Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam mały problem. Wymieniłem w swoim e91LCI 2009 fotele sportowe materiałowe z podgrzewaniem i pompowanymi boczkami na fotele sportowe skórzane regulowane elektryczne z pamięcią z roku 2010. Po wymianie pompowanie i regulacja odcinka lędźwiowego działają, nie działa jednak elektryczna regulacja. Czy wystarczy wymiana wiązki, czy trzeba wymieniać cały moduł(moduł w fotelach elektrycznych był zamontowany)??
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Jeżeli "nowe" fotele mają swoje moduły to wystarczy dołożyć zasilanie do elektryki. Dokładnie - dołożyć a nie podłączyć się pod inne zasilanie (np. od grzania) bo te przewody powinny mieć 4mm2 i są podłączone do pinu 4, najlepiej ze swoją masą podłączoną do pinu 13 w złączu fotela. Oryginalne zasilanie elektryki foteli to w LCI bezpieczniki F45 i F46 (30A). Jeśli fotele są "pamiętliwe" to zapewne potrzebują podłączenie do K-CAN - pin 2 i 3 złącza fotela. Najlepiej podłączyć zasilanie do pinów 4 i 13 i zobaczyć czy wszystko działa bo osobiście to ćwiczyłem na normalnych fotelach. Nie znalazłem informacji żeby sportowe fotele były podłączone innym złączem niż standardowe ale kto wie.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Do sprawdzenia także typ lusterek zewnętrznych w aucie.

Jeśli masz zwykłe (5 pinów) to w przypadku foteli sterowanych elektrycznie z funkcją pamięci, wymienić będziesz musiał także lusterka na wersję LIN_BUS (3 piny) oraz panel sterujący szybami (LIN_BUS).

Opublikowano
Dzięki. Miałem nadzieję, że będzie to prostsze, a wymiany luster nawet nie brałem pod uwagę bo nie zależy mi na pamięci foteli i lusterek, tylko regulacji. Czy nie da się tego obejść?. A jeśli nie to co jest potrzebne do ich wymiany? (panel do składanych lusterek mam)