE KUPUJ ZAMIENNIKA!tylko i wyłącznie oryginał może też być używany ale niech Ci sprzedawca da gwarancję że jest sprawny na 100%.Chyba że wolisz nówkę z tym że kosztuje 200zł jak nie więcej.Ja kupiłem ze znanego serwisu aukcyjnego za 80zł a wymieniałem go jakieś pół roku temu i od tej wymiany wszystko jest ok
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zgadza sie. Miałem to samo kupiłem nowy czujnik ori dałem cos w granicach 300 zł Małe sprostowanie przykręcany jest na jedna śrubkę :cool2:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
zgadza sie. Miałem to samo kupiłem nowy czujnik ori dałem cos w granicach 300 zł Małe sprostowanie przykręcany jest na jedna śrubkę :cool2:

tak masz rację i pamiętam że sporo się namęczyłem przy jej odkręceniu ponieważ była na nietypowy klucz- odwrotność torxa.Do M57 pasują również czujniki od E46 318D,320D(tylko wersja 150KM) i E39 530D oraz 525D

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Koledzy, od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem autka (bmw e39 530D 184 KM). Winowajcą jest czujnik wałka rozrządu. Wyjąłem ten czujnik i wpisałem numer w RealOEM, okazało się że jest to czujnik od M3 S54 (2 349 320F), przez 6 lat było dobrze. Czy tu jakaś pomyłka w katalogu mogła nastapić, miał ktoś już taką sytuację?